1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erdoğan, Irak Başbakanı ile görüştü!
Erdoğan, Irak Başbakanı ile görüştü!

Erdoğan, Irak Başbakanı ile görüştü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’yi kabul etti.

A+A-

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, bağımsızlık referandumunun ardından Mesut Barzani'nin geri adım attığı bugün, Ankara'ya geldi.Konuk başbakan, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. İkili randevunun ardından heyetler arası görüşmeye geçti.Heyetler arası toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile diğer yetkililer bulundu. 

"REFERANDUMA KARŞI TAVRIMIZ DEĞİŞMEDİ"

Görüşmeler sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erodoğan ve Irak Başbakanı İbadi ortak açıklama yaptı.   Sözlerine, İbadi ve heyetini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde  ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, başlayan Erdoğan, "Bölgemizdeki  hassasiyetler hepinizin, hepimizin malumudur. Heyetler arası görüşmelerimizi  etraflıca ele aldık. Gerek siyasi, gerek askeri noktada ekonomik, ticari,  kültürel noktada bundan sonraki süreçte ne gibi adımlar atabiliriz bunları  değerlendirdik." diye konuştu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle son  dönemde Irak Kürt Bölgesel yönetiminin aldığı gayri meşru referandum kararına  yönelik üzüntülerinin ortada olduğunu hatırlatarak, buna karşı olan tavrın  değişmediğini tekrar ifade ettiklerini aktardı.  Başından itibaren  Irak'ta toprak bütünlüğünden yana olduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  şunları söyledi: "Bundan sonra da aynı şekilde ifade edeceğiz. Bunu kabullenmemiz  mümkün değil ki arada yapmış olduğumuz bazı uyarılara rağmen herhangi bir olumlu  gelişme olmayınca da bazı yaptırım kararlarını almak durumunda kaldık.  Türkiye-İran-Irak olarak yapmış olduğumuz görüşmelerle attığımız adımlarla şu  anda olumlu bir noktaya geliyoruz, geldiğimize inanıyorum."

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin  yaklaşık 9 milyar dolar olduğunu belirterek, bu durumun çok daha iyi noktalara  taşınması gerektiği temennisinde bulundu. Her yönüyle komşuluk ve kardeşlik bağlarının çok ileri olduğuna  işaret eden Erdoğan, "Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki  çok büyük darbeler yedi Irak. Özellikle Musul'un geldiği konum ortada. Yani  Kerkük, Telafer öyle. Aynı şeyler Anbar'da da yaşandı. Neredeyse Bağdat'a kadar  DEAŞ denilen terör örgütü tüm buraları yıkarak gitti." ifadelerini kullandı.

KANDİL VE SİNCAR ÇIKIŞI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Merkezi yönetim,  kararlı attığı son adımlarla DEAŞ denilen bu terör örgütünden neredeyse ülkenin  bütününü, yüzde 15-20 civarında, bunun haricinde temizlemiş vaziyette. İnanıyorum  ki bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir. Tabii bu durumu fırsat  bilen PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak'ta bir yapılanmasının olduğunu  biliyoruz. Kandil gibi Sincar gibi bu bölgelerde PKK'nın bir varlığı söz konusu.  Bütün buralarda da bizler her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi  sürdürmeye Türkiye olarak varız."  - "Bölgenin barışı ve huzuru için  atılması gereken adımları atacağız"   Irak'taki bütün bu yıkımların  yaşandığı bölgenin küllerinden yeniden ayağa kalkması temennisinde bulunan  Erdoğan, "Bizler de ellerimizden gelen desteği inşallah vereceğiz. Bölgenin  barışı ve huzuru için de atılması gereken adımları atacağız." ifadesini kullandı.

PETROL BORU HATLARI...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, petrol boru hattının da çalıştırılması  noktasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.   Kara noktasındaki kapılarla ilgili de görüşmelerin karşılıklı olarak  devam ettiği bilgisini paylaşan Erdoğan, her şeyin bir mutabakat içerisinde  yürüyeceğini, merkez yönetim endeksli olarak bu adımların atılacağını vurguladı. 

İBADİ: SINIRLARIMIZ İÇİNDE HİÇBİR SİLAHLI GRUBA İZİN VERMEYİZ 

'DEAŞ'a karşı zafar kazanmayı başardık" diyen İbadi ise şunları dile getirdi: "Bizler maalesef bu sıkıntıların yaşandığı coğrafyanın bir parçasıyız. Artık bu sıkıntıların aşılmasının zamanı gelmiştir. Irak güvenlik güçlerimizle DEAŞ'a karşı zafer kazanmayı başardık ve ağırlığımızı ortaya koyduk. Biz Irak toprakları içerisinde hiçbir silahlı  grubun faaliyet göstermesine izin veremeyiz. Irak anayasasına göre, yasadışı şekilde silah sahibi olan her grubun cezası verilir. Gençlerimizin içerisinde Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu. Bizim görevimiz Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütlerine karşı mücadele etmektir.

"TOPRAĞIMIZI PARÇALAMAK İSTEDİLER..."

Maalesef Irak toplumunun bileşenleri dikkate alınmadan bir referandum kararı alındı. Bazıları bu referandumla toprağımızı parçalamak ve sınırlarımızı yeniden belirlemek istediler. Bizler ırkı, mezhebi ne olursa olsun, Irak Merkezi Federal Yönetimi olarak tüm Irak vatandaşlarını korumakla mükellefiz.Şu anki Irak güvenlik güçleri, Saddam dönemine benzememektedir. Tamamının tek hedefi Irak vatandaşlarını korumak ve güvenliklerini sağlamak. Güvenlik güçlerine net bir şekilde, vatandaşlara karşı silah kullanılmaması ve kan akıtılmaması konusunda talimat verdik.

Tüm bölgede istikrarın sağlanması için önümüzde büyük bir sorumluluk var. Az öncede konuştuğumuz gibi, bir projemiz var. Bu projemiz bölgede artık savaşlar yerine, ekonomik kalkınmayı sağlayacak adımların atılması. İkili ilişkilerin güçlü bir şekilde devam etmesini istiyoruz ve hiçbir ülkenin iç işlerine müdahale edilmesini desteklemiyoruz"

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.