1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Enerji Verimliliği Derneği, Klima Seçimi Konusunda Vatandaşları Uyardı
Enerji Verimliliği Derneği, Klima Seçimi Konusunda Vatandaşları Uyardı

Enerji Verimliliği Derneği, Klima Seçimi Konusunda Vatandaşları Uyardı

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal, yaz aylarının vazgeçilmez cihazları klimaların seçimi ve kullanımı konusunda va...

A+A-

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal, yaz aylarının vazgeçilmez cihazları klimaların seçimi ve kullanımı konusunda vatandaşları uyardı.

Yılmaz, Türkiye'nin elektrik arzının önemli kısmının ithal üründen yapıldığına dikkat çekerek klima cihazları için güneşten yararlanılmasını tavsiye etti.

Soğutma amaçlı merkezi klima sisteminin kurulmasının en verimli yöntem olduğunu vurgulayan Dr. Uysal, bu sistemlerde ısı pompası takviyesi ile enerji tüketimleri yüzde 40’lara varan oranlarda düşürülebildiğini hatırlattı. Özellikle alışveriş merkezleri ve kamu binalarında soğutma sisteminin bu yönde gözden geçirilmesini öneren Dr. Uysal, ısı yalıtımının yazın da çok etkili olduğunu açıkladı. Alternatif soğutma teknolojisi olarak güneşin özellikle tatil bölgelerindeki otellerde kullanılması gerektiğine dikkat çeken Mustafa Uysal şu değerlendirmede bulundu: "Güneş’ten elde edilen ısının farklı gaz kombinasyonlarından oluşan soğutma gazı ile çevrilmesi ile yazın sıcak günlerini çok az enerji harcayarak istediğimiz klimatik ortamı sağlayabiliriz. Özellikle tatil bölgeleri ve alışveriş merkezlerinde bu yöntem kullanılarak hem elektriğe bağlı enerji tüketimimizi azaltabilir hem de daha sağlıklı bir soğutma sağlayabiliriz. Sıcak bölgelerdeki çatılara yerleştirilen güneş kolektörleri yeniden tasarlanarak hem ısıtma hem de soğutmaya uygun hale getirilerek yaz kış kullanılabilir. Böylelikle hem yeni bir üretim sahası oluşturmuş hem de enerji sarfiyatımızı azaltmış oluruz."

Uysal, soğutma cihazı kullanımıyla ilgili şu bilgileri verdi: Bir klima alırken ısıtmak veya soğutmak istediğiniz mekanın boyutuna uygun bir model seçmek gereklidir. Yetersiz veya gereğinden güçlü klimalar enerji tüketiminizi arttırır. Klimayla soğutma yapılan mekanlarda güneş ışınlarının pencereden içeri girmesi soğutmaya negatif etki yapar. Bu nedenle mümkünse güneşlikler açılmayarak güneş ışınlarının eve girmesi engellenebilir. Odanın karanlık olmaması için güneşe bakmayan pencere perdelerini açılarak oda içi aydınlatma sağlanabilir. Evinizin ısı yalıtımlı olması, klimayla ısıtma ve soğutma yaparken iç ısı daha uzun süre korunacağı için enerji tasarrufu açısından olumlu katkı sağlar.

Filtrelerin periyodik bakımının yapılması gerekir. Filtreleri temizlenmemiş bir klima hem iyi nem almaz hem de soğutma işleminde daha çok elektrik harcar. Filtreler üretici firmanın belirttiği zaman dilimlerinde yenisiyle değiştirilmelidir. A sınıfı bir klima başlangıçta B sınıfına göre biraz daha pahalı olsa da 1-2 yıl içinde kendini amorti eder.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.