1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hayatını kaybetti
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hayatını kaybetti

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hayatını kaybetti

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

A+A-

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş (76), bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Topbaş'ın, 16 Kasım'dan bu yana özel bir hastanede tedavisi sürüyordu..

İBB'den yapılan açıklamada, Topbaş için yarın saat 12.30'da, Saraçhane Yerleşkesi önünde cenaze töreni düzenleneceği bildirildi.

Açıklamada, "Merhum Topbaş'a, sizlerle birlikte tüm meslektaşlarımız adına da Allah’tan rahmet diliyoruz." denildi.

Kadir Topbaş için yarın öğle namazını müteakip Fatih Camisi'nde cenaze namazı kılınacak.

Erdoğan, Topbaş'ın İstanbul Fatih Camisi'ndeki cenazesine katılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Topbaş'ın İstanbul Fatih Camisi'ndeki cenazesine katılacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bazı programlara katılmak üzere memleketi Rize'de bulunan Erdoğan, buradan İstanbul'a geçerek Topbaş için yarın öğle namazının ardından Fatih Camisi'nde düzenlenecek cenaze törenine iştirak edecek.

Kadir Topbaş'ın vefatının ardından hastaneye taziye ziyaretleri sürüyor

Kadir Topbaş'ın vefatının ardından hastaneye başsağlığı ziyaretleri devam ediyor..

Topbaş'ın vefatı üzerine eşi Özleyiş Topbaş ve çocukları hastaneye geldi.

Vefat haberini alan yakınları, sevenleri ve bazı siyasetçilerin de Topbaş'ın ailesine başsağlığı için hastaneye ziyaretleri sürüyor, hastanede Kur'an-ı Kerim okunup dua ediliyor.

"Bir İstanbul beyefendisiydi"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, hastanedeki başsağlığı ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün İstanbul ve Türkiye'ye başsağlığı diledi. Kadir Topbaş'ı "Bir İstanbul beyefendisiydi" diye tanımlayan Kaya, şunları kaydetti:

"Nezaketiyle zarafetiyle çalışkanlığıyla İstanbul'un hemen hemen her sokağında, her mahallesinde, her ilçesinde yaptığı eserleriyle iz bırakmış bir isim. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Yol arkadaşım' dediği, 1980'li yıllardan itibaren bu davanın içinde büyük emekleri olan bir isimdi. Cumhurbaşkanımız Büyükşehir Belediye Başkanı iken danışmanlığını yapmış, ardından Beyoğlu Belediye Başkanlığı ve 3 dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul'da başlattığı yerel yönetim anlayışını sürdüren, hem alt yapı hem üst yapı hem de kültür sanat anlamında İstanbul'a gerçekten büyük eserler kazandırmış bir isim. Mekanı cennet olsun diyorum. Yaptıklarını, eserlerini unutmayacağız, kendisini unutmayacağız. Allah rahmet eylesin, başımız sağ olsun diyorum."

"İstanbul halkı onu hayırla yad edecek"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul halkının Topbaş'a bir teveccüh gösterdiğini, kendisinin de İstanbul'a elinden geldiği kadarıyla kıymetli hizmetler verdiğini dile getirdi.

Altay, "Şuna eminim; İstanbul halkı onu hayırla yad edecek. Kadir Topbaş deyince akla hizmet gelecek, doğallık gelecek, samimiyet gelecek. Allah'ım nur gölünde yatırsın. İstanbul'a hakkını helal eder inşallah. Biz de İstanbul Milletvekili olarak ve İstanbul'da yaşayan insanlar olarak ona rahmet diliyoruz, Allah'ımdan şefaat diliyoruz." ifadelerini kullandı.

"İstanbul'a birbirinden güzel hizmetler kazandırdı"

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak da Kadir Topbaş'ı "İstanbul'un gülen bir yüzü" olarak tanımlayarak, İstanbul'a büyük hizmetleri olduğunu belirtti.

Topbaş'ın 13 yıl kesintisiz İstanbul'a hizmet ettiğini, birçok eserin kendisi ve ekibi sayesinde AK Parti İstanbul İl teşkilatıyla da beraber kente hizmet olarak kazandırıldığını anlatan Şenocak, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın yerel yönetimlerde İstanbul'da açtığı çığırı Kadir Başkan da devam ettirdi ve İstanbul'a birbirinden güzel hizmetler kazandırdı. Teker teker hizmetlerini saysak belki saatlerce bu hizmetleri kitaplara kadar konu ederiz. Çok beyefendi biriydi. Milletin gönlüne de öyle taht kurmuştu. 'İstanbul Beyefendisi Kadir abi' diye anılırdı."

"Kadir Topbaş Beyefendi'ye yakışan şekilde uğurlamak bizim sorumluluğumuzdur"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kadir Topbaş'ın vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Topbaş'a Allah'tan rahmet dileyen İmamoğlu, hem İstanbul'a hem Büyükşehir Belediyesi camiasına hem de ailesine baş sağlığı diledi.

İmamoğlu, Topbaş'ın evlatlarıyla sohbet ettiğini dile getirerek, "Bütün sorumluluğumuzu yerine getirme konusunda da hazırlıkları yaptığımızı kendilerine ifade ettik. (Cenaze) Yarın Fatih Camisi'nde, saati belirlenecek. Saatin belirlenmesine dönük de kendilerine, öncelikli İBB binamızda da kısa bir törenle camiye nakledilmesi konusunda talebimizi ilettik. Yakışan bir şekilde, dünyanın en güzel, en büyük kentine 13 yıl hizmet etmiş Kadir Topbaş Beyefendi'ye yakışan bir şekilde uğurlamak da bizim sorumluluğumuzdur." diye konuştu.

"İstanbul'u ışıl ışıl yaptı"

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise Topbaş'ın Beyoğlu'na yaptığı hizmetleri Beyoğlu halkının hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.

Topbaş'ın İstanbul'a olan sevgisinden bahseden Yıldız, "İstanbul benim sevdam, aşkım' derdi. Hatta sorduğumuzda 'İstanbul gibiyim.' derdi. O mutluluğunu gözlerinden anlayabilirdik. İstanbul'u ışıl ışıl yaptı. Canlı bir İstanbul bıraktı. Hizmetlerini İstanbullu unutmayacak, Beyoğlular, Kasımpaşalılar unutmayacak." diye konuştu.

"Bir yol arkadaşı, bir dava büyüğü"

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise merhum Kadir Topbaş için Allah'tan rahmet dileyerek, "Kadir Ağabey bizim için bir belediye başkanı olmanın ötesinde bir yol arkadaşı, bir dava büyüğü. Uzun yıllar birlikte mücadele ettik, birlikte çalıştık, birlikte bu şehre, bu ülkeye hizmet etmenin gayretini gösterdik. Biz ondan hep güzel ağabeylikler gördük." dedi.

Kadir Topbaş'ın öz geçmişi

Topbaş, 8 Ocak 1945'te Artvin'de doğdu. Topbaş, 1972'te Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden, 1974'te de Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden mezun oldu.

Bir süre serbest mimar olarak çalışan Topbaş, Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Topbaş, 40 yılı aşkın siyasi hayatında,1994-1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı.

Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesine bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkı sağlayan Topbaş, 1999'da Fazilet Partisi'nden Beyoğlu Belediye Başkanlığına seçildi ve Beyoğlu'nda kapsamlı bir dönüşümü hedefleyen "Güzel Beyoğlu Projesi"ni geliştirerek uygulamaya koydu.

Kadir Topbaş, 2004'te Adalet ve Kalkınma Partisinden (AK Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. Aynı yıl Marmara Belediyeler Birliği Meclisi tarafından birlik başkanı olarak seçilerek, bu görevi 2009'a kadar yürüttü.

2004'te Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkan Yardımcısı olarak seçilen Topbaş, 2007'de UCLG'ye eş başkan seçildi.

Ayrıca Topbaş, 2009'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar seçilerek İstanbul tarihinde üst üste seçim kazanan ilk büyükşehir belediye başkanı oldu.

2009'da ve 2014'te Türkiye Belediyeler Birliği'ne başkan seçilen Topbaş, 2010 ve 2013'te da UCLG'ye başkan seçilerek Türk yerel yönetim tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

2011'de Asya Belediye Başkanları Forumu'na başkanlık eden ve 2013'e kadar bu görevi sürdüren Topbaş, uluslararası düzeyde yapmış olduğu başarılı çalışmalar dolayısıyla 2011'de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Fahri Büyükelçi Onur Ödülü ile taltif edildi.

Öte yandan 2014'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar seçilen Topbaş, İstanbul tarihinde ilk defa üst üste 3 kez seçim kazanan Büyükşehir Belediye Başkanı olma başarısını elde etti.

Birçok ülke tarafından devlet kültür nişanı, devlet madalyası takdim edilen Topbaş'a, İstanbul'da kültür mirasının korunmasına yönelik gayretleri dolayısıyla UNESCO 70. yıl madalyası ile taltif edildi.

Birçok vakıfta da yönetim kurulu üyeliği yaparak sivil toplum örgütlerine de destek veren Topbaş'ın, Bilgi Üniversitesi ile beraber çıkardığı "Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent", Tarih ve Çevre Vakfı ile birlikte hazırladığı "Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II" ve "Anılarda Beyoğlu" adlı eserleri bulunmaktadır.

Özleyiş Topbaş ile evli olan Topbaş, üç çocuk babasıdır.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.