1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜK ATAMALARI ÜZERİNE
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜK ATAMALARI ÜZERİNE

A+A-

GÜMRÜK ATAMALARI ÜZERİNE..

-MÜSTEŞARLIK ATAMALARI VE DEĞERLENDİRMELER-

Megaloman mı dersiniz ya da Türkçe anlamıyla kendini beğenmiş mi bilmem ama yinede söylemeden edemeyeceğim. Bir gazeteci olarak, hem İstanbul Gümrükleri’ndeki geniş çaplı rotasyonu hem de teşkilatın kalbi olan Gümrük Müsteşarlığı’ndaki yer değişikliklerini medyanın büyük çoğunluğunu atlatarak sizlere yazılarımla ben duyurdum. Mütevazı olmam gerektiğini biliyorum. Ancak bu rotasyonları da önceden öğrenmek, teşkilatın içerisinden bir gazeteci olarak haber akışını sağlamak takdir edersiniz ki hiçte kolay değil!! Bu açıdan ülkemizin kamu kurum ve kuruluşları açısından gerek işlevselliği, gerekse personel açısından önemli kurumları arasında olan Gümrük Müsteşarlığı’ndaki gelişmeleri anbean sizlere duyurmamı kendi açımdan mesleki bir başarı olarak görüyorum. Kaleme aldığım yeni köşe yazımda da, Gümrük Teşkilatı içerisinde sıkça konuşulan yeni atamalara ve rotasyonlara değineceğim. Teşkilat çalışanlarının nabzını tutarak atanan ve atayanlarla ilgili olarak değerlendirmeler yapacağım.

NEŞET BEY ‘MUAVİN’ OLDU

‘Bismillah’ demeden önce de her zaman yazdığımız gibi amacımızın kimseyi suçlamak veya yargılamak olmadığının altını çizelim. Öncelikle Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nden alınarak Müsteşar Muavinliği görevine atanan Neşet AKKOÇ’tan başlayalım. AKKOÇ’un Genel Müdürlüğü döneminde çok önemli operasyonlar yapıldı. Ama gelin görün ki, operasyonların çoğunu muavin AKKOÇ’un ekibi değil; çoğu zaman olduğu gibi polis teşkilatı yaptı. Örnek mi istiyorsunuz; tabii verelim hemen: Halkalı Gümrüğü’nde müfettişlerin ortaya çıkardığı milyonlarca TL’lik hayali ihracat olayları.. Ya da o kadar da geriye gitmeyelim. Daha iki ay önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro görevlilerinin İstanbul Gümrükleri’ne yaptıkları kaçakçılık ve rüşvet soruşturması.. Kaçakçılığı önleyecek kim varsa soruşturmadaki iddialara göre, bu çarkın içerisinde. Zarflar bir cepten alınıyor, diğer bir cebe sokuluyor. Müdür amirine, amir memuruna ‘Aman dikkat polis takipte’ diyor. İddialar doğruysa şeref, haysiyet, kısacası insani ne değer varsa hepsi ayaklar altında.. Peki, bütün bunları önlemekle, ortaya çıkarmakla görevli müdür ne yapıyor? KOCAMAN BİR HİÇ! Sadece ‘Benim Bunlardan haberim vardı’ diyebiliyor. Hiç zannetmiyorum yeni muavin Neşet AKKOÇ hem de hiç. Sayın Hayati Yazıcı söylemese senin bunlardan hiç haberin yoktu!.

İnsanlarla uğraşma!!

Sen onunla bununla uğraşıyorsun. Örneğin, benimle olduğu gibi.. Ha! Söz açılmışken şunu da belirteyim. İddiaya göre; adları bende saklı üst düzey gümrükçülerin olduğu bir ortamda, ‘Ben O Adamı İzletiyorum’ demişsin.  Eğer bu iddia doğruysa, bizim izletilecek neyimiz var sayın muavin bunu sormak istiyorum. Beni izlemeye ayıracağınız zamanı, kendi adamlarınızı izlemeye ayırsaydınız daha iyi olmaz mıydı? Sahi! Bu iddia doğruysa, beni kime izletiyorsunuz? Sayın Muavin. Yoksa devletin kendi güvenlik birimi dışında izleme takip işi yapan ayrı bir birimi mi var!? Bu iddia doğruysa, bunun ciddi bir suç olduğunu da biliyorsunuz herhalde. Benim ne yaptığımı ve kim olduğumu öğrenmek istiyorsan buyur gel ben sana anlatıvereyim. Devletin önemli kurumlarında görev yapmış aile fertlerimden başlayıp, nasıl insanlar olduğumuzu da göstereyim. Neyse biz asıl konumuza dönelim. Gelelim diğer görev değişimlerine..

-Güney, Soylu ve Güner-

Değerli okurlarım, yıllardır ithal adaylarla idare edilen Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne adam gibi bir adam atandı. Bu kişinin adı YUSUF GÜNEY. Ben kendisinden çok umutluyum. Teşkilata çok şeyler katacağından da eminim. Güney’in kendisini o makama layık görenleri mahcup etmeyeceğine yürekten inanıyorum. Birde, Yusuf Güney’in yardımcılığına getirilen Abdullah Soylu’dan bahsetmek istiyorum size.. Soylu, teşkilat içerisinde dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile bilinen pırıl pırıl bir isim. Soylu’nun da başta teşkilatı olmak üzere genel müdürü Yusuf Güney’e büyük yararı olacağından hiç kuşkum yok! Güney ve Soylu, başta Kaçak İstihbarat ve Narkotik birimlerini iyi yönetir ve de  iyi isimler atarlarsa yandı o zaman kaçakçılar ile rüşvetçiler..

Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne atanan Genel Müdür Yardımcıları Harun Uslu ile Avni Ertaş’ta mesleğin iyilerinden. Sayın Uslu, müfettiş kökenlidir.  Uslu da Ertaş’ta dürüst ve namuslu kişilerdir.

TASİŞ’e önemli isim

Atamalarda Gümrük Teşkilatı’nın yüz akı bir isimden daha söz etmek istiyorum. Bu kişinin adı ARSLAN GÜNLER. Günler, son yer değiştirmeler sonucu TASİŞ İşletmeleri’ne atandı. Dürüst ve çalışkan bir bürokrat olan Arslan Günler’e de buradan başarılar diliyorum. Allah mahcup etmesin!!

YAZARIN NOTU:

Sayın Usta, Haydarpaşa Gümrüğü’nde bekleme süresi dolan bir konteynırı açtırıp, içinden çıkan kaçak sigaralara el koydunuz. Bu operasyondan dolayı, başta siz ve ekibinizi canı gönülden kutluyorum. Ama biliyorsunuz ki; Haydarpaşa Gümrüğü’nde de birçok konteynır kayıp!.. Bu konuyla ilgili olarak basında manşetler atıldı. Haydarpaşa’da kaybedilen bu konteynırları da bulursanız eğer, sizi o göreve atayanları mahcup etmezsiniz.

Sevgili okurlarım; İstanbul Gümrükleri'ndeki rüşvet ve kaçakçılık soruşturmasına bir de uyuşturucu kaçakçılığı karıştı. Bu konuyla ilgili de araştırmalarım titizlikle devam ediyor.. Soruşturma raporlarından da elde ettiğim bilgileri çok yakında sizlerle bu sütunda paylaşacağım. İyi haftalar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum