1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Göçük, Şanlıurfa Kalesi'nin Altında Yeni Yerleşim Yerini Ortaya Çıkardı
Göçük, Şanlıurfa Kalesinin Altında Yeni Yerleşim Yerini Ortaya Çıkardı

Göçük, Şanlıurfa Kalesi'nin Altında Yeni Yerleşim Yerini Ortaya Çıkardı

Tarihi Şanlıurfa Kalesi'ndeki göçük Roma ve Eyyubiler dönemine kullanılan bir yerleşim yerini günyüzüne çıktı.

A+A-

Tarihi Şanlıurfa Kalesi'ndeki göçük Roma ve Eyyubiler dönemine kullanılan bir yerleşim yerini günyüzüne çıktı. Yapının içerisinde yaklaşık 10 metre derinliğinde bir su kuyusuna da rastlandı. Yerleşim yerinin cephanelik olarak kullanılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Urfa Kalesi'nde nisan ayında meydana gelen göcükle ortaya çıkan kemer yapının izlerini takip eden Şanlıurfa Müze Müdürlüğü tarihe ışık tutacak çok sayıda kalıntıya ulaştı. Mancınık güllesinin yanı sıra yeraltında yeni yerleşim yerlerine rastlandı.

Müze Müdürü Müslüm Ercan, kazı öncesinde bu büyüklükte bir yapı beklemediklerini söyledi. Ercan, “Zor şartlar altında gerçekleşen kazı sonucunda 6 çapraz köşeden oluşan iki ayağın taşıdığı çok güzel bir mekan çıktı. Mekan incelemesinde iki dönemin izlerine rastladı. Roma ve Eyyübiler dönemine ait yapılar olduğunu düşünüyoruz. Mekanın hangi amaçla kullanıldığı netleşmemekle birlikte cephanelik olarak kullanıldığı ihtimali üzerinde duruyoruz.” dedi.

Yeni çıkan alanlar ilgili proje çalışmalarını başlattığını dile getiren Ercan, gün yüzüne çıkan mekanların restorasyonundan sonra halka açılacağını söyledi. Ortaya çıkan eserler dikkate alınarak Harran Üniversitesi tarafından kurulacak akademisyen bir ekip tarafından kazıların sürdürülmesini temenni ettiklerini ifade eden Ercan, tarihi kaynakları göz önünde bulundurarak çok daha fazla eserin çıkabileceğini öngördüklerini anlattı.

Arkeolojik kazıların hedefinde çok değerli definelere ulaşmanın olmadığını sözlerine ekleyen Ercan, temelde bilgiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bu kazılarla çok önemli bilgiler elde ettiğini aktaran Ercan, bu kazının öncü bir çalışma olduğunu ifade etti. Kazılarda yeni yapıların yanı sıra mancınık güllesi, sarnıç ve bazı bronz eserlere rastlandı.
CİHAN

Göçük, Şanlıurfa Kalesi'nin altında yeni yerleşim yerini ortaya çıkardı

Göçük, Şanlıurfa Kalesi'nin altında yeni yerleşim yerini ortaya çıkardı

Göçük, Şanlıurfa Kalesi'nin altında yeni yerleşim yerini ortaya çıkardı

Göçük, Şanlıurfa Kalesi'nin altında yeni yerleşim yerini ortaya çıkardı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.