1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Et vurgununa Bakan Canikli el koydu
Et vurgununa Bakan Canikli el koydu

Et vurgununa Bakan Canikli el koydu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Mersin Gümrüğü'ndeki kırmızı et operasyonuyla ilgili, "Bu, bugüne kadar ortaya çıkartılan en büyük gümrük kaçakçılığı olayı" dedi.

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin Gümrüğü'nde düzenlenen operasyonda bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, 4 Ekim'de ulaşılan istihbarat çerçevesinde yapılan inceleme sonucu, Mersin Gümrüğü'nde kırmızı et depolama hizmeti veren 4 antrepoda sayım yapıldığını söyledi.

Bu antrepolarda transit ürünlerin depolandığını aktaran Canikli, buraların giriş ve çıkış bilgilerinin kayıtlarının tutulduğunu ifade etti.

Canikli, antrepolarda yapılan sayımda hesaplara göre bulunması gerekenden çok daha az miktarda kırmızı et tespit edildiğini bildirerek, şöyle devam etti:

"Transit ticaret kapsamında yurt dışına çıkartılması gereken bu mallar çıkarılmayıp, Türkiye'ye sokuluyor. Gümrük işlemi yapılmaksızın, gümrük işlemine tabi tutulmaksızın. Yüzde 225 oranında kırmızı ette gümrük vergisi söz konusu. Dolayısıyla bu gümrük vergileri ödenmeden Türkiye'ye sokulan toplam mal miktarının bin 44 ton olduğu tespit ediliyor. Bu, bugüne kadar bu alanda, hatta tüm eşya grupları içinde geçerli ortaya çıkartılan en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır."

Canikli, 9 Ekim'de tüm gümrüklere alkol, kırmızı et, sigara ve çay ürünleriyle ilgili Türkiye'den transit nakledilecek bu ürünlerle ilgili tam tespit yapılması talimatı verdiğini hatırlatarak, uygulamanın bu şekilde başladığını söyledi.

Etlerin resmiyette çıkışının Cilvegözü Sınır Kapısı olarak görüldüğünü belirten Canikli, şöyle konuştu:

"Bu etler, Türkiye'de antrepolara konuluyor. Daha sonra gümrük vergisi yüksek olan bu mal içeriye satılıyor ve çok ciddi anlamda rant elde ediliyor. Onun karşılığında bir şeyin çıkartılması gerekiyor. İktisadi değeri olmayan tavuk kırpıntısı ya da bozulmuş tavuk ürünleri... Yani aynı kilogramda malın çıkartılması gerekiyor ki hesap kapatılabilsin. Zaten bu depoda da çıkartılmak amacıyla bin tona yakın kırpıntı tavuk ve iktisadi kıymeti olmadığını düşündüğümüz tavuk kıyması gibi gözüken mallar da bulunmuştur. Bunlar, kırmızı etin yerine yurt dışına çıkartılması gereken ürünlerdir. Fakat bizim bu talimatımız nedeniyle çıkartılmak istenseydi de çıkış gümrüklerinde tam tespit yapılacağı için onun çıkartılması gerekenin kırmızı et değil iktisadi değeri olmayan tavuk kırpıntısı ve tavuk kıyması olduğu görülecekti, gereken işlem yapılacaktı. O yüzden talimatımızdan sonra bu çıkarma işlemini yapamadılar ve kayıtlar şişti."

Canikli, bu talimat yerine eski klasik yöntemin uygulanması halinde bu ürünlerin sarı hattan kontrol şekilde çıkacağını ve tavuk kırpıntısıyla ilgili firmanın hesabı kapatacağını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.