1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Genç Mucit, Gaz İsrafını Önleyen Projeyle Türkiye İkincisi Oldu
Genç Mucit, Gaz İsrafını Önleyen Projeyle Türkiye İkincisi Oldu

Genç Mucit, Gaz İsrafını Önleyen Projeyle Türkiye İkincisi Oldu

Erzincan'da 11'nci sınıf öğrencisinin geliştirdiği proje ile artık mutfaklarda gaz israfının önüne geçilecek ve gaz tüketiminde tasarruf sağlanacak.

A+A-

Erzincan'da 11'nci sınıf öğrencisinin geliştirdiği proje ile artık mutfaklarda gaz israfının önüne geçilecek ve gaz tüketiminde tasarruf sağlanacak. Öğrencinin yaptığı 'Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü' projesi, Ankara'da düzenlenen TÜBİTAK 44. Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projesinde Türkiye ikincisi oldu. Türkiye genelinde 12 bölgeden toplam 202 proje arasında genç yetenek Saliha Beyza Ülker'in projesi, jürinin ilgisini çekti ve proje Türkiye ikinciliği ile ödüllendirildi.

Erzincan Özel Otlukbeli Hacı Ali Akın Anadolu Lisesi 11'nci sınıf öğrencisi Saliha Beyza Ülker (17), evlerinin mutfağında boşa yanan ocaktan etkilenerek proje geliştirdi. Mutfaklarda gaz israfını önlemek için harekete geçen Ülker, ev mutfakları yanı sıra, büyük işletme ve otellerin mutfaklarında da yaşanan aynı israfın önüne geçilmesi amacıyla 'Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü' projesi yaptı. Okulun fizik öğretmeni İlker Yavuz'un danışmanlığını hazırlanan proje, geçen hafta Ankara'da düzenlenen TÜBİTAK 44. Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Proje Finali'nde, 202 proje arasında 'Temel Fizik' alanında ikinci oldu.

    AMAÇ TASARRUF SAĞLAMAK

Projenin mimarı Saliha Beyza Ülker, projeyi yapmasındaki en büyük amacının mutfaklarda kullanılan gazdan tasarruf yapmak olduğunu belirtti. "Günümüz insanı çok fazla israf yapıyor ve bu yaptıkları israfın farkında değiller." diyen Ülker, "Mesela annemden örnek vereyim. Bu proje evde annemden gördüğüm ocak üzerindeki bir şeyi başka bir yere götürdüğünde ocak halen yanıyordu. Bu proje oradan ortaya çıktı. Dedim ki ocaktan tencereyi kaldırdığında ocak kendiliğinden sönse. Geri koyduğunda da kendiliğinden yansa. O zaman böyle bir gaz israfı olamayacak hatta tasarrufa dönüşmüş olacaktı. Fakat evler çok küçük. Daha büyük alanlarda çok daha büyük tasarruflar yapmak istedim. Bunun içinde okulların, hastanelerin, otellerin, restoranların mutfaklarını ele aldım. Oralarda daha büyük ocaklar var ve orada çalışanlar çok önemsemiyorlar bu israfı. Yapmış olduğum proje ile gaz israfı sıfıra inmiş ve yüzde 5 oranında da tasarruf sağlamış oluyoruz. TÜBİTAK final yarışmasında da Türkiye ikincisi oldum. Çok mutluyum… "dedi.

PROJENİN PATENTİ ALINIYOR

Özel Otlukbeli Hacı Ali Akın Anadolu Lisesi Müdürü Uğur Gürsoy ise öğrencilerinin hazırladığı projenin Türkiye ikinciliğine layık görülmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini vurguladı. Gürsoy, şunları kaydetti: "Projede ilk önce 7 bin 400 katılımcı vardı. 7 bin 400 proje 12 bölgede yarışıyordu. 12 bölgenin 202 finalisti Ankara'ya taşındı. Ankara'da yapılan TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri 2013 Final Yarışması'nda Erzincan'a böyle bir derece getirdiklerinden dolayı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Öğrencimizin aldığı maddi ödüllerin yanında onun YGS'de ayrı bir ek puan alacak olması da bizleri ayrıca sevindirdi. Erzincan adına başarıların devamını diliyorum. Yapılan proje için patent müracaatını yaptık, patentini aldık." açıklamasında bulundu.
CİHAN

Genç mucit, gaz israfını önleyen projeyle Türkiye ikincisi oldu

Genç mucit, gaz israfını önleyen projeyle Türkiye ikincisi oldu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.