1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erzurum'da Donmaya Karşı, Uçak Ve Pist Yüzeyi Alkolle Yıkanıyor
Erzurumda Donmaya Karşı, Uçak Ve Pist Yüzeyi Alkolle Yıkanıyor

Erzurum'da Donmaya Karşı, Uçak Ve Pist Yüzeyi Alkolle Yıkanıyor

Erzurum'da gece hava sıcaklıklarının eksi 30 dereceye düşmesi nedeniyle uçaklar buzlanmaya karşı alkolle yıkanıyor.

A+A-

Erzurum'da gece hava sıcaklıklarının eksi 30 dereceye düşmesi nedeniyle uçaklar buzlanmaya karşı alkolle yıkanıyor. Uçakların güvenilir iniş ve kalkış yapmaları için bu işlemin kaçınılmaz olduğunu belirtildi.

Hava sıcaklığının eksi 30 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da uçakların güvenilir iniş ve kalkış yapabilmeleri için uçak ve pist yüzeyine alkol püskürtülüyor.

Havalimanında 20 kişilik ekip, uçakların güvenilir iniş ve kalkış yapabilmeleri için ise özel araçlarla havalimanı pistine alkol püskürtüyor. Don olayına karşı uçağın sağlıklı iniş ve kalkış yapabilmeleri için ve uçaklarda oluşacak buzlanmayı önlemek için uçaklara "De-Icing" denilen işlem uygulanıyor. Erzurum Havalimanı yetkilileri, uçakların buzlanmaya karşı sefer öncesi pist başı yaptığında alkol ve glikozdan oluşan kimyasal maddeyle yıkandığını belirtti. Uçağın yüksek irtifalarda eksi 80 derece soğuğa maruz kaldığını hatırlatan yetkililer, "Alkol ve glikoz karışımı "De-Icing" işlemiyle uçakların aero dinamik yapısı buzlanma sonucu neden olabilecek arızalara karşı korunuyor. Kanatlar ve gövde üzerindeki gizli buzlanmayı çözen alkol, görevlilerce hortumla püskürtülüyor. Amaç kanat, kuyruk ve motor ile uçak gövdesinin kar ve buzlanmaya karşı korunmasını sağlamak. Ayrıca pistler de dona karşı alkolle yıkanıyor. Çünkü alkol suyun donma noktasını düşürüp, buzlanmayı belli bir derecenin altına kadar önlüyor." görüşüne yer verdi.

Erzurum Havalimanı pist uzunluğunun 3 bin 810 metre olduğunu don olayının yaşandığı vakitlerde piste ortalama 4 ton alkol püskürtüldüğünü de aktaran yetkililer, "Pistte donma rüzgarın da etkisiyle eksi 8, 9 derece de oluyor. Islak zeminli pistin donmaması için ekiplerimiz pisti alkolle yıkıyor." açıklamasında bulundu. CİHAN

Erzurum'da donmaya karşı, uçak ve pist yüzeyi alkolle yıkanıyor

Erzurum'da donmaya karşı, uçak ve pist yüzeyi alkolle yıkanıyor

Erzurum'da donmaya karşı, uçak ve pist yüzeyi alkolle yıkanıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.