1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Gümrük Kazan Ben Kepçe
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Gümrük Kazan Ben Kepçe

A+A-

"GÜMRÜK KAZAN BEN KEPÇE”

-GÜMRÜKLERDE VEKÂLET DÖNEMİNE DEVAM-

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA PİS KOKULAR

KİM BU İHTİYAR?

İŞTE OKUYUCU MAİLLERİ

Yukarıda da gördüğünüz gibi, biraz sonra okuyacağınız yazıma beş tane başlık sıraladım. İnanın istesem bir beş tane daha başlık koyar yazımı uzattıkça uzatabilirim. Çünkü gümrüklerin, gümrükçünün ve gümrük ile iş yapanların derdi bir türlü bitmiyor; ya da bitirilemiyor!.. Simer Yayıncılık bünyesinde yayın yapan Etki Haber’e her gün bir serzeniş, her gün bir şikâyet ya da her gün bitmek bilmeyen istek telefonları, mailler geliyor. Durum böyle olunca da, gümrükler kazan ben kepçe karıştırdıkça karıştırıyorum ortalığı.. Mailleri okuyor, telefondaki kişileri dinliyor, gümrük yetkililerine ulaşıp anlatılanların doğru olup olmadığını öğreniyor yazıma esas olacak konuları bir bir ortaya çıkarıyorum.

İşte bu yazımın ana temasını da, siz değerli okuyucularımdan gelen mail ve telefon görüşmeleri ile oluşturdum. Sözü uzatmadan bakalım gümrük camiasında neler oluyor, gümrükçü ne istiyor, gümrükte çalışanlar neler diyor? Gelin kepçenin bir ucundan siz de tutun el birliği ile karıştıralım şu bizim gümrüğün meşhur cadı kazanını..

VEKÂLET Gümrüğün Kaderi Oldu!!

Önce gümrüğün kanayan yarası olan, gümrüğün sırtında adeta bir çıban gibi kalan vekâletle gümrük yönetimine bir göz atalım. Biliyorsunuz geçen hafta resmi gazetede, gümrük ve muhafaza başmüdürlerinin müsteşarlık müşavirliğine atanması Anayasa Mahkemesi’nden veto yedi. Veto kararı sonrası, ciddi şaşkınlık yaşanıyor. Şimdi ne olacak herkes birbirine soruyor. Devam edelim. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca 16 bölge müdürlüğü kurulması için kanun hükmündeki kararname geçenlerde başbakanlığa gönderildi ve kararname hala onay bekliyor! Bunun yanı sıra, tüm başmüdürlükler malumunuz vekâleten idare ediliyor. Başmüdür yardımcılıkları, müdürlükler vekâleten görev yapıyor. ‘Acaba bu yaşananlar camianın gümrükçülerin kaderi midir?’  diye düşünmeden edemiyor insan. Ancak derseniz ki, ‘Yaşananlar bu süreçte mi yaşanıyor?’  Tabii ki hayır! Bundan önceki Gümrükten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen döneminde de, uzunca bir süre müsteşarlık makamları, genel müdürlük makamları, başmüdürlükler vekâleten idare edildi. Bu gidişat başta kocaman bir teşkilata olmak üzere çalışanlarına da zararlı oluyor. Doğal olarak gümrüğün sırtındaki bu çıbanı kurutmakta Sayın Hayati Yazıcı’ya kalıyor. Camianın taşrasında da anladığım kadarıyla huzursuzluklar var!! Taşradan çok sayıda gümrük çalışanı sorunlarını dile getirip çözüm istiyor. Yapılan son sınavda kazanıp atanma bekleyenlerde de, bir hoşnutsuzluk olduğu bana ulaşan bilgiler arasında..

İstanbul AHL’de pis kokular

İstanbul Atatürk Havalimanı Kargo Müdürlüğü’nde sular bir türlü durulmuyor. Sanki geçenlerde burada operasyon olmamış, bir sürü yolsuzluk iddiaları ortaya çıkarılmamış gibi, bazılarının işleri kaldığı yerden devam ediyor.. Bu müdürlüğümüzle ilgili olarak tarafıma gelen iddiaları alt alta koymaya kalksam inanın sadece bir yazımı Atatürk Havalimanı Kargo Müdürlüğü’ne ayırmam gerekli olacak!! İddiaları okudukça siz de bana hak vereceksiniz eminim.

KİM BU İHTİYAR?

Bakın size taze bir örnek sunayım. Atatürk Hava Limanı Kargo Gümrük Müdürlüğü’ne bildiğiniz üzere bir operasyon yapılmıştı. Operasyon yapılalı bir yılı bulacak neredeyse.. Peki, operasyona rağmen çöple saman ayrıldı mı? Hiç de öyle görünmüyor. Nasıl mı? Verelim bir örnek sizde görün.

Operasyon soruşturmasını yapan Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’nün hazırlayıp Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği tahkikat evrakının 10.sayfası çok ilgi çekici. N.C. isimli şahsın İstanbul Atatürk Havalimanı Gümrüğü’nden sorumlu olan teknik takibi yapılan 0538……. numaralı telefonun kullanıcısı K.A. isimli şahsın 0532…….  numaralı telefonu da kullandığı; N.C. isimli şahıs ile havalimanında görev yapan memurlarla ilgili yaptığı bir görüşmede; “N: SİSTEMDE kim var? K: Kötü abi H var. H.G  öbürüsü de baba güzel İHTİYAR baba var ya o N: Bir eşya vardı da K: oraya gelmesin şu ….. antrepoya gelsin  şu …. antrepoya gelsin reis var!”

Konuşmada, adı geçen bu güzel bir ihtiyar acaba kim?

Yaptığım araştırmaya göre, bu kişi muayene memuru. Bu muhteremle ilgili diğer bir bilgiyi de açıklayalım. Tosun eş durumundan İstanbul’da kalması için verdiği mazeret yerinde görülmeyen, mahkemede de girişimleri başarısız olan bir muayene memuru. Şimdi diyeceksiniz ki peki gereği yapılmış mı tosunun? Kocaman bir HAYIR? İddia edildiği gibi bu yiğit memurun evrakları sümenaltı edilmiş. Üstelik bu memur İstanbul’da Kargo Gümrüğü’nün önemli bir antreposunda çalışıyor. İstanbul Gümrükleri yetkililerinin yukarıda ayrıntılarını verdiğim emniyetin hazırladığı tahkikat dosyasından herhalde haberi yok! Ya da haberi vardır ellerli kolları bağlıdır. Hangisi doğru merak konusu!!

‘C terminalinde özel fatura iddiası’

Bakın uyarmadı demeyin. Kulağıma AHL’nin C terminalinde yaşandığı iddia edilen çok kötü iddialar geliyor. Buradan özel fatura işlemlerinin son sürat devam ettiği, özellikle bir muayene memuru ile bir derneğin eski bir müdürü ile ilgili araştırılması gereken iddialar var. İddiaya göre; buradan bir devlete ait hava yollarına yolcuların adlarına özel fatura işlemleri yapılıyor. Haksız kazanç elde edilip devlet soyuluyor. İstanbul yetkililerine duyurulur!!!

Bakan Yazıcı’dan Önemli Açıklamalar

Ustalar kabinesinin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili mücadele kapsamında, Ankara Kızılcıhamam’da düzenlenen gümrük muhafaza, emniyet, jandarma ve sahil güvenlik komutanlığı yetkililerinin katıldığı ‘Kolluk Kuvvetleri Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Yöntemleri’ başlıklı çalıştayda önemli sözler sarf etmiş. Etki Haber’de geniş şekilde yer alan bilgilere göre; Sayın Yazıcı’nın altı çizilmesi gereken açıklamaları aynen şöyle:

“ Kaçakçılıkla mücadelede, kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi ve devletin menfaatleri adına ortak hareket edilmesi önemli. Geçen yıl yurt genelinde yürütülen denetimlerde, toplam 35 bin ton kaçak petrol ele geçirildi. 2011 Ocak-Kasım döneminde ise, 4 bin 238 operasyonda toplam 30 bin ton kaçak petrole el konuldu. Akaryakıt kaçakçılığını önleme noktasında; gerek Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerimizin gerekse de Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik güçlerimizin koordineli ve fedakârca çalışması her türlü takdirin üstünde.. Her iki yılda da tespit edilen kaçak petrol miktarının yaklaşık yarısının akaryakıt harici petrol ürünü olarak sınıflandırılan madeni yağ ve solvent olduğu; kalan kısmın da benzin, motorin, jet yakıtı gibi ürünlerden oluştu görülüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki kaçakçılıkla mücadele birimlerinin sayılarını arttıracağız. Kaçakçılık açısından riskli kara, hava ve sınır kapılarında, sadece kaçakçılıkla mücadele ile ilgili görev yapacak 30 gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüğü kuracağız.”

Hukukçu gümrükçünün isyanı

Okuyucu maillerine hız kesmiyor ve elimden geldiğince okuyucularımın gönderdiği mailleri köşeme taşımaya devam ediyorum, edeceğim de.. Bu yazımda, hukukçu bir gümrük çalışanın mailini sizlere aktarıyorum. İlgilinin bilgisine sunulur.

“Aykut Bey, yazılarınızı ilgiyle ve beğeniyle takip eden bir okurunuz olarak, sizi cesaretinizden dolayı kutlarım. Gerçekten bu zamanda adaletsizliklerin, haksızlıkların üzerine gitmek ve bunları gündeme getirmek büyük bir cesaret ister. Aykut Bey, ben hukuk fakültesi mezunu bir gümrük çalışanıyım. Bildiğiniz üzere 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde 10 tane merkeze, 50 tane de taşraya olmak üzere toplamda 60 kişilik avukatlık kadrosu ihdas edildi. Ancak avukat alımının ne şekilde olacağı tam olarak belli değil! Gümrük çalışanları içerisinde (memur-muayene memuru-muhafaza memuru)  bende dâhil olmak üzere yaklaşık 40-45 kişi avukatlık ruhsatnamesi sahibi. Bugün öğrendim; bakanlık merkez kadrosuna 10 tane avukat alımı yapmış, bu alımın hangi kriterlere ve neye göre olduğunu bilmiyorum fakat tahmin edebiliyorum. Diğer avukat arkadaşlarla ve bazı yetkililerle yaptığımı konuşmalarda edindiğim izlenim; avukat alımının referans yoluyla kurum içinden veya dışından olacağı ve bizleri de bu avukatların yanında hukuk servislerinde memur olarak değerlendirecekleri yönünde.. Zaten diğer arkadaşlar siyaset yâda hemşerilik yoluyla bir referans bulmak için arayışa girdiler bile.. Bakanlığın ilgili birimlerine yapmış olduğum başvurularım da sonuçsuz kaldı. Sırf bu kurumda çalışıyor olmamdan dolayı, kendime ayrıcalık istemiyorum; sadece avukat alımının objektif ve hakkaniyete uygun olmasını istiyorum.  Bundan sonra yazacağınız köşe yazılarında bu konuya değinir ve gündeme getirirseniz sevinirim. İlginiz için şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim."

YAZARIN NOTU

-Uzunca bir süredir başta Ambarlı Gümrüğü olmak üzere, diğer tüm gümrüklerdeki hayali ihracatları yolsuzlukları savcılık mahkeme evrakları doğrultusunda yazmaktayım. Aldığım bir bilgide, İstanbul’un ünlü gümrük müşavirlik firmalarından iki kardeşe ait olan gümrük müşavirlik firmasının yapmış olduğu ihracatlarla ilgili olarak yurt dışı araştırmasında çift fatura kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu konunun da, gümrük başmüfettişleri tarafından bizzat sorgulandığı bilgisine ulaştım. Neler çıkacak hep birlikte bekleyip görelim!

-Son kararname ile Sayın Bakan Hayati Yazıcı'nın yardımcılığına atanan Fatih Metin ile ilgili ilk haberi daha atanma onanmadan aylar önce Türkiye’ye ilk etkihaber.com internet sitesinde biz duyurduk. Sayın Metin’e buradan bir kez daha yeni görevinde başarılar diliyorum. Umarım teşkilat adına hayırlısı olur!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum