1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Görme Engelliler İçin Sensörlü Baston
Görme Engelliler İçin Sensörlü Baston

Görme Engelliler İçin Sensörlü Baston

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen ''Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda Ada...

A+A-
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen ''Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda Adana bölge finaline katılan liseliler görme engelliler için sensörlü baston çalışmasına imza attı.

Çukurova Üniversitesi Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Sarayı'nda sergilenen 81 proje arasında yer alan ''görme engelliler için sensörlü baston'' sergiyi gezenler tarafından ilgiyle incelendi.

Mersin Özel Çağ Fen Lisesi öğrencileri Hüseyin Orhun Başkan ve Turhan Öncel'in, görme engellilerin yolda daha rahat yürümelerini sağlamak için ''sensörlü baston'' projesi büyük beğeni topladı. Sensörlü bastonun, görme engellilerin günlük yaşamını kolaylaştıracağını belirten Başkan ve Öncel, "Engelliler artık yolda daha rahat yürüyecekler. Bastonun ucundaki sensör, kullanan kişiyi, karşısına çıkan çukur ve engebeli yol ve cisimlere karşı sesle uyarıyor.'' dedi.

Başkan ve Öncel, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: ''Bastona yerleştirdiğimiz su ve engellei algılayan sensörler ile trafik lambası sinyal alıcı devresi,. bastonu kişiyi karşısına çıkan çukur ve engebeli yol ve cisimlerle trafik ışıklarına karşı sesle uyarıyor. Bu çalışmanın tamamı bastonun üzerine yerleştirdiğimiz sensörler ve alıcı devresi ile gerçekleştiriliyor. Bastonun maliyeti 240 lira. ancak zamanla bu maliyet de düşecek. " diye konuştu. (CİHAN)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.