1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Fındık Bahçelerine Erken Girilebilir
Fındık Bahçelerine Erken Girilebilir

Fındık Bahçelerine Erken Girilebilir

Karadeniz Bölgesi’nin altını fındıkta toplama zamanının, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı 3 hafta önce başlanabil...

A+A-

Karadeniz Bölgesi’nin altını fındıkta toplama zamanının, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı 3 hafta önce başlanabileceği ifade edildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptığı açıklamada Mayıs ayı ısı değerlerinin geçtiğimiz yıla oranla yüksek geçtiğini ve bu nedenle fındıkta döllenme sürecini hızlandırdığını kaydetti. Karadeniz şöyle devam etti: "Döllenen fındıklar hızlı bir şekilde büyüdü ve sert kabuğun oluşma sürecini tamamlayacağı bir periyoda girdi. Dolayısı ile fındıkta 3 hafta erkenlik söz konusu olmuştur. Tabi bu durum bundan sonraki havanın ekolojik durumuna da bağlı olarak değişebilir. Eğer yağmur ve güneş bu şekilde bir döngüde devam ederse erken hasat bekliyoruz."

Karadeniz, yaşanabilecek erken hasatla ilgili fındık üreticisinin de hazırlıklara erkenden başlama tavsiyesinde bulunarak, "Harman yerlerini temizleyebilirler, ışkınlarını biran evvel almalarını tavsiye ediyoruz. Bundan sonra havaların serin gitmesi erkenciliği geri atacaktır ama havalar geçtiğimiz haftalar gibi optimum ısı değerlerinin üzerinde olacaksa bu Temmuz ayının 20-25'i gibi bahçelere girilebilir anlamına geliyor." dedi.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.