1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKLERDE 'BUL PAPAZI AL PARAYI' DÖNEMİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKLERDE 'BUL PAPAZI AL PARAYI' DÖNEMİ

A+A-

GÜMRÜKLERDE 'BUL PAPAZI AL PARAYI' DÖNEMİ

KAMERALAR KAYITTAYDI.. 

BERBER X-RAY'IN SAÇLARINI NASIL KESECEK?

DİYORLAR Kİ: 'GEMLİK OLDU BİR DEMLİK'

Eski bir sokak kumarıdır 'Bul papazı al parayı' oyunu. Bildiğiniz iskambil kağıtları ile oynanır. Burada önce üç kağıt içerisine yerleştirilmiş papaz gösterilir karşıdaki oyuncuya. Sonra el çabukluğu, kumarcının karşısındakini söğüşleyecek aldatmacası başlar. Papazın yeri hızlı hızlı değiştirilerek üç kart masaya açılır. Kumarbazın karşısındaki vatandaş üç karttan birini seçer. Ama o da ne? Papaz seçilen kartta değildir. Gün boyu papazı bulacağım diye uğraşsanız el çabukluğu, hile-hurda vatandaşın bir türlü papazı bulmasına engel olur. İşte şimdi gümrüklerde son trend de bu. El çabukluğu, hile, hurda... Ah, ah durun anlatacağım...

BAŞROLLERDE KİMLER VAR?

Efendim oyunun oynandığı yer Esenboğa Gümrük Müdürlüğü. Oyunculara baktığınızda ilk etapta gördükleriniz Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma... Yani anlayacağınız sıradan, gariban vatandaşlar. Ya derseniz ki, başrollerde kim var? Yazacağım hiç merak etmeyin. Bir, bir yazacağım. Ama soruşturmanın selameti açısından şimdilik susuyorum. Devam edelim sevgili dostlar. Efendim oyunun oynandığı mekanlar gümrüklerin denetimindeki geçici depolama alanları. Senaryo ise, aynen resmi belgelerde olduğu gibi şöyle:

ÖNCE PAPAZ GÖSTERİLİR

Üç ayrı şirket, yurt dışından ithal edecekleri eşyalar için Ankara'da bir gümrük müşavirlik şirketi ile anlaşırlar. Bu üç firmadan olan Ç...r Y.....r İnşaat Malzemeleri, Elektrik, Hırdavat, Boya Kimya Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi önce gümrüğe ve gümrük müşavirliğine hani yukarıda yazdık ya papazı gösterir. 'Bakın mum getirdim' der. Gümrüğe gelen 1 kap 785 kilogram mumun evrakları konşimento ve fatura firma tarafından gümrüklemeyi yapacak şirkete teslim edilir. İthalatçı firma yeni bir firmadır. Ve  geçmişte yaşanan vurgunlar gibi sahipleri de ilk defa ithalat yapacaklardır. Çünkü filmin ardındaki başrol oyuncuları söz konusu firmayı garibanların üzerine yapmış, kendileri de arka plandadır. Devam edelim rezalete aman ne o senaryoya..

BELGE, BELGE VURGUN....

Efendimmm ithalatçı firma yeni olduğu için beyanname açmadan önce gümrük müşavirlik şirketi gümrüğe 'KÜŞAT' dilekçesi vererek eşyanın tespitini yaptırır. Faturada ve konşimentoda yazan bilgilerin eşleştiği görülmesi üzerine 27.06.2018 tarihinde 18060200IM035205 numaralı ithalat beyannamesi açılır. Muayene memurları tarafından malzemeler kontrol edilerek işlemler tamamlanır. İthalatçı firma, nakliye işlemini kendisinin yapmak istediğini belirtmesi üzerine evraklar gümrük müşavirlik şirketi tarafından firmanın yetkilisine teslim edilir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım işlemlerin aynısı aşağıda tarih ve sayısını vereceğim başka, başka şirketlerin evraklarına da uygulanır.

28.06.2018 TARİH VE 18060200IM035476 SAYILI İTHALAT BEYANNAMESİ İLE Ç...r Y.....r  İNŞAAT MALZEMELERİ, ELEKTRİK, HIRDAVAT,BOYA KİMYA PAZARLAMA SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ'NİN BİR KAP 718 KİLO MUM İTHALAT İŞLEMLERİ YAPILIR.

05.07.2018 TARİH VE 18060200IM036946 SAYILI İTHALAT BEYANNAMESİ İLE F.K ELEK.MAD.HIR.İNŞ.MALZ.GIDA TEKS.SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ. 3 D BOYUTLU SİNEMA GÖZLÜĞÜ İTHALAT İŞLEMLERİ YAPILIR.

09.07.2018 TARİH VE 18060200AN003054 SAYILI ANTREPO BEYANNAMESİ İLE S...M HIRDAVAT İNŞAAT.MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. MİNİ BİLGİSAYAR İTHALAT İŞLEMİ YAPILIR.

24.07.2018 TARİH VE 18060200AN003302 SAYILI BEYANNAME İLE TAREKS BELGESİ OLAN ŞARJ ALETİ VE CEP TELEFONU KASASI OLARAK BEYAN EDİLEN EŞYALAR İSE ANTREPODA BEKLİYOR.. 

Nasıl belge belge yazıyorum değil mi? Daha çoook yazacağım çooookkk..

KİLOLARCA FARK ÇIKAR!

Devam edelim sevgili okurlarım, devam. Özellikle H.M İnşaat Makine Sanayi'nin işlemine bir bakalım. H.M Hırdavat İnşaat Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi yetkilisi de, Ç...r Y.....r İnşaat Şirketi gibi 2 kap bin 340 kap malzemenin evrakları gümrük müşavirlik şirketine teslim eder. Firma eşyanın düşük kıymetli modem ve klavye olduğunu yetkililere ibraz eder. Bunun üzerine 'KÜŞAT' yapılır. Sonuçta, ürünün evraklarla uyumlu olduğu görülür. Bunun üzerine 23.07.2018 tarih ve 18060200IM040614 sayılı ithalat beyannamesi tescil edilir. Edilir de, 'Bul papazı al parayı' oyununu da aha bu safhada başlar. Gümrüğe gösterilen papaz yani asıl malda değişimler başlar. Dikkatli bir muayene memuru eşyaların kilosunu haddinden fazla bulur. Bunun üzerine eşyalar tartılmaya alınır. Yapılan tartım olayında, kilo farkı açık ve net bir şekilde ortaya çıkar.

KAMERALAR KAYITTAYDI.. 

Rezaletin bomba gibi patlamasının ardından hemen güvenlik kameraları incelemeye alınır. Kayıtlar incelendikçe, dizler dövülür, dişler gıcırdatılır, şok üstüne şok yaşanır. Gümrüğe iki kap bin 340 kilogram beyan edilen sözde modem ve klavyelerin işi organize eden kişiler tarafından Esenboğa Türk Hava Yolları geçici depolama önüne getirdikleri, burada sandıkları açtıkları ve sandıkların içerisinden milyonlarca lira değerindeki marka çantaları çıkarıp yerine modem ve klavyeleri yerleştirdikleri görülür.

Vurgunu daha doğrusu rezaleti söz konusu diğer üç firmanın da yaptığı izlenilen güvenlik kameralarında görülür. Olay Esenboğa Gümrüğü'nde soğuk duş etkisi yaratır. Ancak olayın patlamasıyla birlikte şuan ana kadar açığa alınan var mıdır derseniz ne yazıktır ki hala yok!! Peki derseniz bu iş içeriden adam olmayınca yapılabilir mi? Eee o da herkesçe malum tabi ki hayır!

 

ETKİ HABER'DEN AL HABERİ

Sevgili okurlarım, hep söyledik ve hep söyleyeceğiz. Gümrükte ne oluyor, ne bitiyor Etki Haber'den al haberi. Gerçek, tarafsız, yorumsuz. İşte size gümrükleri kökten ilgilendiren bir haber. Ticaret Bakanlığı Teşkilat Yasası Taslağı Sayın Erdoğan'ın önünde bir başka tabirle külliyede.

Peki bu taslağın içerisinde neler var onu da yine ben yazayım.

1-) TASLAKTA TASFİYE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KALDIRILARAK SERBEST BÖLGELER  GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDE  YER ALACAĞI,

2-) ANLAŞMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE AB VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEK GENEL MÜDÜRLÜK HALİNE GETİRİLECEĞİ,

Taslak konusunda ayrıntıları bilgileri tarafıma ulaştıkça sizlere aktarmaya devam edeceğim. Durun! Kaçmayın bir yere şimdi size güler misin, ağlar mısın tarzında son bir haberim daha var. Bakın dinleyin şimdi. Yaslanın, yaslanın arkanıza hele.

Sizlere müthiş bir kuaförden bahsedeceğim. Yok bu bildiğini kuaförlerden değil! Yani saç kesmiyor, kaş almıyor, saç boyamıyor. Eee ne yapıyor derseniz? Efendim bu kuaför gümrükten ihale kazanıyor. Vallahi de billahi de doğru. Bakın şimdi. Bilindiği üzere gümrüklerde eşyaların kontrolü için X-Ray cihazları kullanılır. Tabii sonuçta adı üzerinde makine. Kul yapısı anlayacağınız. Ara sıra bozuluyor, bakıma ihtiyaçları oluyor. İşte bizim X-ray cihazlarının da gümrüklerimizde tamir zamanı gelir çatar. Eee doğal olarak hemen ihale açılır. Kelli felli şirketler girer ihaleye. İhale sonuçlanır. İhaleyi kim kazanır? KUUUU- AAAA- FÖÖÖRRRR. Bak şimdi.. Vallahi de billahi de kuaför kazanır.  Neyse ki x-ray cihazlarının fön değil, mekanik bakım gereksinimi olduğu uzmanlarca anlaşılır da ihale iptal edilir. Allah Allah vallahi de billahi de doğru ya.. Yazık ya devletle alay mı ediyorsunuz beyler..?

 

-YAZARDAN FLAŞŞŞŞ NOT-

MUZ İTHALATI'NDA DÖNEN DOLAPLAR?...  YENİ YAZIMI BEKLEYİN!..

 

- YAZARDAN  SON DAKİKAA NOTU -

Hangi gümrükte, 8 TIR ay çekirdeği olarak beyan edilen eşya ne çıktı? 'ÇAY ve SİGARA'

Bahse konu 8 Tırı, mahrece iade etmek istediler mi? 

 

- YAZARDAN İSTANBUL NOTUDUR -

03.06.2018 GÜNÜ SABAH 06:00 - 8:00 SAATLERİ ARASI İSTANBUL ANADOLU YAKASINDAKİ HAVALİMANINDAN YURDA GİRİŞ YAPAN BİR ŞAHSIN BERABERİNDEKİ EŞYALARI X-RAY SEVKİ SONRASI, 72 ADET 'ROLEX' MARKA LÜKS SAATLER GÖRÜLDÜĞÜ; BUNUN ÜZERİNE İŞLEM YAPAN GÖREVLİLERE İDDİAYA GÖRE İSTANBUL GÜMRÜKLERİ'NDEN BİR YETKİLİNİN TELEFON ETTİĞİ VE ŞAHSA ÇOK CUZİ BİR CEZA İLE SAATLERİN TESLİM EDİLDİĞİNDEN SÖZ EDİLİYOR..

BU KONU İLE İLGİLİ İSTANBUL'UN HANGİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI MEMUR SUÇLARI SORUŞTURMA BÜROSUNDA İŞLEM BAŞLATILDI? 

 

- YAZARDAN NOTLAR -

1-) İstanbul (MURATBEY) Gümrüğü'ndeki parfüm tırına acaba ne oldu?

2-) Efendim diyorlar ki sevgili okurlarım, 'Bizim Gemlik oldu şimdilerde demlik' Kaçaktan köçekten demlenmek isteyen soluğu Gemlik'te alıveriyor. Vallahi ben onların yalancısıyım ama araştırmadan da edemeyeceğim. Araştırmam bittikten sonra konuyu mutlaka köşeme taşıyacağım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
41 Yorum