1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GEELLL..! MEVZUAT 5, KANUN-NİZAM 10 LİRA GEELL..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GEELLL..! MEVZUAT 5, KANUN-NİZAM 10 LİRA GEELL..

A+A-

GEELLL...! MEVZUAT 5, KANUN - NİZAM 10 LİRA GEELL...

BAHÇELİ'NİN SÖYLEDİKLERİ / BENİM DÜŞÜNDÜKLERİM

ELLEMEYİN GARİBANIN YOLLUĞUNU!

Sevgili okur, ben deniz koca gümrüğün içinden gelen ben izninizle şaşırmaya, küçük dilimi yutmamaya devam ediyorum. Hayırdır 'Kinci bir saplama olayı mı var?' derseniz bu ondan da anlaşılmaz, ondan da bir garip uygulama. Hay Allah'ım, hay Allah'ım... Başlıyorum efendim, başlıyorum...

EFENDİM KANUN VAR NİZAM VAR...

Herkesin malumudur ki, halihazırda Türkiye'de 16 bakanlık devletin bekası için işlerini yürütmek için faal vaziyettedir. Koca anayasamızın IV. temel aynı zamanda vazgeçilmez ilkelerden birisi olarak idare başlığında A. İdare Esasları 1. İdare bütünlüğü ve kanun tüzel kişiliği efendime söyleyeyim 2.si de yönetmelikler olarak geçmektedir. Öte yandan kanunların açıklığı ilkesi temel vazgeçilmez ilkelerden birisi olarak teminat altına alınmıştır.Yapı bu şekildeyken, 16 bakanlığımız kanun ve bağlı mevzuatın açıklığı ilkelerine dayanarak bütün mevzuatlarını internet sitelerinden halka ücretsiz olarak sunmaktadır. Ayrıca ekstra bilgilendirme ve hizmet yine devlet tarafından basımı yapılan Resmi Gazete aracılığıyla halka ulaştırılmaktadır. Hiçbir kamu kurum kuruluşu, bu hizmetler için mevzuat sitelerine reklam almamaktadır.

AMMA VELAKİİNNNN

Amma velakinnn. Hay Allah'ım.. hay Allah'ım Ne gariptir ki, bu iş 16 bakanlıktan biri olan, diğer 15 bakanlık gibi aynı kanun ve yönetmeliklerle işlevini sürdüren eskinin Gümrük Bakanlığı yeni adıyla Ticaret Bakanlığı'nda farklıdır. Durun anlatacağım sakinnn..

MEVZUATA AYKIRI DEĞİL MİDİR?

Sevgili okurlarım, bakanlık sitesinde yayınlanan mevzuatlar kendi bakanlık birimince hazırlanmamakta (aman burayı iyi okuyun) tüm bu yönetmelik ve uygulamalara ulaşmakta özel bir firmaya da ihale edilmiştir. Ya işte böyle.. Şaşırdığım kadar varmış değil mi? Eee tabi uygulama böyle olunca da akla bir sürü soru gelmektedir.

Örneğin; söz konusu ihale eski yönetim tarafından nasıl yapılmıştır? Ya ihaleye kaç firma katılmıştır? Yoksa, yoksa tek firma mı katılmıştır? İhalenin yekünü ne kadardır ve tabiki yekünnn kime ödenmiştir? Eski dönemin üst düzey yöneticisi ile ihaleyi kazanan firmanın göbekbağı var mıdır? İlişkinin boyutu ve geçmişi nereye dayanmaktadır?  Eski yönetim görevden uzaklaşınca, bakanlığın portalındaki mevzuata para ile ulaşmak sağlanmış ve o firmaya reklam verilmiş midir? Mevzuatın paralı hale gelmesi kanunların açıklığı ilkesine pek tabi ki aykırı bir uygulama değil midir?

ANAHTARI ŞİRKETE KİM VERDİ?

Eskiden nasıl yapılıyor derseniz. Eskiden mevzuat yazılı halde bakanlığın kütüphanesinde saklanır ve kapısı da kilitlenirdi. Ama gelin görün ki, şimdilerde mevzuat bakanlığın kütüphanesinde değil; nedir, ne değildir bir şirketin kilidinin altındadır. Devletin bakanlığının mevzuatının anahtarını bir şirkete teslim etmek nasıl bir devlet veya devlet adamı anlayışıdır? Devlet anlayışına yakışmayan bu uygulama hemen kaldırılmalı, o anahtar devletin güvencesi altına alınmalıdır. Söz konusu firmanın ihaleli mi, ihalesiz mi bu işi nasıl tekeline aldığı acilen sorgulanmalı; halka sunulan hizmetin devlet tarafından paralı hale getirilmesi aklı selim yöneticiler tarafından engellenmelidir. Unutmadan tüm bu yapılacaklardan önce, o firma ve o firmaya bu uygunsuz işi veren kişi veya kişilerin al gülüm-ver gülüm ilişkisi masaya yatırılmalıdır. Hatırlatmak gerekirse, eşi üzerinden işlem yapan rotasyon mevzuatı dışı tutulan Kütahya Gümrük Müdürünün durumu da bu çerçevede değerlendirilmelidir.

BUNLAR SORGULANMADI HENÜZ

Yıllarca rotasyon dışı tutulan Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı müdürlükler olan Bursa, İnegöl ve Kütahya gümrük müdürlükleri yıllarca rotasyon dışı tutulması, vekil müdür yardımcılarına gümrük idarelerine teslim edilme nedenleri, FETÖ iddiaları ile hangi firmaların desteklerini alarak yıllarca oralarda kaldıkları, o idarecileri takip edip destekleyen şuanda el konulup kayyuma devredilen şirketlerle ilişkileri irdelenmelidir. Şimdiye kadar bunun yapılmaması, bu örgüt ile yapılan mücadelenin yeteri kadar olmadığını gösteren en büyük göstergelerden biridir. Bir de soru sorayım dilerseniz: Bu zat-ı muhteremlerin personel dairesi ile ya da şöyle söyleyeyim eski yöneticilerle yakınlıkları ameliyata ihtiyacı olan bir konudur. 

HERKES GİBİ SAYIN DEVLET BAHÇELİ DE SORUYOR..

Sayın Bahçeli, konuşmaya başladı mı kulağımı her zamankinden daha da kabartıyorum. Bahçeli'nin özellikle FETÖ ile yapılan mücadelede gerçek bir devlet adamı gibi eksiklikleri görüp, büyük bir cesaretle açıklamasını takdir ile karşılıyorum. Bakın Sayın Devlet Bahçeli partisinin genel başkan yardımcıları, T.B.M.M grup başkan vekilleriyle 2018 yılının son günlerinde başkent Ankara'da gazetelerin-televizyonların, internet gazetelerinin temsilcileriyle bir araya geldiğinde neler diyor? 'BU YURTTA SULH KONSEYİ KİM? ASKER, BÜROKRAT AYAĞINDA ACABA KİMLER VAR?' Evet gerçekten kimler var?

Sayın Bahçeli'nin bu haklı söylemine bende başka bir pencereden bakarak görüşlerimi açıklamak istiyorum:

15 Temmuz gecesiydi. TRT'deki o bildirinin okunuşu, hala gözümün önünde ve hala kulaklarımı çınlatıyor. Birden o karanlık, kanlı darbe günlerine döndürmüştü o görüntü beni. Gözyaşlarıma engel olamamıştım. Ankara'daki gazeteci dostlarımla yaptığım telefon konuşmalarında, Genelkurmay Başkanımız Sayın Hulusi Akar önüne konulan belgeyi imzalamayınca derdest edilerek Akıncı Üssü'ne götürüldüğünü öğrendiğimde bile umudumu kaybetmedim. Hemen yakınlarıma sakin olmalarını söyledim. Hele Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankaralı gazeteci Hande Fırat'a telefonla bağlanıp halkı sokağa davet etmesi beni daha da rahatlattı, yüreğime su serpti. Bu çağrı işte o hain ve kanlı darbeyi gerçekleştiren FETÖ'cü hainlerin de sonunu hazırladı. Şehit verdik, gazi verdik ama ülkeyi uçurumun kenarından aldık. Sormak istiyorum aynı Sayın Devlet Bahçeli gibi:

YURTTA SULH KONSEYİ'NİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI KİM OLACAKTI? TARİH BİR GÜN BUNLARI YAZACAK VE O İSİM ORTAYA ÇIKINCA DA SAKIN ŞAŞIRMAYIN, ÇÜNKÜ BEN ŞAŞIRMAYACAĞIM. NE DEMEK İSTEĞİM ANLAŞILMIŞTIR HERHALDE!..

İŞİN ÖZETİ ŞUDUR Kİ...

İşin özeti şudur ki sevgili okurlar, Sayın Bahçeli'nin bu önemli açıklaması dikkate alınmalı ve bu işin asker, bürokrat, siyasi ayağı daha doğrusu yapılanması ortaya çıkartılmalıdır. Yoksa zaman zaman hakkın rahmeti kavuşmuş akrabalarımı ziyaret etmek için gittiğim Karşıyaka Mezarlığı'na sağlı sollu defnedilmiş o 15 Temmuz şehitleri sizi asla ve asla affetmez. O şehitler var ki size haklarını asla ve asla helal etmez.

ELLEMEYİN GARİBANIN YOLLUĞUNU

Yahu ne istersiniz gariban memurun yolluğundan Allah aşkına. İnanın tarafıma bu konu ile ilgili o kadar çok şikayet geliyor ki anlatamam. Üstelik ülkenin her bölgesinden. Gelen maillerde genelde imza attıkları ücreti alamadıklarını, idarenin masrafları olduğundan kesinti yapıldığından söz ediliyor. Gelen bir mailde de bakan geliyor, genel müdürler geliyor, bürokratlar geliyor bunların ağırlanması için fon oluşturulduğu iddia ediliyor. Yapmayın ne olur. Bir bakanın ağırlanması memurun yolluğundan olacaksa, bunun adı insafsızlıktır. Şunu çok iyi biliyor ve uyarıyorum kamu görevi yapan bir gazeteci olarak. Bu işleri yapan bir kaç bölge müdürlüğü var. Onlarda İnşallah bu haksız işe son verirler. Benim bu konudaki hassasiyetimi en iyi Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nde çalışanlar yakından bilirler. Söz açılmışken, sahi orada elden ödenen yolluklardan kesilen aylık 54.000 TL. kaç ay kesilmiş? Onuda bir öğrenirsek! Mesela, mesela kesilen paralar nelere harcanmış?

Rica ediyorum, lütfen 'MEMURUN YOLLUĞUNDAN ELİNİZİ ETEĞİNİZİ ARTIK ÇEKİN!'

 

- YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ ANKARA GELİŞMELERİ -

ULUSLARARASI ANLAŞMALAR ve AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE HÜSNÜ DİLEMRE'NİN GETİRİLECEĞİ; RİSK YÖNETİMİ, TASFİYE VE DÖNER SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE İSE BAKAN YARDIMCISININ DANIŞMANI OLAN M.M.'NİN GETİRİLECEĞİ BELİRTİLİYOR. AYRICA KARARNAMELERİN KÜLLİYE'YE SEVK AŞAMASINDA OLDUĞU BİLDİRİLİYOR.


-YAZARDAN FLAŞŞŞŞ NOT-

YILBAŞI ÖNCESİ, BAKANLIKTA DAĞITILAN KUTU KUTU ÇİKOLATALARIN SIRRI ACABA NE? 


- YAZARDAN SON DAKİKA ÖNEMLİ NOT -

DEĞERLİ OKURLARIM, 2 OCAK 2019 TARİHLİ 'ELLEÇLEME-İÇ BOŞALTMA VE GEMLİK' BAŞLIKLI KÖŞE YAZIMIN SON BÖLÜMÜNÜN YAZAR NOTUNDA BELİRTMİŞ OLDUĞUM BAKANLIK TEŞKİLAT YASASI 10 OCAK 2019 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI.
KARARNAME KAPSAMINDA RİSK YÖNETİMİ V VE KONTROL GENEL MÜDÜRÜ / ESNAF, SANATKARLAR VE KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRÜ / TASFİYE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ / ANLAŞMALAR GENEL MÜDÜRÜ / AVRUPA BİRLİĞİ DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRÜ / PERSONEL DAİRESİ BAŞKANI / EĞİTİM VE YAYIN DAİRESİ BAŞKANI / 1.HUKUK MÜŞAVİRİ KADROLARI İPTAL EDİLDİ. BUNLARIN YERİNE İSE, YENİ GENEL MÜDÜRLÜK VE DAİRE BAŞKANLIKLARININ KURULUŞU GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

YAŞANAN TÜM BU GELİŞMELER VE ÇOK DAHA FAZLASI YENİ KÖŞE YAZIMDA OLACAK! BEKLEYİN!..

 

- YAZAR NOTLARI -

1-) EDİRNE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTE OLAN EDİRNE MERKEZLİ VE İSTANBUL'U DA KAPSAYAN HAYALİ İHRACAT (markalı) SORUŞTURMASINDA İŞ ADAMLARI VE GÜMRÜK GÖREVLİLERİ GÖZALTINA ALINDI. SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLEREK SÜRÜYOR.. GELİŞMELER İLK OLARAK YİNE BU SÜTUNLARDA OLACAK!..

2-) GÜRBULAK GÜMRÜĞÜ'NDE 4 BİN BEYANNAME MERCEK ALTINDA!..

3-) GÜMRÜK KAPILARINDA KULLANILAN X-RAY'LERİN  İHALESİ NASIL YAPILIYOR? KİMLER TARAFINDAN YAPILIYOR? YANLIŞ ANLAMAYIN SADECE MERAKTAN SORUYORUM.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum