1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ergenekon’da tanıklara son
Ergenekon’da tanıklara son

Ergenekon’da tanıklara son

Ergenekon davasının 275. duruşmasında mahkeme heyeti başka tanık dinlemenin yersiz olduğuna karar verdi.

A+A-

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasında dinlenilmesi istenen 835 tanıktan 57’sinin beyanlarının alındığını ve bundan sonra dinlenecek tanıkların bir katkı sağlayamayacağını belirterek, başka tanık dinlenmesine yer olmadığına karar verdi. Mahkemenin bu kararına göre, daha önceden dinlenilmesine karar verilen eski MİT Başkanı Şenkal Atasagun ve Ak Parti Milletvekili Şamil Tayyar’ın da tanıklığına başvurulmayacak. Heyet tahliye taleplerini de redetti.
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde görülen Ergenekon davasının dünkü 275. duruşmasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, alınan ara kararları açıkladı. Mahkemenin 26 maddelik ara kararının 18 numaralı maddesinde davanın başından itibaren dinletmek istenen tanıklarla ilgili olarak şu değerlendirme yapıldı:

Mahkemenin kanaati
“Dilekçe ile toplam 835 tanığın dinlenmesinin istendiği, bunlardan 57 tanığın maddi gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağı değerlendirilerek mahkememiz tarafından dinlendiği, keza yargılama sırasında 120 celse boyunca tanıkların dinlendiği, haftanın 4 günü duruşma yapıldığı, her celsenin gün boyu devam ettiği nazara alınıp müstakil heyetle tek davaya bakmayan diğer mahkemelere kıyaslandığında, en iyimser tahminle yaklaşık 10 yıla tekabül eden yargılama süresince tanık dinlendiği, tanıkların dinlenmesi sırasında gerek sanıkların yazılı ve sözlü sorularıyla gerekse sanık müdafiileri sesli ve görüntülü kayıt altına alınan şifai sorularıyla huzurdaki tanıklara çok sayıda soru sordukları, bazı tanıkların bu şekilde günlerce dinlendiği, dinlenen tanık beyanlarının 10 bin 839 sayfaya ulaştığı, yine sanıklar ve müdafilerinin taleplerine uygun olarak dinlenen 57 tanık dışında, mahkememizce re’sen 94 tanığın daha dinlendiği, böylece toplamda 151 tanığın bugüne kadar dinlenmiş olduğu; Görüldüğü üzere, dinlenen toplam 151 tanıktan 57 tanığın (oransal olarak yüzde 37,7’sinin) sanık ve müdafilerinin dinlenmesini istediği tanıkların oluşturduğu hususları dikkate alındığında; CMK 178. maddesi anlamında tanık dinletme isteklerinin doğrudan reddedilmediği, yapılan değerlendirme sonucu bu taleplerin önemli bir kısmının karşılandığı, davaya katkı sağlayacağı anlaşılan tanıkların dinlendiği, dinlenen 151 tanık dışındaki tanıkların dinlenmesinin, gerek dinlenilmesi istenen bir kısım kişiler ve dinlenecekleri konular bakımından, kısmen gayri ciddi olmaları, kısmen davayı uzatmak için ileri sürüldüklerine kanaat getirildiği ve alınan tanık beyanlarının niteliği ve niceliği itibarıyla mahkememiz açısından maddi gerçeği vuzuha kavuşturmaya yeterli olduğundan dinlenilmelerinin davaya ek katkı sağlamayacağı, ‘davanın makul sürede bitirilmesi’ni açık bir şekilde önleyeceği anlaşılmakla; dinlenen tanıklarla yetinilmesine, başkaca tanık dinlenmesine yer olmadığına, sanıklar ve müdafilerinin bu konudaki taleplerinin reddine...”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.