1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Gelin Arabası Değil Kaçak Sigara Tırı
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Gelin Arabası Değil Kaçak Sigara Tırı

A+A-

-GELİN ARABASI DEĞİL, KAÇAK SİGARA TIRI-

KAÇAK SİGARA YÜKLÜ TIRLAR GÜMRÜKTEN NASIL GEÇİYOR?

KAÇAK SİGARAYI GÜMRÜKÇÜ DEĞİL, İLÇE POLİSİ YAKALADI!

Sigara Kaçakçılığı Sınırdan Patlıyor!..

Sevgili okurlarım; şöyle yazılarımın evveliyatına gittiğinizde özellikle sigara kaçakçılığı hakkında yazdığım yazıların ne kadar çok olduğunu, Türkiye’de yapılan kaçakçılıklar arasında sigara kaçakçılığının ne denli önemli olduğunu vurguladığımı görürsünüz. Aynı yazılar içerisinde, sigara kaçakçılığı konusunda alınması gereken önlemleri ve yetkilileri ne kadar uyardığımı da yazılarımı okuyunca iyice fark edersiniz.

Düğün konvoyu gibi sınırdan geçiyorlar!

Gerçekten önemlidir sigara kaçakçılığı… Çünkü yapılan her sigara kaçakçılığının ardında, devletin uzun yıllardır mücadele ettiği eli kanlı terör örgütü PKK’nın olduğunu görürsünüz. Kaçakçılıktan kazanılan paranın, henüz gençliğinin baharındaki 20 yaşındaki Mehmetçiklere mermi olarak geri döndüğünü de anlamanız pek de güç değil sanırım. Peki! Devletin aldığı tüm önlemlere karşın, sigara kaçakçılığı neden önlenemiyor? Ya da sigara kaçakçılığındaki mücadele neden yetersiz kalıyor?

Bir soru daha soracak olursak; sigara kaçakçılığı ile mücadelenin başlangıç noktasında yani sınırda, yani gümrük kapısında, neden içerisi sigara dolu tırlar düğün konvoyu gibi geçip gidiyor?

ŞEHİT MEZARLARINA GÖTÜRÜN!

Bakın bu yazımın konusu yine sigara kaçakçılığı olacak!.. Ve ne yazıktır ki, yine gümrükte yaşanan içler acısı bir durumu gözler önüne serercesine önümde belgeleriyle duruyor. Okudukça üzülüyorsunuz, Mehmetçiğin katilinin mermisinin, silahının parasının nasıl gümrükten geçirildiğini, bu kaçağı geçiren kişilerin ne denli kansız olduğunu fark ediyorsunuz. Rica ediyorum; bir baba olarak diğer babalar adına rica ediyorum. Lütfen ama lütfen şu sigara kaçakçılığının önüne geçiniz! İçi kaçak sigara dolu tırları sınırdan gülü güle diye geçiren amirin-memurun ensesine öyle bir binin ki bir daha doğrulamasın ya da anlarlar mı bilmem ama onları başlarında ay yıldızlı al bayraklarımızla donatılmış şehitlerimizin mezarlarına götürün.

Alın size bir örnek daha…

Değerli okurlarım, işte size yazımın başında da söz ettiğim gibi ibretlik bir sigara kaçakçılığı olayı. Yer Anadolu’nun Çankırı İlinin küçücük bir ilçesi olan Kurşunlu. Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele Şubesi Samsun-İstanbul D-100 karayolu üzerinde 33 CJJ 84 plakalı ATAK Taşımacılık adına kayıtlı tırı şüphe üzerine durdurur. Tır ilçe emniyet müdürlüğünün parkına çekilerek, tırda arama başlatılır. Konu polis tarafından Kurşunlu İlçesi Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı Sayın Cengiz Tosun’a bildirilir. Tır sürücüsü Mehmet Sait Karadeniz refakatinde tırın dorsesi (römorku) açılır.

Karton Karton Sigara

Dorsenin açılmasıyla birlikte karşılaşılan manzara aynı manzaradır.Tırın içerisinde bandrolsüz üzerinde hologram ve etiket bulunmayan Victory, Prestige, Ashima, MM ve ESSE marka toplam 9 bin 835 karton yani 89 bin 350 paket kaçak sigara bulunur. Sigaralara el konulurken herhalde geçerli bir sebebi olsa gerek tır sürücüsü Mehmet Sait Karadeniz serbest bırakılır. Hazırlanan evrak savcılığa gönderilir.

Ya püf noktası?

Şimdi benim araştırılmasını istediğim, can alıcı ve kaçakçılığın aydınlatılmasında önemli olarak gördüğüm sorularıma gelelim.

Tır nereden ülkemize giriş yapıyor?Van Gümrük Bölge Müdürlüğü’nden. Peki! Gümrüğe beyanı nedir? ‘KURŞUN AKÜ BAŞLIKLARI’.

Acaba bu tır, X-Ray cihazına sokulmuş mudur?

Gerçektende kapıdan geçerken, içerisinde gümrüğe beyan ettiği mal mı vardır?

Tır gelin konvoyu gibi mi gümrükten geçmiştir?

Tırın mührünün sökülmüş olduğu belirtiliyor. Acaba mühür söküldükten sonra kaçak sigaralar o bölgedeki bir antrepodan mı tıra yüklenmiştir?

Eğer durum böyleyse, karton karton sigara o antrepoya nasıl girmiştir?

Sigara kaçakçılığını gerçekleştirenlere bir şey diyeceğim şimdi ama neyse benim tabirimi kullanayım bu ‘TOSUNLAR’ kimdir? Daha önce de sigara kaçakçılığı gerçekleştirmişler midir?

Evet, benim merak ettiğim sorular bunlar. Var mı cevabını verecek olan! Bekliyorum, bu köşede yazmak için sabırsızlıkla bekliyorum.

BİTTİ Mİ?

“Bitti mi sigara kaçakçılığı ile ilgili yazınız Aykut Bey?” derseniz. Size tavsiyem bundan sonraki sigara kaçakçılığı yazımı okumanız.  Okuyun ve okutun ki bakın sigara kaçakçılığı nasıl yapılıyor? Bir görün… Yeni yazımda buluşmak üzere sağlıcakla kalın, mutlu kalın…

YAZARIN İSTANBUL NOTLARI

1-) Zeyport Limanı’nda muayene memuru olarak çalışıpta, istifa edenler kimler diye sormuştuk; onunda cevabını verelim: M.D. ve K.Ş. Bu konuyu da, daha sonra yine köşemde çok yakında işleyeceğim bekleyin!

2-) Sayın Soylu’dan önceki gümrük muhafaza genel müdürünün okul arkadaşı olan İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçak İstihbarat Müdürü CEYLAN ER’le ilgili Nusaybin ve AHL Kargo Gümrüğü’ndeki soruşturmalar ne oldu acaba?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum