1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gönül: Kadınların Üniversite Eğitiminde Önemli İlerlemeler Sağlandı
Gönül: Kadınların Üniversite Eğitiminde Önemli İlerlemeler Sağlandı

Gönül: Kadınların Üniversite Eğitiminde Önemli İlerlemeler Sağlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Türkiye’de kadınların yüksek okula gitmesi konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.

A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Türkiye’de kadınların yüksek okula gitmesi konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını söyledi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ortaklığında yürütülen 'Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği’ne Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı' toplantısı Mardin'de düzenlendi.

Erdoba Elagans Oteli'nde düzenlenen toplantıya; TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, komisyon üyesi milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, İllerin Belediye Başkanları, UNDP Demokratik Yönetişim Program Müdürü Dr. Leyla Şen, Dicle Kalkınma Ajansı, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Türkiye’de kadınların üniversite eğitimi almasında önemli ilerlemeler sağlandığını belirtti.

Anne-bebek ölümlerinde en ileride olan ülkelerden biri olan Türkiye 10 yıl içinde sağlıkta yapılan reformlar sonrası bugün bu konuda mesafe kat ettiğini belirten Gönül, "Anne-bebek ölümleri açısından Türkiye şu an dünyanın en iyi ülkeleri arasındadır. Üretim, istihdam katılım açısından dünyada sıkıntılı olan bir alan. Türkiye’de de bu sıkıntı var. Türkiye bu konuda kendine bir hedef koydu. Dünyada ekonomisi ilk on ülkeden birisi olacak. Bir kalkınma hamlesi başlattı. Yerel seçimlerde biz kadınların çok fazla yer alması gereken bir yer olarak görüyoruz." dedi.

İnsanın içini acıtan en kötüsü kadına karşı kullanılan şiddet olduğunu belirten Mardin Valisi Ahmet Cengiz ise son yıllarda getirilen düzenleme ve yaptırımlara rağmen bu durumun hala devam ettiğini söyledi.

Cengiz, "Bu durum masum bayanların sinirli beylerin gazabına uğrayarak dövülmesi ve öldürülmesi bence toplumsal cinnetin en dramatik boyutudur. Kadına yönelik şiddetin bir türü de evi yönetemeyen beceriksiz kocaların evi terk ederek, eşlerini ve çocuklarını belirsizliğin kucağına bırakıp kaçmasıdır. Bunun en sık karşılaşılan örneği ise çocuk veya çocukların özürlü olduğu için evini terk eden kocalardır. Oysa insani ve vicdaniyet demokrasi ve gelişmişliğe uzanan kadının statüsü problematiki ülkemizde daha çok konuşulacağı benziyor.” şeklinde konuştu

UNDP Demokratik Yönetişim Program Müdürü Dr Leyla Şen ise dünya genelinde kadın ile erkek arasında çok büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti. Dünyada kadın ile erkek arasında uçurumun önemli bir vaka olduğunu ifade eden Şen, şöyle konuştu: "Buna baktığımızda dört temel alanda çok ciddi eksikliğini görüyoruz. Dünya ülkelerinin, sağlık hizmetleri erişimde, ekonomik hayatta katılımda, eğitim hizmetleri erişimde ve karar verme sürecinde katılımda kadın ve erkek arasında büyük bir uçurum var. 21 yüzyıla yakışmayacak kadar yoğundur. Son 15 yılık performansa baktığımız da dünya genelinde sağlık hizmetlerinde ve eğitim erişiminde kadın ile erkek arasındaki uçurumun azaldığını görüyoruz. Ancak aynı şeyi ekonomik hayatta katılım, istihdam değil eşit işe eşit ücret ve karar verme süreçlerinde katılımda çok iyi görmüyoruz. Kadının en dezavantaj olduğu alanda ise maalesef kendi hayatını toplumun hayatını dünya genelinde ilgilendiren karar verme sürecindeki sınırlı etkisinde görüyoruz. 2012 yılında 135 ülkeyi kapsayan bir araştırma dünyada kadın erkek eşitliği uçurumunda en iyi performansı Avrupa kıtası tarafından sağlandığını gösteriyor. Burada eğitim ve karar verme sürecinde hızlı bir ivme var. Bizim de bağlı bulunduğumuz bu kıtada İzlanda Finlandiya Norveç, İsveç ve İrlanda bu bayrağı taşırken, maalesef kıta içerisinde İtalya Yunanistan ve Türkiye çok da beklenen performansı göstermiyor. Verilere göre 135 ülke arasında Türkiye 124 sıradadır."

Platformda, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak bölgesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin mevcut durumu, ihtiyaçları ve yapılan çalışmaları sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile tartışıldı.

CİHAN

Gönül: Kadınların üniversite eğitiminde önemli ilerlemeler sağlandı

Gönül: Kadınların üniversite eğitiminde önemli ilerlemeler sağlandı

Gönül: Kadınların üniversite eğitiminde önemli ilerlemeler sağlandı

Gönül: Kadınların üniversite eğitiminde önemli ilerlemeler sağlandı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.