1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜCÜ ETKİSİNDE ‘ETKİ HABER’
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜCÜ ETKİSİNDE ‘ETKİ HABER’

A+A-

CANİKLİ VE ARDINDAN ANLATILANLAR

CANİKLİ, ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU’NA TOSLAMIŞ!

GÜCÜ ETKİSİNDE ‘ETKİ HABER’

LÜKS OTO VURGUNU VE SÖYLEMEK İSTEDİKLERİM…

CEVİZCİ DERTLİ Mİ DERTLİ!

UÇTU UÇTU KOCA ANTREPODAN ÇİN MALLARI UÇTU!

HANİ O MONTLAR VARDI YA...

 

Merhaba sevgili okurlarım. Yeni yılın yeni yazısına geçmeden önce, yeni yılın size, ailenize ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk ve şans getirmesini dilerim. Yine yeni yılın başta ülkemize ve tüm dünyaya barış getirmesini temenni ederim. İnşallah 2016 yılında, 2015 yılında olduğu gibi kan dökülmez, terör olayları son bulur, birlik ve kardeşlik içerisinde hep birlikte huzurlu günler ve aylar yaşarız. Bu dileklerimden sonra izninizle 2016 yılının ilk yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum.

CANİKLİ İLE İLGİLİ YAZIM SES GETİRDİ

Sevgili okurlarım, yol arkadaşlarım değerli Etki Haber dostları bir önceki yazımda detayları ile sizlerle paylaştığım ‘Nurettin Canikli neden bakan olamadı?’ başlıklı yazımın sitemizde yayınlanmasının ardından, birçok yorum ve Sayın Canikli’nin gerçekten de neden bakan olamadığına dair çok sayıda mail ve bilgi aldım. Bu konuda çok sayıda okurum bana ulaşarak ekstra sayabileceğim bilgileri de benimle paylaştılar. Peki, nelerdi bu bilgiler? Benim yazdıklarımın dışında daha neler vardı? Gelin okuyucularımın bilgilerini köşemde paylaşayım sizlerle.

CANİKLİ’NİN MALATYA KULİSLERİ

Anlatılan ve iddialar odur ki; Nurettin Canikli yeni hükümetin Bakanlar Kurulu’nda olmadığını ya da tekrar Gümrük ve Ticaret Bakanı olamayacağını, kendisinin yerine Malatya’dan bir isime verileceğini öğrenince ivedilikle kulis faaliyetine geçer. Canikli iddiaya göre, o sıcak günlerde bazı üst düzey hükümet yetkililerine Malatya’dan bir milletvekili önerir. Nurettin Canikli’nin bu önerisi ve önerisinin içerisindeki milletvekili her nedense ve merak uyandırıcıdır ki yine hükümetin ileri gelen siyasetçileri tarafından reddedilir. Canikli boş durmaz. İddiaya göre; ilk önce önerdiği ismin ardından bazı isimler daha belirleyerek yine bu isimleri  hükümete bildirir.

GİRİŞİMLER ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU’NA TOSLADI

Ama Sayın Canikli ne yapsa nafile.. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun ortak kararıyla, Malatya’da uzun süre AK Parti İl Başkanlığı yapan ve son seçimde beşinci sıradan milletvekili olan Bülent Tüfenkçi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na  bakan olarak atanır. Yani sevgili okurlar anlatılan ve dillendirilen iddia odur ki, Canikli bir günde müsteşar, bir günde bakan yaptırdığı şimdiki müsteşar Cenap AŞÇI gibi bir operasyon yapmak ister ama tüm girişimleri Erdoğan ve Davutoğlu’na toslar...

UÇTU, UÇTU ÇİN MALI PLASTİKLER UÇTU!

Yukarıda yaptığımız siyasi analiz ve kulislerin ardından şimdi de bizim gümrüklere, antrepolara ve neler olduğuna şöyle bir bakalım. Yaramaz ve haylaz olduğu kadar çalışkan da olan bizim Minik Kuş’un anlattıklarına göre büyük bir şehrin bölge müdürlüğüne bağlı bir antrepoda bir hayli ilginç şeyler olur.

Adı bende olan antrepoya Çin menşeli ve Avrupa menşeli plastik hammaddeler ithal amaçlı getirilir. Aradan bir süre sonra bizim meşhur Çin menşeli plastik hammaddeleri aşka gelir. Çin malları ilahi bir kuvvetle antrepodan kanatlanıp uçuverir. Antrepodaki Çin plastik hammaddesinin yerinde yeller eser. Durum böyle olunca da, uçan plastik Çin malı hammaddeleri günün konusu olur. İthalatçı firma ‘Biz Avrupa menşeli olanı çektik’ diye dalavere malavere yapmaya kalksa da karşısındaki gümrükçülerin bu oyunlara karnı toktur. Sonuçta iş uzlaşma komisyonuna gelir. Sonuçta gümrük müşaviri ve ithalatçı firmaya 4.5 milyon TL ceza yazılarak dosya Ankara’ya gönderilir. Kısa bir süre sonra cezalar onaylanır. Onaylanmasına onaylanır da işte bu aşamada garip bir şeyler olur. Bölge müdürlüğü ithalatçı firmanın cezasını tebliğ eder ama gümrük müşavirinin ki yok hükmünde sayılarak tebliğ edilmez. Artık hata mıdır? Yoksa başka bir şey midir? orasını Yüce Allah bilir bir süre sonra bu hatadan dönülür. Ceza gecikmeli de olsa o müşavire bildirilir. Bu konuyu geçmeden hemen bir soru sokuşturayım araya... Efendim…! Bu eşya ilgili 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun hangi kaçakçılık fiilinin uygulanması gerekir acaba? Yorum köşesi hemen yazımın altında. Sevgilerimle…

CEVİZCİ RAHATSIZ, İDDİALAR ÖNEMLİ

Ceviz ithalatçıları dertli mi dertli bu günlerde. İnanın sevgili okurlar, bu işle uğraşan ticaret erbabı ne yapacağını şaşırmış durumda. İthalatçıların rahatsız oldukları konu, gümrüklerdeki farklı uygulamalar. Örneğin İstanbul’da ithalat yapan bir firma, aynı cevizi çok yüksek fiyattan Mersin Gümrüğü’nde ithal etmek zorunda bırakılıyor. Birde cevizde transit sıkıntısı var. Cevizci mağdur bu konuda da..

O olayda aynen şöyle: Ceviz, Türkiye gümrüklerinden normal olarak transit işlemi yapılarak İran’a veya başka bir ülkeye sevk ediliyor, daha sonra bölücü örgüt bu transit giden cevizlere evrak yaparak başka mal adında ülkemize sokuluyor. Bana göre her iki konuda çok önemli. Ancak İran - PKK işine hemen konunun muhatabı kuruluşlar, devlet el atmalı! Ne dersiniz haksız mıyım?

LÜKS OTO VURGUNU BİTMİYOR!

Kendimi bildim bileli bitmez bu lüks oto ithalatındaki vurgun. İşte bugünlerde bir yenisi daha yaşanıyor bu kepazeliğin. Bereket devlet aman vermiyor bu hırsızlara. Son olayda Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri ile gümrük müfettişlerinin bir yıl önce gelen ihbarı değerlendirerek çalışma başlatırlar. 

Yurt dışı araştırmaları sonucunda, 183 aracın ülkeye yasal olmayan şekilde girişlerinin sağlandığı, bazı galericilerin yurt dışında tescil edilmiş, kullanılmış araçları da sıfır beyan ettikleri, şüphelilerin ayrıca bu belgelerin yanı sıra yurt dışından temin ettikleri araçlara sahte belge düzenleyerek çift fatura kullandıkları ve de böylece araçları değerin çok altında gösterdikleri ortaya çıkarılır.

Vurgunun ortaya çıkarılmasıyla birlikte de, ülkemize yasal olmayan yollardan  ithalatları gerçekleştirilen otomobillerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 33 ilde eş zamanlı operasyonlar başlatılır. Yasal olmayan işlemleri yapan firma sahipleri M.A ile G.A yakalamazken, gümrük müşavirleri Y.T.H.G.M.H.Ö. gözaltına alınır. Soruşturma aynen devam etmektedir. Olay çok büyük hatta skandal boyuttadır. Lüks oto vurgunu ile ilgili bana ulaşan bilgi ve belgeler bu işin devasalığını gözler önüne sermektedir.

Bu vurgunla ilgili yazıma son vermeden buradan gümrük yetkililerine seslenmek istiyorum. Size aynen şunu öneriyorum: Başta İstanbul olmak üzere otomobil ihtisas gümrüklerinin son bir kaç senesini mercek altına alın. Alın bakalım neler bulacaksınız. Bu konu çok önemlidir. Bu konuyu mercek altına alınmasının yerinde olacağı konusunda ısrarcıyım yoksa yukarıda anlattığım gibi operasyon kaçınılmaz.

ETKİ HABER’İN GÜCÜ

Yayına başladığımız ilk günden bu yana iddialıyız. Diyoruz ki gümrüklerde ne yaşanacak ve yaşanıyorsa onu önceden sizlere aktarmak bizim görevimiz. İşte size son somut bir örnek. Günler öncesi, daha ne olacağı belli değilken, isimler konuşulurken biz neyin ne olacağını sizlere yazıverdik. Etkihaber günler öncesinde Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na Fatih Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na ise Fatih Çifçi’nin getirileceğini kamuoyu ile paylaştı. Her iki ismin de atanması Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra ise haber diğer medyada yerini aldı.

MONT OLAYINI DA ETKİ HABER YAZMIŞTI!…

Bakın yazımı hazırlarken kalemimizden aldığımız gücü gösteren bir operasyon daha başlatıldı. Adı 'Mont Operasyonu' Sizlere de bu olayı ilk ben duyurmuştum. Yazımda aynen şöyle demiştim:

Hibe olarak 17 konteynırın Halkalı Gümrüğü’nden sokulduğunu belirtmiştim. Bu işin içerisinde başka işlerin de olduğundan bahsetmiştim. Sonunda haklı olduğum ortaya çıktı! Kamu yararı bulunan Mali idareler derneğinin yetkilisi de, bu işin içinden çıktı. Bu işleri organize eden 19 kişinin olduğu, bu iş için şirketler dahi kurdukları ve neticede böyle bir hibe olayının da olmadığı, Mali idareler derneğinin bu işlemlerden haberinin olmadığının ortaya çıkması üzerine İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ekipleri depolara operasyon düzenleyerek işi organize eden iş adamı A.O. Ş.S. A.K.’nin de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında işlem başlatır. Montların piyasa değeri ise 5 MİLYON TL’dir.

Buradan gümrük yetkililerine soruyorum: Böyle büyük çaplı bir hibe olayıyla ilgili niçin titiz bir çalışma göstermemişlerdir? Bu olayla ilgili olarak başta gümrük müdürü olmak üzere diğer görevlilerle ilgili bir yaptırım düşünülüyor mu?

YAZARIMIZIN YAZAR NOTLARINDA FLAŞ OLARAK GEÇTİĞİ TÜM KONULAR YENİ YAZISINDA DETAYLI BİR ŞEKİLDE İŞLENECEKTİR VE BUNUN YANISIRA ‘TUTKAL’ KONUSU DA YİNE YENİ KÖŞE YAZISINDA AÇILACAKTIR.

BEKLEYİN!...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum