1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Firuzköy Camii'nin Yıkımı Ertelendi
Firuzköy Camiinin Yıkımı Ertelendi

Firuzköy Camii'nin Yıkımı Ertelendi

Avcılar Belediyesi tarafından yapılan teknik incelemenin ardından depreme dayanıksız olduğu belirlenen Firuzköy Camii hakkında çıkarılan yıkım kararı, Avcılar Belediyesi ve İstanbul Valiliği'ni karşı karşıya getirdi.

A+A-

Avcılar Belediyesi tarafından yapılan teknik incelemenin ardından depreme dayanıksız olduğu belirlenen Firuzköy Camii hakkında çıkarılan yıkım kararı, Avcılar Belediyesi ve İstanbul Valiliği'ni karşı karşıya getirdi. İl Müftüsü Rahmi Yaran'ın araya girmesiyle yıkım kararı tekrar görüşülmek üzere ertelendi.

Avcılar Belediyesi, Firuzköy Camii'nde eski depremlerden kalma çatlakların bulunduğunu ve caminin muhtemel bir depreme dayanamayacağını tespit etti. Bunun üzerine belediye yetkilileri, caminin yıkılarak Firuzköy Nadir ve Muyesser Altun Camii adında yeni bir cami yapılmasına karar verdi. Alınan karar, Avcılar Belediyesi yetkilileri tarafından İstanbul Valiliği ve Avcılar Kaymakamlığı'na iletildi. Ancak Valilik ve Kaymakamlık yıkım kararını geri çevirdi. Avcılar Belediyesi yıkımı gerçekleştirmek için iş makineleriyle caminin önüne gitti. Ancak bu sırada yıkımı istemediği öne sürülen İstanbul Valiliği'nin isteği doğrultusunda polis ekipleri cami çevresinde önlem aldı. Kısa bir bekleyişin ardından İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ve Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci camiye geldi. Yaran, yaklaşık bir saat boyunca cami içinde Değirmenci ile baş başa bir görüştü.

Görüşmenin ardından Yaran ve Değirmenci yıkım kararıyla ilgili cami önünde açıklama yaptı. Yıkılması planlanan camiyi yerinde inceleyen İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, camilerin İslamın ilk döneminden itibaren herkesin birliği ve beraberliğinin sembolü olduğuna dikkat çekti. Müslümanlar el birliğiyle camilerini yapa geldiğini anlatan Yaran, “50 küsur yıl öncede bu cami buraya yapılmıştır. Bu cami ile ilgili raporlar var. İstanbul’da bu tarz başka camiler de vardır. Bunların bir an önce yıkılıp yeniden yapılmasını hep arzu ediyoruz. Fakat bu caminin yıkımı ve yapımında maalesef bazı problemler meydana gelmiş. Sebepler üzerinde asla konuşmuyorum. Kim haklı kim haksız meselesine girmiyorum.” diye konuştu.

Taraflarla konuşulması gerektiğine işaret eden Yaran, camilerin milletin camisi olduğunun benimsenmesi ve hep beraber el tutmak gerektiğine inandığını ifade etti. Yaran şöyle konuştu: “Önümüzdeki hafta Avcılar’a gelip ilgili taraflarla tek tek görüşeceğim. Bir ortak çözüm yolu inşallah bulacağız. Bu camimiz yapılacaktır. Bu konuda hem cemaatten hem de ilgi duyan herkesten destek bekliyoruz. Camilerimiz, aramızda bir ihtilaf kaynağı olmasın, gönüllerimizde bir sevgisizliğe vesile olmasın. Başkanımızdan da istirham ettim. Bu yıkım işini şimdilik durduralım. Önümüzdeki hafta görüşmeler yapacağız. Bina çürük ama yeniden yapılması içinde bazı prosedürler var.”

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci de caminin sadece yıkılması ve riskin bertaraf edilmesi söz konusu olmadığını yerine mutlaka bir cami yapılacağını açıkladı. Değirmenci şöyle konuştu: “Burası Firuzköy’de dedelerimiz tarafından yapılmış bir camidir. Cami dernek başkanının bize vermiş olduğu müracaatla teknik bir çalışma başlattık. Bu caminin olası bir depreme dayanamayacağı belirlendi. İlgili yazışmalarımız yaptık ve imar yasasına göre kararlar alındı. Bu karar taraflara duyurularak deklare edildi. Avcılar Belediyesi olarak bir çalışma yaptık ve mimari, statik, mekanik tüm projeler hazırlanıp bitirildi. Proje Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da onay aldı.”

Camilerin herkesin ortak değeri olduğunun altını çizen Değirmenci, “Ortak olan bu değerlerimizle ilgili işin içine kesinlikle siyaset girmemelidir. Eğer ibadetin içinde siyaset girerse kurumları zor durumda bırakırız. Şuanda böyle bir durumla karşı karşıyayız. Karşı olduğumuz bu duruma ilişkin bir çözüm için İstanbul Müftümüz de bir gayretin içindedir. Ortak amacımız kesinlikle burada bir caminin yapılmasıdır.” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklamaların ardından polis, zabıta ekipleri ve iş makineleri caminin önünden ayrıldı. CİHAN

Firuzköy Camii'nin yıkımı ertelendi

Firuzköy Camii'nin yıkımı ertelendi

Firuzköy Camii'nin yıkımı ertelendi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.