1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Fabrikayla Yarışan Sandık İşçileri
Fabrikayla Yarışan Sandık İşçileri

Fabrikayla Yarışan Sandık İşçileri

30 saniyede bir sandık çakan işçiler günde 400, yılda 100 bin sandık yapıyor.Mersin’in Silifke ilçesinde bir ahşap doğrama atölyesinde çalışan işçiler, adeta fabrikayla yarışıyor.

A+A-

30 saniyede bir sandık çakan işçiler günde 400, yılda 100 bin sandık yapıyor.

Mersin’in Silifke ilçesinde bir ahşap doğrama atölyesinde çalışan işçiler, adeta fabrikayla yarışıyor. 30 saniyede bir sandık çakan işçiler, günde kişi başı 400 sandık üretiyor. 30 yıldır sandık çakarak ekmek parasını kazanan Hüseyin Sivas, günde tek başına 400 sandık, iki kişi ise günde 600-700, yılda ise 100 bin sandık çakabildiklerini söyledi. Fabrikayla yarışacak derecede pratik olduklarını belirten Sivas, “30 saniyede bir sandığı çakabiliyorum. Tanesini 20 kuruştan çakıyoruz, alıcıya 1 lira 20 kuruşa mal oluyor. Hem ekmeğimizi kazanıyor hem de verimli bir iş yapıyoruz. Burada tek sıkıntı eskisi gibi çıraklar bulunmuyor. Eskiden çocuklar gelir sandık çakmak isterdi, şimdilerde ise gençler internet başından kalkmıyor. Bu nedenle alınan siparişleri bizler de gece gündüz çalışarak karşılamaya çalışıyoruz. Rahmiye Hanım da azmetti ve işi öğrendi, erkek işi demedi. Benim kadar olmasa da o da hayli hızlı çakıyor.” dedi.

PLASTİK SANDIKLAR TEK SEFERLİK

Plastik sandıkların meyveleri yatak yapmak için tercih edilmediğinin altını çizen Sivas, “Bizim sandıklarımız Ürgüp’e yatak yapılmak için alınıyor. Genelde limon yataklamak için alınan bu sandığın özelliği çam ağacından yapılmasıdır. Cam ağacı meyveyi besliyor ve özelliğini koruyor. Hal böyle olunca plastik sandıklar yatakta tercih edilmiyor. Plastik sandıklar genelde ihracatta daha çok tutuluyor, tek seferlik naylon poşet gibi kullan-at şeklinde kullanıyorlar.” diye konuştu.

KADIN İŞİ DİYEREK KENARA ÇEKİLMEYİN

"Kadın istedikten sonra her şeyi başarabilir” diye konuşan Rahmiye Avcıoğlu, sandık çakarak hem aile bütçesine katkı sunduğunu hem de strese çok iyi geldiğini söyledi. Baba mesleği olan sandık işini severek yaptığının altını çizen Avcıoğlu, özellikle sezon açıldığı zaman siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalıştıklarını, böylelikle hızlı sandık çakmasını da öğrendiğini ifade etti. Kadınlara da tavsiyelerde bulunmayı ihmal etmeyen Avcıoğlu, “Doktora giderek çeşit çeşit stres hapı kullanan kadınlara sesleniyorum. Kendilerine üretecek bir iş bulurlarsa stresi atabilirler. Üretmek, topluma faydalı işleri yapmış olmalarını görmek kendilerini iyi hissettirecektir.” ifadesini kullandı.

Emekli olduktan sonra sandık çakmak için hızarda işe başlayan 70 yaşındaki Hasan Demir ise sandık çakmanın zevkli bir iş olduğunu, hem para kazandığını hem de gününü değerlendirdiğini söyledi. CİHAN

Fabrikayla yarışan sandık işçileri

Fabrikayla yarışan sandık işçileri

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.