1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. FETÖ VE PKK BAĞLAMINDA GÜMRÜK RAPORU
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

FETÖ VE PKK BAĞLAMINDA GÜMRÜK RAPORU

A+A-

FETÖ VE PKK BAĞLAMINDA GÜMRÜK RAPORU

- FETÖ VE PKK BAĞLAMINDA TERÖR AMAÇLI KULLANILAN KAMUSAL MAL VE HİZMETLER -

Polis Akademisi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ve Yardımcı Doçent Deniz Turan tarafından hazırlanan FETÖ ve PKK bağlamında terör amaçlı kullanılan kamusal mal ve hizmetler raporunda, gümrük hizmetleri ile ilgili görüşler raporun 66. sayfasında şöyle belirtilmiştir:

Terör örgütleri için yasal olmayan gelir kaynakları içerisinde kaçakçılıktan elde edilen gelirler önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu kapsamda, Asya - Avrupa ve Afrika kıtalarının ulaşım güzergâhı üzerinde yer alan Türkiye için genel kamu hizmetleri içerisinde yer alan gümrük hizmetlerinin sunumu ve güvenliği büyük önem taşımaktadır.

Türkiye’de gümrüklerde yapılan kontrol ve denetimler birçok kurum arasında paylaştırılmıştır. Sınır kapılarında insan giriş ve çıkışlarıyla ilgili gözetim ve kontrol hizmetleri Emniyet Genel Müdürlüğü, eşya giriş ve çıkışlarının denetimi Gümrük Bakanlığı, veterinerlik yem ve gıda maddeleriyle ilgili kontroller Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, insan sağlığıyla ilgili denetimler kapılarda Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, deniz sınırlarında Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nce yapılmaktadır.

Gümrük yetkilerinin parçalanmış yapısı, terör örgütlerinin kaçakçılık yapmasına olanak vermektedir. Terör örgütleri gümrüklerden geçirdikleri kaçak mazot, sigara, uyuşturucu, silah vb. ile önemli bir gelir etmektedirler. Örneğin; Sarp Sınır Kapısı’nda kaçak mazot, sigara, uyuşturucu, et, araba yedek parçası gümrükten paralel yapı mensubu görevliler tarafından geçirildiği ve ülkede taşıma ve satış işlemleri PKK ve sol örgütler tarafından gerçekleştirildiği yönünde bilgiler bulunmaktadır. Aynı zamanda ülke dışına kaçmak isteyen FETÖ mensuplarının geçişi de buradan sağlanmıştır.

17 - 25 Aralık Darbe Girişiminin Savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara’nın Gürcistan’a geçişi Artvin’de bulunan Sarp Sınır Kapısı’ndan sağlandı. Özellikle Sarp Sınır Kapısı’nın tüm kontrolünün paralelci polisler tarafından sağlandığı öğrenildi.

Sarp Sınır Kapısı’nda 22 MİLYON TL’lik Kaçak Sigara Operasyonu

Operasyonda Gerçekleştirilen Kaçak Sigara Yakalaması İle Cumhuriyet Tarihi’nin En Yüksek Miktarlı Kaçak Sigara Sevkiyatı Önlendi. Operasyon kapsamında, kaçak sigara sevkiyatlarının yapıldığı gün ve saatlerde görevli olan çeteyle bağlantılı oldukları düşünülen 5 gümrük muhafaza personeli ile birlikte organizatörler, aracılar ve araç sürücülerinin de dâhil olduğu toplam 15 kişi gözaltına alındı.

DEĞERLİ OKURLARIM, İKİ AKADEMİSYENİN HAZIRLAMIŞ OLDUKLARI RAPORUN GÜMRÜK HİZMETLERİ BÖLÜMÜNÜ NOKTASINA VİRGÜLÜNE DOKUNMADAN BİREBİR SİZLERE AKTARDIM.

- YAZARIN NOTU -

ÇOBANBEY GÜMRÜGÜ’NDE KANTARIN OLDUĞU VE GÖREVLİSİNİN BULUNDUĞU TARAFIMA GÖNDERİLEN MAİLDE BELİRTİLMİŞTİR.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.