1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. EMİNE KIZIN AHI YERDE KALIR MI?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

EMİNE KIZIN AHI YERDE KALIR MI?

A+A-

EMİNE KIZIN AHI YERDE KALIR MI?

 

VİRÜS İLE SAVAŞAN DÜNYA VE TÜRKİYE

 

Dünya uluslarının adeta Sırat Köprüsü'nden geçtiği zorlu bir sınav süreci yaşıyoruz son 5-6 aydır. Coronavirüs (COVİT-19) adı verilen bir baş belası, bulaşıcı bir hastalıkla mücadele etmeye, korunmaya çalışıyoruz bu günlerde. Hiç alışık olmadığımız, korkuyu içimizde hissettiğimiz bir süreç bu. Hem sağlık hem de ekonomik anlamda topsuz - tüfeksiz bir savaşın içerisinde insanoğlu.

 

İşte böylesi bir zaman diliminde insanoğlunun sırtını dayayacağı, yardım talep edeceği, umudunu bağladığı, ona güven ve moral verecek tek bir oluşum, yapı var 'Devlet'...

 

Peki devletler insanoğlunun bu çok kritik evresinde vatandaşını bu illetten korumak için ne yaptı, ne yapıyor? Hemen her konuda olduğu gibi batı ülkelerinden ve ABD'den örnekler verebiliriz bu konuda.

 

Örneğin; salgının vurduğu İtalya'da hastalığın ülkeyi tehdit edeceğinin günler öncesinde bilim adamlarınca açıklanmasına karşın hiç bir şey yapılmadı. İtalyanlar adeta hastalık ile baş başa bırakıldı. Ya İngiltere... Trajikomik. İngiltere Başbakanı Boris Johnson hastalığın en üst seviyeye gelmesi ve sonradan düşüşe geçmesi için virüsün biran önce İngiliz toplumuna bulaşması gerektiği savıyla hareket etti.

 

Sonuç ortada İngiliz halkı hastalıktan kırıldı ellerini sıktığı hasta insanlardan kendisine de Covit-19 bulaştı. ABD derseniz hani şu büyük ülke vs. denilen.. Yaşanılanlar tam bir dram tam bir skandal. Yazımı hazırladığım şu sıralarda ölüm sayısı son 24 saatte bin 829...

 

TÜRKİYE DERSENİZ..

 

Cılız eleştiriler oldu. Bazılarında haklılık payı var mıydı tartışılır. Ancak ülkemizde yürütülen mücadeleyi o ahım şahım sözde güçlü ülkelere karşı değerlendirecek olursak bana kızarsınız ya da kızmazsınız Türkiye'nin salgın ile mücadelesi tam anlamıyla takdir edilecek cinstendi. İnsanımız ölmedi mi hayır ama süper ülkelerle değerlendirdiğimizde durum coronavirüse karşı tam bir zafer. Dünyada özellikle Avrupa'da ilk ölümlerin başlamasıyla Türkiye salgınla mücadele başladı. Okullar kapatıldı, spor müsabakaları gibi toplu organizasyon sonlandırıldı, sağlıklı bilgi ve korunma yöntemleri bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından vatandaşa anlatıldı. Bu güne geldiğimizde erken başlatılan mücadele istatistiki bilgilere yansıdı. Devlet üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Ancak benim aklımda süreçte yaşanan bir söz kaldı. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği 'Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak' Bekleyip, göreceğiz. Bu sözde anlatılmak isteneni hep birlikte dünya genelinde göreceğiz...

 

EMİNE KIZA GELİNCE..

 

Yazımızın ana konusuna gelince yani bizim Emine kıza gelince yıllara dağılan gelişme ve sonuç aynen şöyle oldu. Hepimiz biliriz o halk deyimini 'Alma Mazlumun Ahını Çıkar Aheste Aheste' diye.. Gerçekten de çıkıyor mu? İster inanın ister inanmayın ben çıktığı örnekleri çok gördüm. Görünce de doğal olarak merakım ikiye katlanıyor. Kendi kendime sormadan edemiyorum; 'Acaba diyorum, acaba bizim Emine kızın da ahı çıkar mı diye?.. Biz traji-komik ama bir şekilde de kahreden hikâyemizi anlatalım tabi ah çıkar mı çıkmaz mı onu da zamana bırakalım..” demiştik 21-Mayıs-2019 tarihli köşe yazımda..

Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde şef olarak görevli Emine Göncü, Devlet Memurları Kanunu’nun 137. ve 140. maddeleri uyarınca görevden uzaklaştırılmasına ilişkin 05.12.2018 tarih ve 39520253 sayılı işlemin iptali için karar verilmesi istemiyle açılan davada mahkemelerince yapılan 21.05.2019 tarihli ara kararında Doğubeyazıt Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 2018/6210 sayılı soruşturma dosyasında Emine Göncü’nün şüpheli sıfatıyla yer alıp almadığı, hakkında herhangi bir soruşturma bulunup bulunmadığı hususları sorulmuş. Doğubeyazıt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 05.07.2019 tarihli yazısında Emine Göncü’nün UYAP sorgulamasında herhangi bir soruşturmasının olmadığı belirtilir.

Bunun üzerine Emine GÖNCÜ Antalya 3.İdare Mahkemesi’ne başvurur; mahkeme E:2019/59, K; 2019/822 sayılı kararıyla dava konusunun iptaline karar verir.

 

BAKANLIK İSTİNAFA GİDER!

 

Bu karar üzerine Bakanlık Doğubeyazıt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Adli Soruşturma yürütülmekte olduğu ve hakkında kısıtlama kararı bulunduğu UYAP sorgulamasında herhangi bir soruşturma kaydına rastlanmadığı yönünde eksik bilgi ve incelemeye istinaden hatalı hüküm kurulduğu, adli soruşturmanın devam ettiği, aynı soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan memurlar tarafından açılan davalarda davanın reddi yönünde kararlar verildiği, dava konusu işlemin mevzuat hükümlerine uygun tedbir niteliğinde geçici işlem olduğu, disiplin cezası olmadığı, kamu yararı gözetilerek tesis edildiği iddialarıyla İSTİNAFEN incelenerek kaldırılması için KONYA BÖLGE İDARE 1. İDARİ DAVA DAİRESİ’ne başvurur.

 

Davacı Emine Göncü’nün savunmasının özeti:

Doğubeyazıt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında devam eden bir soruşturma bulunmadığı, aynı soruşturma kapsamında dava açan memurların tamamının daha önce Doğubeyazıt Gümrüğü’nde görev yapıp sonradan başka illere tayin olan şahıslar olduğu, Antalya’da görev yaparken açığa alındığı ve Doğubeyazıt’ta hiç görev yapmadığı, görev yapmayan birinin delilleri karartıp soruşturmayı engelleyemeyeceği, bunun idarenin keyfi bir uygulaması olduğu, kararın hukuka ve mevzuata uygun olduğu öne sürülerek İSTİNAF başvurusunun reddine karar verilmesi gerektiği savunulmaktadır.

Bu dava ile ilgili Konya Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi Kararı (ESAS NO; 2019/1152) KARAR NO; 2020/378

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Konya Bölge İdare Mahkemesi 1.İdari Dava Dairesi’nce işin gereği görüşüldü;

Başvuruya konu mahkeme kararında hukuka aykırılık bulunmadığından 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun  45  inci maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun REDDİNE, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45 inci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca KESİN OLMAK ÜZERE 02/04/2020 TARİHİNDE OY BİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ.

Neydi o halk deyimi bir daha tekrarlayalım 'Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste....

Sağlıklı bol adaletli günlere...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum