1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKTE BİR İSTANBUL MASALI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKTE BİR İSTANBUL MASALI

A+A-

-GÜMRÜKTE BİR İSTANBUL MASALI-

DÂHİLDE İŞLEME CEBİNE İŞLE!

DÂHİLDE İŞLEMEYİ BIRAK BULGARİSTAN’A BAK

ANKARA BİLİYOR!..

Yeni yazımıza Dâhilde İşleme İzin Belgesi’nin amacının ne olduğunu anlatarak başlamak istiyorum.

Dâhilde İşleme; ülkemizin gelişmesi, sanayicimizin dış piyasalara uyum sağlaması, dünya hammadde fiyatlarından hammadde temin ederek ihracatımızın gelişmesi için sanayimizin gelişmesi için ve ülkemizin bu gelişme sürecinde önünün açılması için çıkartılmış yasalardan ve teşvik mevzuatından birisidir. Sanayicimiz bu sayede yurtdışından dünya hammadde fiyatlarından elde ettiği sanayi ürünlerini vergi – kota -  gözetim gibi ek maliyetler ödemeden ithal edebileceğinden dolayı ürettiği ihracat ürünleri ile dünya piyasalarında ülkemiz adına rekabet edilebilir bir maliyetle dışa açılımı yani ihracatı gerçekleştirebilmektedir. Bu sistem birçok sanayici ve iş çevrelerince çok kullanılan, ihracatçının gerçekten önü açan önemli bir sistemdir.

Ülkemizin seçkin birçok kuruluşu tarafından da kullanılmaktadır. Sağladığı avantajlar ve ülke ekonomisine sağladığı yararlar kesinlikle tartışılmaz. Ancak her iyi bir projenin birde kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilen yanları mevcuttur. Kanunlar ve yasalar maalesef iyi niyetli kişiler içindir. Ben bu durumu açıklayan şu söze bayılırım. Kanunlar ve kurallar örümcek ağı gibi örülürken, bu kurallara sinekler takılır eşek arıları deler geçer.

Dâhilde işleme izin belgesinin en çok ihmal edildiği ürün gruplarından birisi de 5513  5514  5515 grubunda yer alan döşemelik viskoz kumaşlar ve 5407 GTİP li takım elbiselik kumaşlardır. Malum bu ürünlerin ithalatında yüklü miktarda anti-damping vergisi mevcuttur. Örneğin 55.15 GTİP grubundan ithal etmek istediğimiz ürünün İTKİB kayıt sistemi ürün için metresi 2 USD altında ithal etme imkânı tanımıyor. Eğer ürünü yurtdışından daha düşük bedelle alsanız bile kıymetinin gümrük vergi matrahını yükseltilerek işlemlerine başlayabiliyorsunuz. Bir konteynır ürün ortalama 70.000-80.000 metre kumaş aldığında örneğin 75.000 metre aldığını düşünürsek; 75.000 metre kumaşı 2 USD çarptığımızda karşımıza 150.000 USD Gümrük vergi matrahınız olacaktır ve % 87 ANTİ-DAMPİNG vergisi için ödemeniz gereken tutar 130.000 USD civarında olacaktır.

Diğer alınacak vergi unsurları dikkate almadan ödenecek olan bu anti-damping vergisi bile kaçakçının ağzının sularını akıtmaya yetmektedir. İstanbul bu muhteşem manzarası, eşi enderi bulunmaz stratejik konumu ve ülkemizin ticaret üssü bu işlerin çekim kuvvet merkezi olarak her daim çekiciliği ön planda nadide şehrimizdir. Gümrük ve Ekonomi Bakanlığı’nın yetkilileri, bu kişilerce hareket ettikleri için pastanın paylaşılmasında yardımcı oldukları hep duyuldu.

Hatta ulusal gazetelerin manşetlerini yakın tarihte süslemişti; haberler ne kadar doğrudur bilinmez ancak haberin merkezindeki kişi şimdi Gümrük Bakanlığı’nın en üst mevkilerinde adaletin hassas terazisi elinde görevine devam ediyor. Şimdi nasıl yapılıyor bu işler onu da açıklayalım. Tabiî ki çok kolay! Öncelikle iyi makamlarda size yardım edecek ağabeyleriniz olması şart yoksa biraz işi şansa bırakmış olursunuz. Aslında çok kalabalık listeye gerekte yok bu kişi bakanlığın üst konumunda olabilir ve takıldığınız yerde bir el atabilir ve yolunuza devam etmenizi sağlayabilir. Yada kaçak istihbarat şube falan olur size biraz yol verirler falan!. Gerisi de siz malları teminatlı çekersiniz sonra ver elini Osmanbey - Laleli - Eminönü işte ürünler piyasada sonra iç piyasadan çok kalitesiz ürünler bularak bir şekilde ihracat taahhüdünüzü kapatırsınız bu arada üç beş masraf etmeniz gerekebilir. İhracat taahhüdünüz kapandığına göre, teminatı da geri alıp işlemi sonuçlandırırsınız.

Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir tv. programında sahte üretilen banka teminat mektuplarından sahte kurulan bankadan söz etmiştim; hatta bu işlerle uğraşan kişilerin ilgili gümrükleri telefonlarla aradıklarını sahte ürettikleri teminat mektuplarının teyitlerini aldıkları dün gibi aklımızda zaten bu işlerde hep aynı sahnede oynanan oyunun yönetmeni de aynı fakat figüranlar hep değişiyor. Bir İstanbul Masalı Bu İşte!

Yoksa koskoca yetkililer nasıl seyretsin bu filmi? Birde bu işlerin Bulgaristan ayağı var tabiî ki. Hiç dâhilde işleme ile uğraşmıyorlar. Gönderiyorlar Çin’den Bulgaristan’a kumaşları ve ambalajlarını değiştiriyorlar hatta bir el değişikliğiyle Avrupa malı yapıyorlar gümrük vergileri ile birlikte bir kalemde 140.000 USD dolarlık vergi kazancının büyük çoğunluğu kar olarak kalıveriyor. Bu işler için sahte teminat mektubu üretmeye, ihracat yapma zahmetine ya da ihracat için mal ayarlama külfetine de gerek kalmıyor.

Yani kısacası işlem tek hamleyle çözülüyor. Bu işleri İstanbul’da organize eden 5-6 civarında gümrük ofisi, Bursa’da 1-2 ofis bulunmaktadır. Bu gümrükleme ofislerinin arkaları oldukça kuvvetli olduğu için kısacası başkent ANKARA’da ağabeyleri var. Burada devletin şunu iyi görmesi gereklidir.  Bu kadar yüksek verginin olduğu yerde daima yüksek rant olacaktır. Devletin adaleti korumakla görevli memurunun dahi ağzının suyunu akıtacak kadar hem de! Sonuçta zarar gören daima yasalar önünde her zaman saygılı, helal kazanç ile dürüst iş yapmaya kalkan sanayici iş adamı olacaktır. Bu kadar vergi bu kadar ar damarı çatlamış kaçakçı görevliler dâhil her zaman birbirini çekecektir. İstanbul ve Bursa’daki gümrük ofislerinin kimlerin olduğunu ben bildiğime göre ANKARA’da biliyordur!! Şimdilik bu kadar diyorum değerli okurlarım, bir sonraki yazımda görüşmek üzere…Sağlıcakla kalın..

-YAZARIN SON DAKİKA İSTANBUL NOTU'DUR-

Son yazımda bahsetmiş olduğum Bulgaristan’dan menşei değişikliği yapılarak İstanbul’a aylık yaklaşık 100 (yüz) tır kumaş getirildiği, bu menşei değişikliği için de firmaların Bulgaristan’da tır başına 20 bin dolar ödediği tarafıma gelen iddialar arasında!... Ayrıca bu işlerle ilgili olarak İstanbul’da 8 (sekiz) gümrükleme şirketinin olduğu da söyleniyor…

-İşte Kumaş İthalatlarını Gerçekleştirdikleri İddia Edilen O Gümrük Müşavirlik Firmaları-

1-) G…Y Gümrükleme  2-) K..N Gümrükleme 3-) K…R Gümrükleme

4-) G….A Gümrükleme 5-) A……..F Gümrükleme 6-) K…S Gümrükleme 7-) Ç......N Gümrükleme

-YAZARIN NOTU-

1-) İstanbul Gümrüklerinde 'NCTS' sıkıntısı mı yaşanıyor? Konuyla ilgili yazımı bekleyin!

2-) Manisa Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan gani gani rahmet diliyor; kederli ailelerine de başsağlığı diliyorum. Umarım yetkililer biran önce gerekli tedbirleri alır da bir daha bu acı olaylar yaşanmaz!

3-) Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Metin geçtiğimiz günlerde AK Parti'nin Afyon'daki kampında kalp krizi geçirmişti; kendisine buradan bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve acil şifalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum