1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Et fiyatına ‘tavan’dan sonra ithalat için ilk adım atıldı
Et fiyatına ‘tavan’dan sonra ithalat için ilk adım atıldı

Et fiyatına ‘tavan’dan sonra ithalat için ilk adım atıldı

Ette tavan fiyatın tüketiciye sınırlı yansıması üzerine beklenen ithalat kararında ilk adım atıldı. ESK’nın sıfır gümrükle ithalat yapmasına ilişkin izin 2016 sonuna uzatıldı.

A+A-

Spekülatörlerin et fiyatlarını yükseltmesinin ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sektör temsilcilerinin mutabakata vardığı ‘tavan’ fiyatın kasaplarda etikete sınırlı yansımasının ardından ithalat için ilk adım atıldı. AB menşeli dondurulmuş karkas et ithalatında gümrük vergisi 2016 yılı için sıfırlandı. Bakanlar Kurulu, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) sıfır gümrükle et ithalatı yapmasına ilişkin 2014 yılında verdiği yetkinin süresini de uzattı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, 2014 yılında Bosna Hersek’ten 15 bin ton gümrüksüz sığır eti ithalatı yetkisi alan ESK’nın bu yetkisi 31 Aralık 2016’ya kadar uzatıldı. Bu kararlar sonrası da fiyatlarda değişiklik olmaması durumunda özel sektöre de ithalat izni verileceği belirtiliyor.

SPEKÜLATÖRE DARBE

Söz konusu kararın ardından ette fiyat spekülasyonu yapanların ellerinde bulunan ürünleri piyasaya sürmesi bekleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre ette spekülasyon birkaç firma tarafından yapılıyor. Yapılan incelemelerde 4 firmanın 5-10 kuruş günlük ve haftalık zam yaparak et fiyatlarını aylık 2 liraya kadar artırdığı tespit edilmişti. Bakanlık da sektör temsilcileri ile biraraya gelerek ette tavan fiyat konusunda mutabakata varmıştı. Tavan fiyat kıyma için 32 lira, kuşbaşı için de 34 lira olarak belirlenmesinin ardından bakanlık fiyatları 10 günlük izlemeye aldı. (Star)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.