1. HABERLER

  2. EGELİ ETKİHABER

  3. EXPO 2020 adayı İZMİR 2. turda elendi!
EXPO 2020 adayı İZMİR 2. turda elendi!

EXPO 2020 adayı İZMİR 2. turda elendi!

Paris'ten ne yazık ki üzücü haber geldi ve EXPO 2020 oylamasının ikinci turunda İzmir elendi!

A+A-

İlk turda Dubai 77, Ekaterinburg 39, İzmir 33, Sao Paulo 13 oy aldı. İlk tur sonucuna göre Sao Paulo elendi. Bu sonuçla Dubai, Ekaterinburg ve İzmir ise ikinci turda yarışmaya hak kazanmıştı. İkinci turda ise Dubai 81, Ekaterinburg 41 aldı. İzmir ise 36 oyda kalarak elendi. Üçüncü tur oylamada Ekaterinburg'u 116'ya 47 ile geride bırakan Dubai Expo 2020'ye ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

untitled.20131203171219.png

Dünyanın en büyük organizasyonları arasında gösterilen EXPO 2020'de Türkiye, rakipleri Rusya, Brezilya ve Dubai'yi geçerek organizasyonu kazanmak istiyor. Dubai, Sao Paulo ve Ekaterinburg’la birlikte Ege’nin incisi İzmir’in yarıştığı EXPO 2020 karar oylamasının sabahki oturumu, Türkiye saatiyle 10.00’da OECD binasında başladı. Dünyanın en büyük fuar organizasyonu olarak nitelendirilen EXPO’ya, 2020 yılında ev sahipliği yapmak isteyen kentlerin heyetleri, OECD binasına heyetleriyle çıkarma yaptı. Türkiye adına, 'Herkes için sağlık' temasıyla katılan İzmir’in, aralarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in de bulunduğu 100’ün üzerindeki heyet salondaki yerini aldı.

OYLAMADAN ÖNCE RESEPSİYON 

Fransa'nın başkenti Paris'te, EXPO 2020 için Uluslararası Sergiler Bürosu'nda (BİE) gerçekleşecek karar oylaması öncesi BİE delegelerine Pavillon d'Armenonville'de resepsiyon verildi. Resepsiyonda açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai, Brezilya'dan Sao Paulo ve Rusya'dan Ekaterinburg'un arasında İzmir'in tartışmasız en şanslı aday olduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, coğrafi konumu, tarihi geçmişi ve sosyolojik yapısıyla İzmir'in EXPO konseptine çok uyduğunu dile getirerek, farklı ülkelerin farklı hesaplarını da gözönünde bulundurmak gerektiğine vurgu yaptı.

SERTAP ERENER'DEN MİNİ KONSER

EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı resepsiyona Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscartales ve çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyonda sanatçı Sertap Erener de mini bir konser verdi.

EXPO 2020'yi İzmir'e getirmek için Paris'te bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocağolu ve Türk Hava Yolları Genel Müdür Temel Kotil, salondaki yerlerini aldı.


 

İZMİR’in aday kent olarak katıldığı, Fransa’nın başkenti Paris’teki OECD binasında gerçekleştirilen EXPO 2020’nin karar oylamasının yapılacağı oturumda sunumlar yapılırken, salona girmeden önce değerlendirmede bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Hayırlısı olsun. EXPO’nun kazanılması için tüm gayreti gösterdik. Son hamleyi de yapacağız ve EXPO’yu İzmir’e kazandıracağız" dedi. Bakan Çelik, "İşin içine başka şeyler girmez, objektif olunursa İzmir’in açık ara kazanması lazım" diye konuştu. 

8 YILLIK EMEK 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Çok iyi hazırlandık. 8 yıldır emeğimiz var. EXPO’yu kazanacağımıza inanıyoruz" dedi. 

SUNUMLAR BAŞLADI

Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Loscartales’in konuşmasıyla başlayan sabah oturumunda, 2017 yılı EXPO’sunu kazanan Kazakistan, raporunu ve hazırlıklarını tanıttı. Aranın ardından tüm heyetler, salona girdi. Heyetler birbirlerine başarı diledikten sonra sunumlara geçildi. 
 İlk sunumu Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai yaptı. Daha sonra sırayı Brezilya’nın Sao Paulo kenti  aldı. Sao Paulo’nun  ardından Rusya’nın Ekaterinburg son sunumunu gerçekleştirdi.  

İZMİR SUNUMU UZUN SÜRE ALKIŞLANDI

Daha sonra da sırayı Türkiye adına İzmir aldı. İlk konuşmayı  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz  Kocaoğlu yaptı. Kocaoğlu’nun ardından Denizcilik, Haberleşme ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu  konuşma yaptı. “Herkes İçin Sağlık” sloganıyla yola çıktıklarını belirten konuşmacılar, İzmir’in EXPO’ya her anlamda hazır olduğunu olası eksiklerin hızla tamamlandığını belirtti. 


Defne Samyeli'nin moderatörlüğünü yaptığı sunumda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in binlerce yıllık tarihi olan bir kent olduğunu, birçok uygarlığı ağırladığını, farklı etnik kökenler ve dinleri barındırdığını belirterek, Meryam Ana Evi ve İslam düşünürlerinin bu kentte bulunduğunu kaydetti.

Doğa, turizm ve sağlığın merkezi olan kentin ticaret, sanayi ve tarımın da kalbinde yer aldığına işaret eden Yıldırım, Victor Hugo'nun İzmir için "kentlerin prensesi" dediğine dikkat çekerek kentin son 10 yılda önemli bir dönüşüm yaşadığını ifade etti.

Yıldırım, "Artık karar vermenin vakti geldi. Bugünkü oylarınızın adil bir sonuca yol açacağını biliyorum" dedi. İzmir’in slayt gösterimleri ve sunumu uzun süre alkışlandı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, EXPO'nun vizyon ve amacının dünyanın dört bir yanında kalıcı etkiler bırakmak olduğuna dikkati çekerek, "Bugünkü seçiminiz benzer 4 kent arasından bir seçim değildir, bugün vereceğiniz karar BIE'nin misyonuna ve EXPO vizyonuna en uygun tema ve şehri belirleyecektir. Herkes için sağlık diyoruz, tüm dünyanın hakkaniyetli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alması hakkı olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

'DÜNYAYI KUCAKLAMAYA HAZIRIZ'

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in 2005 yılında düzenlediği UNIVERSIADE etkinliğinin, organizatör kuruluşlar tarafından dünyanın en başarılısı olarak gösterildiğine değindi.

İzmir'in 2015 adaylık sürecinden çok şey öğrendiğini, mükemmel bir EXPO düzenlemenin reçetesini bildiklerini anlatan Kocaoğlu, "Tüm dünyayı kucaklamaya hazırız. Tüm ülkelerin ve 35 milyon ziyaretçinin yer alacağı mükemmel bir organizasyonu vadediyoruz. Misafirlerimizi rüya gibi bir atmosferde karşılayacağız, tarihteki en etkileyeci EXPO alanını hazırlıyoruz. İnciraltı'nda kalıcı sağlık ve turizm bölgesi yaratıyoruz" diye konuştu.

Sunumda konuşan beyin üzerindeki araştırmalarıyla tanınan Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün de bir konuşma yaparak İzmir'in tarihsel zenginliği ve sağlık alanındaki gücüne dikkat çekti. Güntürkün, İzmir'in engelli dostu bir kent olduğunu söyleyerek delegelerden destek istedi.

BAŞBAKAN'IN MESAJI YAYINLANDI

Sunumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı da yayınlandı. Başbakan Erdoğan, mesajında EXPO 2020'nin tüm Ortadoğu, Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasya için büyük önem taşıdığını, 48 ülke ve 1,5 milyar insana 3 saatlik mesafede olması nedeniyle İzmir'in EXPO 2020 için son derece ideal olduğunu söyledi. Erdoğan, mesajında hükümet olarak EXPO için tüm imkanları seferber ettiklerini de belirterek"İzmir'den desteğinizi esirgemeyin, herkes için sağlık idealini gelin birlikte gerçekleştirelim" dedi. 

Sunumda adaylık çalışmaları kapsamında Hindistan'da yaptırılan eğitim merkezi hakkında bilgi veren bir film ile İzmir'in tarihten bu yana sağlık merkezi olduğunu anlatan bir film ile "Biz Hazırız" sloganıyla hazırlanan film gösterildi. Özellikle son film, izleyicilerden yoğun alkış aldı.

DİĞER SUNUMLAR 

Birleşik Arap Emirlikleri adına toplantının ilk sunumu yapan Dubai, "Düşünceleri Birleştirmek ve Geleceği Yaratmak" temasını anlattı. Dubai'de düzenlenecek bir EXPO'nun ulaşım kolaylığı ve hinterland nedeniyle 2 milyar nüfusa hitab edeceğinin savunulduğu sunumda ülkenin ekonomik istikrarı vurgulandı.

Brezilya adına yarışan Sao Paulo ise Latin Amerika'nın daha önce EXPO düzenlemediğine işaret ederek, diğer farkı etnik unsurlar tarafından kurulmuş olan kentin global alanda etkin olan sorunlardan arınmış olduğu belirtildi. Sao Paulo'nun sunumu sırasında Brezilyalı ünlü sanatçı Gilberto Gil, gitarıyla bir şarkı seslendirdi.

 EXPO 2020'ye "Küresel Zihin" ana temasıyla aday olan Ekaterinburg ise küreselleşmenin gelişmekte olan ülkelere olumsuz etkilerine dikkati çekti. Ekaterinburg'da bu konuda bir Küresel Zihin Üniversitesi oluşturma fikrini ortaya attı. Sunumda Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in video mesajı yayınladı. 

Genel Kurul'un öğleden sonraki oturumunda TSİ 15.30'da oylamaya geçilecek.

OYLAMA BAŞLADI

EXPO 2020'yi düzenleyecek şehri belirleyecek oylama başladı. İlk turda herhangi bir adayın oyların üçte ikisini alma olasılığının düşük olması nedeniyle 3 tur yapılacak. Her turda en az oy alan elenirken son turda en fazla oyu olan ülke EXPO 2020'yi düzenlemeye hak kazanacak.

İLK ELENEN BELLİ OLDU

EXPO oylamasında ilk tur başarıyla geçti. Dubai 77, Ekaterineburg 39, İzmir 33, Sao Paulo 13 oy aldı. Brezilya'nın Sao Paulo kenti oylama sonucu elenen ilk kent oldu. İzmir yarışa devam ediyor.

MAALESEF KÖTÜ HABER GELDİ

EXPO 2020'nin hangi kentte düzenleneceğini belirlemek üzere toplanan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada ikinci turda 36 oy alan İzmir elendi.

BIE üyesi 167 ülke delegesinin katıldığı Paris'teki OECD binasındaki toplantıda yapılan oylamada Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai 87, Rusya'dan Ekaterinburg 41, Türkiye'den İzmir 36 oy aldı.

İkinci turda en az oyu alan İzmir elendi. Oylamayı 116 oy alan Dubai kazandı. Ekaterinburg ise 47 oy aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.