1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Esad’ın Halep hamlesi savaşın dönüm noktası’
‘Esad’ın Halep hamlesi savaşın dönüm noktası’

‘Esad’ın Halep hamlesi savaşın dönüm noktası’

Esad rejimi, 2012 yılından beri muhaliflerin elinde olan Halep’i kuzeyden tamamen kuşattı. Esad, Kastillo-Anadan bölgesini ele geçirerek kenti tamamen kuşatmak istiyor. Kentin kuzeyindeki çatışmalarda ise 120 savaşçı öldü.

A+A-

Cenevre’de, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlayan görüşmeler esnasında Beşar Esad rejiminin Halep’te başlattığı askeri harekat, 2011 yılında başlayan iç savaştaki dengeleri tersine çevirecek. Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Sukur el-Cebel adlı silahlı grubun komutanı HASAN Hac Ali, Reuters’a Halep’in kuzeyden tamamen çevrelendiğini söyledi. Ali, Rusya’nın Halep’te günde 250 hava saldırısı düzenlendiğini söyledi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise dün Esad rejiminin Halep’e yakın Ratyan kasabasını da ele geçirdiğini açıkladı. 2012 yılında muhaliflerin Halep’i ele geçirmesinin ardından uluslararası kamuoyu Esad’ın kısa süre sonra devrileceği konusunda hemfikirdi.

ABD baskı yaptı!
ABD’de yayımlanan The Washington Post’a konuşan bir muhalif lider, ABD’nin Cenevre’deki Suriye konulu görüşmelerin yolunda gitmesi için Suudi arabistan ve Türkiye’a isyancılara yapılan askeri yardımı kısıtlamaları için baskı yaptığını söyledi. Gazeteye konuşan muhalif grup Nureddin Zengi Hareketi sözcüsü Salam Abdulrezzak, “En önemli savaşımızı hâlâ veriyoruz. İlerleyen günlerde savaş daha da şiddetlenecek” dedi. Halep’in kuzeyindeki çatışmalarda, 60’ı rejime bağlı, 60’ı muhalif olmak üzere 120 savaşçı öldü.

Esad rejimi pazartesi günü başlattığı kara operasyonuyla, isyancıların Türkiye’ye açılan ikmal yolunu keserek, isyancıların kuşatması altındaki Şii kasabaları Nubul ve Zehra’yı ele geçirmişti. Rejim askerleri, Halep kent merkezini tamamen kuşatma altına almak için, Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirerek, Halep’i tamamen kuşatma altına almak istiyor.(Milliyet)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.