1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKTE BİTMEYEN VEKALET
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKTE BİTMEYEN VEKALET

A+A-

GÜMRÜKTE BİTMEYEN VEKÂLET

Tüzmen döneminde uzunca bir süre, Gümrük Müsteşarlığı Teşkilatı'nın merkez ve taşrası vekâleten idare edilmişti.

Yazıcı’nın bakan olmasından sonra, başta merkez ve taşra teşkilatında asil atamalar gerçekleşti. Ama bir makam var ki; uzunca bir süredir vekâleten idare edilmeye devam ediyor. Burası neresi derseniz; Gümrükler Genel Müdürlüğü…

Yazıcı döneminde, bu genel müdürlüğe asaleten atanması için köşke Umman Hamitoğulları’nın kararnamesi gönderilir.

Bir süre sonra, kararname geri gelir. Acaba Hamitoğulları’nın kararnamesi, şu iddialardan dolayı mı köşkten geri gönderilmiş olabilir?..

Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı olduğu dönemde İzmir Gümrüğü’nden % 145 vergisi olan siyah çayın yerine 0 vergili Paraguay çayının ithalatı ve muhtelif gümrüklerden Dilucu’na sevk edilen ve yurt dışı edilmeyen 3.700 TON Motorin ile ilgili başta o dönemdeki müsteşar ve kendisi hakkında gümrük müfettişlerinin hazırladığı soruşturma raporlarının etkili olduğu belirtiliyor.

Birde Umman Hamitoğulları’nın, Genel Müdür Vekili olduğu dönemde yaşanan skandalı sizlere kısaca aktarmak istiyorum:

İstanbul’da gerçekleşen bir telefon kaçakçılığıyla ilgili olarak, kendi makamının onayıyla bu konuyu araştırmak ve incelemek amacıyla bir kontrolör görevlendirilir. Bu kontrolörün adı, Erol AKYÜZ’dür.

Adı geçen kontrolör; İstanbul’da yaptığı çalışmaları neticesinde hazırladığı soruşturma raporunu ilgili yerlere gönderir. Ama kısa bir süre sonra hazırladığı bu soruşturma raporundan dolayı, Başkontrolör Erol Akyüz hakkında Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Ersoy YÜCE tarafından soruşturma açılır. Savcı, bu durumu Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne bir yazıyla bildirir. Aradan kısa bir süre sonra yine genel müdürlükten alınan onayla baş kontrolör Erol Akyüz, Halkalı Gümrüğü’ndeki kumaş kaçakçılığını soruşturmak üzere görevlendirilir. Başkontrolör yaptığı çalışmalar neticesinde hazırladığı soruşturma raporunda, Gümrük Muayene Memurlarını suçlu bularak haklarında işlem yapılmasını ister ve kısa bir süre sonra da muayene memurları açığa alınır.

Değerli Okurlar; Gümrük Başkontrolörü Erol Akyüz’ün her iki konuda da hazırladığı soruşturma raporlarının ayrıntıları bende mevcut!.. Telefon kaçakçılığıyla ilgili olan ilk soruşturma raporunun çelişkilerle dolu olduğu savcının açtığı soruşturma dosyasından anlaşılıyor.

Kumaş kaçakçılığıyla ilgili olan dosya da ise, tamamen gümrük muayene memurları suçlanıyor. O dönemdeki gümrük müdürü Eyüp Can MEDİN ile ilgili olarakta top savcıya atılıyor.

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Ancak bütün bunlar; uzunca bir süredir Umman Hamitoğulları’nın vekâlet ettiği Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde kendine bağlı Gümrükler Kontrolör Birim Başkanlığı’na dahi hâkim olamadığı izlenimini uyandırmaktadır.

Kararnamesinin köşkten döndüğü söylenen Umman Hamitoğulları’nın bu görevi ne kadar süre daha sürdüreceği ise, kamuoyunda merak konusu…Koskoca gümrük teşkilatında, bu görevi yapacak bir şahıs bunca zamandır bulunamıyor mu; yoksa bulunmak istenmiyor mu?..Teşkilat içerisinde bu gibi görevlere layık nice donanımlı ve bilgi birikimine sahip olan gümrük yetkililerinin olduğu gerçeğinin de altını bir kez daha çizmek gerekir!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum