1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKLER, BARONLAR, FETÖ'CÜLER VE MÜŞAVİRLER (2) 'MEEEE - SAAAA - İİİİİİ'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKLER, BARONLAR, FETÖ'CÜLER VE MÜŞAVİRLER (2) 'MEEEE - SAAAA - İİİİİİ'

A+A-

GÜMRÜKLER, BARONLAR, FETÖ'CÜLER VE MÜŞAVİRLER (2)

MEEEE - SAAAA - İİİİ

NELER OLUYOR FAKİR GURABANIN MESAİSİNDE?

 

Devam edelim mi kaldığımız yerden... Hadi Bismillah o zaman... Efendim dedik ki, gümrüklerde FETÖ'cüler başta olmak üzere, beyaz işi yapanların alengirli işlerden devleti soyan şirketlerin gümrük müşavirlerine neden dokunulmaz diye. Hah işte oradan girelim lafa.. Sahi bu gümrük müşavirlik şirketlerine neden dokunulmaz. FETÖ'ye milyonlarca dolar kazandırdıkları için mi acaba? Ya da bonzai, hap, map işi yapıp gençlerimizi soyanlara...Ya da, ya da bu gümrük müşavirliklerini bilip de susanlara, üç maymunu oynayanara...Vallahi de billahi de 'Cumhur'un da söylediği gibi haksızlık karşısında veya bilip de susanlar varya işte onlar 'DİLSİZ ŞEYTANDIR'

O ŞİRKETLER BELLİDİR BELLİ...

İşte o susanlar varya inanın onlar FETÖ ile mücadele çalışmalarına gölge düşürenlerdir. Sizde, bizler de şunu çok iyi biliyoruz ki, FETÖ ve PKK destekli gümrük müşavirliği şirketleri bellidir. Kimlerin yuvalarını başlarına yıktıkları, kimlerin ocağını söndürdükleri bellidir. Yine şunu herkes bilmektedir ki, piyasayı ele geçirmek için gümrük müşavirliği resmi asgari ücret tarifesinin % 65 altına fiyat kıran, hedef kitle olan sanayici firmaları kaynağı belli olmayan finans gücü ile aylık 1 Trilyona hatta 5 Trilyona kadar finanse eden ve 6 aya kadar vade yaparak haksız rekabetin bin türlüsünü yaparak piyasayı ele geçiren gümrük müşavirliği ve lojistik şirketleri bellidir. (Bazıları bu adam bizi yazıyor demeye başladı amanın) Devam edelim...

Şu da herkesçe bilinmektedir ki, Gümrük Başmüfettişi + Cumhuriyet Savcısı + Vergi Müfettişi + Bağımsız Denetçi + Masak (Mali Suçları Araştırma Kurulu) ortak bir ekip kurarak operasyon yapmadıkça, bu çeteleri bu baronları bitirmek teknik olarak mümkün değildir. Bunca bilinene karşı birşey yapmamak düşündürücü, vicdanı yaralayan vurdumduymazlık, kusura bakmayın söylemeden edemeyeceğim vatan hainliğinin ta kendisidir. Ha illaki 'Cumhur'un sizi dürtmesini bekliyorsanız, bu da sizi o göreve getirenlere yaptığınız haksızlıktır. Şuan ki fotoğraf aynen şudur: FETÖ ABD'de ama baronları ve maşaları hala gümrük sahasındadır. Yazıktır, ayıptır..

GELELİM GÜMRÜKLERDE İŞ TAKİBİNE..

Basit bir zihin jimnastiği yapalım mı? Yapalım, yapalım.. Bakın ağalar, beyler, sevgili okuyucular, makamdakiler vs. Tıp doktoru olabilmek için 8 sene okumanız, dirsek çürütmeniz, üstüne üstlük TUS sınavını kazanmanız gereklidir. Avukat olup, cübbeyi üzerinize geçirmek için 4 yıllık lisans derecesine sahip olmanız lazım. Mühendis olabilmek için de, ömürden bir 4 yıl ayırmanız gereklidir. Peki gümrük müşaviri olacağım, gümrüklerde iş yapacağım derseniz neler yapmanız lazım. Açıklayalım...İlk şart 4 yıllık lisans eğitimi veren hukuk, işletme, iktisat, endüstri mühendisliği vb. bölümlerden mezun olmanız gerekir. Yani Türkçe meali çok başarılı bir öğrenci iseniz, hiç sene kaybınız yoksa önce bir 4 yıl hadi 1 yılda hazırlık okudunuz gitti mi ömürden 5 yıl. Gitti..Gitti de daha bitmedi. Üniversiteden mezun oldunuz.

BİTMEZ DAHA BİTMEZ!..

Bir gümrük müşavirinin yanına gittiniz hatır rica ile işe girdiniz. İlk yapmanız gereken Gümrük Müşavir yardımcısı belgesi almanız ilk hedef bu ama onu da öyle gel al deyip vermiyorlar, öncelikle 1 yıl süre ile sigortalı personel olarak bir Gümrük Müşaviri'nin maiyetinde çalışmanız gerekiyor. Kaç yıl oldu bir, iki, üç derken 6 yıl olmuş. Şansın yaver gitti diyelim çağırdılar seni 'Gel bakalım kardeş gir Gümrük Müşavirliği sınavına' Zekisin ya ilk sınavda da kazandın. Aferin, yaşa! Oldun mu şimdi B karneli Gümrük müşavir yardımcısı. Oldun... Dur kardeş, bir dakika hooopppp. Bitmedi daha vallaha bitmedi... Karnenin sana ulaşması imtihan sonucundan sonra ki aynı hafta olmuyor. Bazen 6 ayı buluyor. 6 ay çabuk geçer ama ömründen geçen süre oldu mu sana 6.5 yıl. Ya... Devam edelim... Şimdi Gümrük Müşavir yardımcısısın. Ne yapacaksın hemen söyleyeyim.Bir gümrük firmasında ortalama 2200 TL ile 3000 TL arasında rakamlarla kabiliyetine göre (2018 takvim yılı rakamı) işe başlarsın.

OLMAYAN YETKİLERE SAHİP OLURSUNUZ!

Peki nedir, Gümrük Müşavir yardımcısı görev ve yetkileri nelerdir? Yazıyorum bakın...Sıkı durun... Müşavir yardımcıları gümrüklerde tek başlarına iş takibinde bulunamaz, tek başına hiçbir tasarrufta bulunamaz, resmi işlem yapamadığı gibi kendi adına şirket kuramaz, kendi adına fatura dahi düzenleyemez. Gümrük müşavir yardımcıları, beyanda bulunmak üzere muayenelerde gümrük müşaviri yerine hazır bulunabilir ancak, mal sahiplerine yapılacak tebliğleri dahi imza edemez kabul edemez ve onların adına sözlü veya yazılı istek veya itirazda bulunamaz.

DİKKAT! ÇANTA TAŞIYABİLİRSİNİZ..

Vekaletnamede ismi olmak kaydıyla, gümrük işlemleri bitirilmiş eşyayı geçici depolama yeri veya antrepodan çıkarabilir, eşyanın incelenmesine yönelik her türlü işlemlerde hazır bulunabilir. Gümrük müşavir yardımcılarının fiil veya hareketlerinden doğacak mali sorumluluk gümrük müşavirlerine aittir görüleceği üzere bu elinizdeki belge ile Gümrük Müşavirinin çantasını taşır evraklarını takip edersiniz o kadar. Gümrükleme ofisi açamaz, dolaylı temsil yoluyla kendi adınıza beyanname açamaz, iş takip edemezsiniz. Diyeceksiniz ki, bu şekilde B karneli bir sürü ofis var evet doğru onun sorumlusu bu insanlara müsama gösteren avanta alıp görmezden gelen memurlardır. Suçtur ve bu suç ile ilgili gerekli yerlere zaman zaman şikayetlerimiz zaten oluyor.

BİNLERCE OFİS VAR BİLİYOR MUSUNUZ BEYLER?

Bugün hukuk fakültesi mezunu olmayan birisinin ofis açıp avukatlık yaptığı veya kahve köşesinde pinekleyen bir serserinin ofis açıp diş doktorluğu yaptığı nasıl ki görülmüş bir şey değilse, aynı şekilde Gümrük Müşaviri belgesi olmayan kişilerin de bu işi yapması kabul edilemez. Lakin binlerce bu şekilde ofis var ve gümrük memurları bu konuda nedendir bilinmez bu suça susarak ortak olmaktadırlar. Bakınız resmi kayıtlarımıza göre, ülkemizdeki gümrük müşaviri sayısı 2018 yılı itibarı ile 3403. Her müşavir bir ofis kurmaya kalsa ki bir müşavir birden fazla gümrükleme şirketine ortak olamaz.Bugün bazı şirketlerde bir şirkette 40 müşavirin ortak olduğu düşünülürse, bunun mümkün olmayacağı açıktır. Böyle olsa bile en fazla ülkemizde olsa olsa 3403 adet gümrük ofisi olabilirdi. Lakin bugün ülkemizde tabelasında gümrükleme, gümrük müşavirliği, danışmanlık gibi isimler altında kurulup gümrük işi yapan 20 bin civarında şirket bulunmaktadır.

ACİL HABER / FLAŞ HABER

Sevgili okurlarım, GÜMRÜKLER, BARONLAR, FETÖ'CÜLER VE MÜŞAVİRLER (2) yazıma mailime gelen çok önemli bir yazı dolayısıyla ara vereceğim. Ama sanmayın ki bu yazımın 3. bölümünü yazmayacağım. Elbette devam edecek o önemli konu. İzninizle hemen o önemli dediğim mesajı, haberi, kaleme almak istiyorum.

Efendim yazımızın konusu MESAİ...Neymiş ME-SA-İ.... Bu muydu önemli konu demeyin Allah aşkına... Bakın şimdi.... Mesai 4458 sayılı gümrük kanunu 221 maddesine göre, mesaide görevli personellere ödenmek üzere Ankara Gümrük Muhasebe birimine aktarılmaktadır. Söz konusu ödemeler için Maliye Bakanlığı görüşü alınır. 362500 gösterge rakamı baz alınmakla memur aylık katsayısı çarpılmakta, Gümrük Ticaret Bakanlığı'nca değerlendirilmektedir. Bütün personele standart bir rakam aynı derece ve görevdeki personele aynı bedel üzerinden Ankara Gümrük Muhasebe birimi hesabına aktarılan tutardan karşılanmaktadır. Hesaptaki tutar dağıtılacak tutardan eksik çıkarsa, aradaki fark Maliye Bakanlığı personel giderleri karşılama ödeneğinden Bakanlık bütçesi aktarılarak ödenir. Mesailer Gümrük Yönetmeliği'nin 681, ila 690 maddesice değerlendirilmiştir. 690 madde a) fıkrasında %50’si hak sahibine b) %40’ı ihtiyaçlar için merkez hesaba aktarılır hükmü amirdir.

BANKALARA KİŞİ ADINA YATIRILIR

2006 şubat ayında yapılan değişiklikle, daha önceki mevzuat terk edilmiş ve her idare çalışma yoğunluğu dikkate alınarak tahsil edilen ve de yapılan ödemeler merkezi bir yapıya kavuşmuştur. Bu yapıdaki değerlendirmelerde mesai ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan aylık bordrolarda mesai ödemesi 0 (Sıfır) görünmektedir. Bu bedeller, bankalara kişi adına ayrıca yatırılmaktadır. Buraya kadar yapılan uygulama Gümrük Kanunu'na, Gelir Vergisi  Kanunu'na uygundur 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na uygun değildir. Memura yapılan ödemeler vergilendiriliyor ise bordrosunda görünmesi gerekmektedir. Neden bordroda sıfır görünmektedir. 2006 yılından beri açıklanmamıştır. Böyle ödemeler diğer kamu kurumlarında maaş bordrosunda görünmektedir. Bu tür bir para için devlet bütçesinden çıkan bir rakam bulunmamaktadır. Ayrıca gelir vergisi alınması bordroya dahil edilmesini gerektirmektedir. Aylık olarak toplanan mesailer, Ankara hesabını kapalı hale getirmektedir. Maaşlar bordro ile aleni olduğu halde hesapta toplanan memurun alın teri paralar aleni beyan edilmemektedir. Bu hesap her ay yayınlanmalıdır. Mesai bordroya dahil edilmelidir. İş hukukuna göre çalışan bir işçinin aldığı mesai maaşta görünmekte, emekliliğinde ve tazminatında bu değer üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Yıl sonunda alın teri olan mesai, hesapla dağıtılmayan kısım varsa personele ikramiye olarak dağıtılmalıdır. Bütçeye irat kaydedilmemelidir.

Bu hesabın işleyişi sendikalar ve hak edenlere alenen aylık ve yıllık olarak beyan edilmelidir. Yangından MAL KAÇIRIR GİBİ merkez tarafından mesailer kaçırılmamalıdır. Mesailerin merkez tarafından üstümü örtülü, altımı örtülmektedir.  Mesailer bordroya dahil edilmeli emeklilikte ve tazminata; bu yoğun ve riskli çalışmaya dahil olan personele ödemesi tam yapılmalıdır.

Toplanan mesaide hesaptaki dağıtılacak miktar oranlanması yeniden yapılanmalı, taşranın %80’i merkezin %20 alması sağlanmalı, merkezin hesapları da  beyan edilmeli, miktar kalırsa yine personele ikramiye olarak dağıtılmalıdır. Ah sizi ah... Devam edeceğiz mesai konusuna... Devam edeceğiz...


- YAZARIN SON DAKİKA NOTUDUR -

Cumhurbaşkanlığı Makamına, Ticaret Bakanlığı Teşkilat Yasası Taslağı gönderildi.

Taslakta, bazı genel müdürlüklerin kaldırıldığı; bazılarının da birleştirildiği yer alıyor.. 

Konuyla ilgili yaşanan tüm gelişmelere yeni yazımda yer vereceğim.

 

- YAZARDAN FLAŞ  NOTLAR -

1-) ESENBOĞA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ DENETİMİNDEKİ GEÇİCİ DEPOLAMA YERİNDE DEĞİŞEN EŞYALARIN HİKAYESİNİ AKTARACAĞIM YAKINDA...

2-) İDDİAYA GÖRE; İSTANBUL BÖLGE MÜDÜRÜ ADLİ KOLLUKTAN ÇIKARTILMASI İÇİN BİR BÖLGE AMİRİYLE İLGİLİ GÜMRÜKLER MUHAFAZA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE YAZI YAZAR, YAZMASINA AMA YAZI BOLU SEMALARINDA KALIR.

3-) İMAMIN KAYIĞINA BİNENLERİN NEREYE GİDECEĞİ BELLİ AMA ABBAS'IN KAYIĞINA BİNENLER KARTAL PENDİK'İ GEÇEMİYORLARMIŞ!..

4-) KUMAŞÇI (YUMOŞ MURAT) NEREYE KOŞUYOR?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum