1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Erken Emeklilik tasarısı çıkacak mı?
Erken Emeklilik tasarısı çıkacak mı?

Erken Emeklilik tasarısı çıkacak mı?

EYT erken emeklilikte yaşa takılanlara müjde geldi! Ali Tezel bu işin profösörü olarak 18 Kasım ayında EYT hakkında yeni gelişmeler göz kırptı.

A+A-

EYT erken emeklilikte yaşa takılanlara müjde geldi! Ali Tezel bu işin profösörü olarak 18 Kasım ayında EYT hakkında yeni gelişmeler göz kırptı. Peki Erken emeklilik avantajlarında yer aldığı EYT bilgileri neler! EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlara müjde var mı ?

EYT Yasası nedir? Nasıl çıkmıştır?

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR olarak kamuoyunda, basında ve milletvekilleri arasında dolaşan ERKEN EMEKLİLİK İSTEYENLER değiliz. Tam aksine hakları GASP edilmiş olan emekli adaylarıyız.

Bizlerin hakları 21 eylül depreminin hemen ardında bütün milletimiz can derdine düşmüş olduğu bir zamanda üçlü koaliasyon hükümeti tarafından 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe koyulan 4447 sayılı yasanın mağdurlarıyız. O zamanlarda millet vekili iken itiraz edenler hatta ve hatta şu andaki Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL'ün bile itiraz ettiği bu yasayı iptal etme imkanları olduğu halde girişim yapmamaları düşündürücüdür.

Bizler 08.09.1999 tarihinden önce bayanlarda 20 yıl hizmet süresi ve 5000 gün şartı erkeklerde ise 25 yıl hizmet süresi 5500 gün şartı ile emekli olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik kurumları ile (Bağ-kur-SSK-Emekli Sandığı) sözleşme imzalamış bulunmaktayız. O tarihlerde ülkemizin başına bela olan IMF borçlanmalarını bahane eden zamanın hükümeti 4447 sayılı yasayı çıkararak haklarımızı GASP etmiştir.

1999 yılında hükümet bu hakkımızı GASP eden kanunu çıkararak TÜRKİYE CUMHURİYETİ'ni halkına karşı yalancı pozisyonuna düşürmüştür. Ülkemizin halkına karşı düşürüldüğü bu çok kötü olan yalancılık pozisyonundan kurtarılarak, TÜRKİYE CUMHURİYETİ'ne İADE-İ İTİBAR yaparak bizleri mağdur eden bu kanunun iptalidir isteğimiz.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR OLARAK ASIL SAYIMIZ NEDİR ?

Bizler yukarıda da belirttiğim gibi 5.000.000 kişiyiz. Zira bu sayı 1999 yılında sisteme girmiş bir bayanın 2019 yılında bir erkeğin ise 2024 yılında emekli olacağı göz önüne alınırsa şu anki SGK çalışmalarına göre bizlerin mağduriyetini giderecek yasanın çıkması halinde hemen emekli olacak kişi sayısı 500.000 kişidir. Bu 500.000 kişinin de 250.000 kişisi kamu kurumlarında emekli sandığına bağlı olarak çalışmakta olup emekli olmaları durumunda alacaklar emekli maaşları çalıştıkları son ayın yarısına düşeceğinden emekli olmak istemeyeceklerdir. Aslında kamunun belini büken bu hantal yapılaşmadır ki; 65 yaşına yükseltilmiş ve re'sen emeklilik olmayan ülkemizde emekli sandığına baplı çalışan kişiler 65 yaşına kadar yürümekte zorlanarak, gözleri görmeyerek, kulakları duymayarak sadece emekli olmadan fazla maaş almak üzere eskiden olan bankamatik memurları gibi işlerine gidip gelmektedirler.

Yukarıda da belirttiğim gibi şu anda bizlerin mağduriyetini giderecek yasanın çıkması sonucu 250.000 kişi emeklilik için başvuracaktır. Fakat 5.000.000 kişinin mağduriyeti giderilecektir. Ve ayrıca şu anda yasanın çıkması sonucu bu 250.000 sayısının yükselmesinin de önüne geçecektir ki; mağduriyetimiz giderilecek yasa çıkmadığı sürece bu sayı giderek artacaktır.

2015 Yılında EYT Emeklilikte Yaşa Takılanları neler bekliyor?

Türkiye'de 20 milyon çalışan emekli olacağı günü adeta iple çekerken, diğer yandan erken emeklilik için hayaller kuruyor. Emekli olabilmek için 3 şartın yerine getirilmesi gerekiyor. İlk olarak sigortalı olunan tarihin ardından erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yılın geçmiş olması gerekiyor. Bu durum SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na göre değişiklik gösteriyor. Ardından emeklilik için belirlenen yaş sınırının da doldurulmuş olması gerekiyor. Bu anlamda 9 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortalı olanların durumu, bu tarihten sonra sigortalı olanlara göre biraz daha şanslı. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş sınırını doldurmuş olmak gerekiyor. Bunun dışında da işe giriş tarihine göre belli bir prim gününü çalışarak ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları sağlamak kolay görünmüyor. Ama sistem bazı avantajlarla bu şartları sağlamak için kolaylıklar veriyor.

ERKEN EMEKLİLİK BORÇLANMA YOLUYLA MÜMKÜN

Erkeklerde askerlik borçlanması, kadınlarda ise doğum borçlanması yoluyla erken emeklilik mümkün oluyor. Bunun yanı sıra bazı meslek grupları için ise yıpranma payı erken emekli olmayı mümkün kılıyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI

Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, 1 yıl erken emekli oluyor. Askerlik borçlanması, işe giriş tarihini borçlanılan zaman kadar geri çekiyor. Böylece emeklilikteki yaş şartı 1 yıl önceye gelirken, prim şartı da 75 gün azalıyor. Askerliğin tamamının borçlanılması gerekebileceği gibi, bazı durumlarda 1 ay bile borçlanmak yaşı 1 yıl öne çekebiliyor. Askerliğini sigortadan sonra yapanlar için de borçlanma imkanı var. Fakat burada yaşı geri çekme durumu olmuyor. Eğer primler eksikse bu sayede primleri tamamlayarak, yine erken emeklilik imkanı doğuyor.

DOĞUM BORÇLANMASI

Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Doğum borçlanması yapabilmek için borçlanılan sürelerde çalışmamış olmak ve çocuğun yaşaması şartı bulunuyor. Her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı var. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Çalışan anneler, ne kadar prim eksiği varsa o kadar borçlanarak, bu süreleri emeklilik hesabına katabiliyor. Prim tamam ise ve yaş bekleniyorsa o zaman borçlanmaya gerek yok. Çünkü doğum borçlanması yaşı geriye çekmiyor.

YIPRANMA PAYI

Madenciler, gazeteciler gibi bazı mesleklerde bulunan yıpranma payı uygulaması sigortalı olunan süreyi artırırken işe başlangıç tarihini de geriye çekiyor. Böylece yaş şartı düşmüş oluyor. Bu kesimlere öğretmenlerin ve sağlıkçıların da eklenmesi gündemde. Düzenleme hayata geçtiğinde, yıpranma payı ile 20 yıl görev yapan öğretmen 5 yıl kazanacak. 5 yıl erken emekli olacak. Sağlık çalışanlarına her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi de gündemde.

STAJYERLİĞİN EMEKLİLİĞE SAYILMASI GÜNDEMDE

Erken emeklilik formüllerine bir yenisi ekleniyor. Stajyerlikte geçen sürelerin emeklilik hesabında sayılması gündemde. Bu konuda Çalışma Bakanlığı çalışma yaparken; meslek lisesi ve çıraklık okulu mezunları da TBMM'nin yolunu tuttu. Yapılan başvurularda, her türlü meslek lisesi ve çıraklık okulu öğrencilerinin 1986'da çıkarılan yasa ile zorunlu staja tabi tutuldukları anımsatıldı. Staj yaptıkları dönemde 'sigortaların başladığının' söylendiği, sigorta numarası ve kartı verildiği belirtilen dilekçelerde, şunlar kaydedildi: "Ancak yıllar sonra stajın sigorta başlangıcı sayılmadığını öğrendik. Takvim'in haberine göre; hem kademeli emeklilikten hem de stajdan emeklilik tarihimiz maalesef uzadı. Aynı şekilde staj yapan avukat ve doktorların staj süreleri sigorta başlangıcı sayılmaktadır. Stajın sigorta başlangıcı sayılmasını talep ediyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.