1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erken emeklilik yasası çıktı mı?
Erken emeklilik yasası çıktı mı?

Erken emeklilik yasası çıktı mı?

EYT Erken Emeklilik Yasası Çıktı mı? Yılda% 5 düşük maaşla erken emeklilik fırsatı geliyor.

A+A-

Yaşa takılanların mağduriyetini gidermek için erken emeklilik ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Yaşı bekleyenlerin durumu ile ilgili taslak metin Bakanlar Kurulu'na gitmeyi bekliyor.

TBMM'ye sevk edilmesi beklenen 15 maddelik tasarı taslağı ile ilgili, "Vazgeçildi" haberlerine rağmen emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haber var.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın üzerinde durduğu formüle göre; Emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl için yüzde 5 düşük maaşı kabul eden hemen emekli olabilecek. Önümüzdeki haftalarda bu konu kesinleşecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "emeklilikte yaşa takılanlar" ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, yakında gerçek metnin açıklanacağını ifade etti. Şimdilik taslak metinde her erken emekli olunacak yaş için "yüzde 5'lik bir indirimi" varsayılsa da henüz kesinleşmediğini belirtti. Gökalp,yasa çıkarsa sigorta süresi ve prim gün sayısı dolup yaşı bekleyen 300 bin kişinin (SSK'lının) emekli olma hakkı elde edeceğinden maliyet unsurunun Maliye Bakanlığı tarafından hesaplandığını da belirtti.

Emeklilikte yaşa takılanlar grubu, "Emekliliğimize yaş şartından kaç yıl kalmışsa peşin ödeyelim, aylıktan indirim yapmasınlar" teklifi Başkana sorulduğunda, "bu teklife de sıcak baktığını ve konuyu değerlendireceklerini, bu uygulanırsa günlük en az 10.5 lira borçlanmak gerekeceğini" belirtti.

Yaşı beklerken emekli olamayanlardan sadece SSK'lılara (4/A'lı) erken emeklilik hakkı düşünülüyor. Bağ-Kur'lu (4/B'li) ve memurlara (4/C'li) bu hak şimdilik söz konusu değil! SSK'lı olup da emeklilik bekleyenlerin ilk planda düşünülmesi doğru ancak, Bağ-Kur'lulara ve memurlara da erken emeklilik getirilmesi yerinde olacaktır.

EYT Erken Emeklilik Yasası Çıktı mı?

SSK'lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi.

"Emeklilikte yaşı bekleyenler" yaşlı oldukları için iş bulamıyor. Emekli olmak istediklerinde ise "Gençsin" diyorlar. Bu sebeple iki arada kalıyorlar.

Emekli Çalışanların Durumu Ne Olacak?

Emekli olduktan sonra çalışıp SGK'ya SGDP primi ödeyerek çalışan emeklilerin, çalışmalarının emekli aylıklarına yansıması olmuyor. Bu nedenle 1.5 milyondan fazla emekli çalışan olduğu halde 80 bini kayıtlı, geri kalanı kayıtdışı çalışıyor. Bunu engellemek için emekli olduktan sonra çalışılan her yıl için emekli aylıklarının yüzde 2 artırılması da düşünülmektedir. Bu durumda hem gelir vergisi hem de prim geliri artmış olacak. (Sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.