1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKTE KADRO RÜZĞARLARI-
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKTE KADRO RÜZĞARLARI-

A+A-

-GÜMRÜKTE KADRO RÜZĞARLARI-

GÜMRÜK MÜDÜRLERİNİ SEÇİYOR!

Yıllardır gümrük teşkilatının içinde bulunan ben böylesi hummalı bir çalışma görmedim. Aldığım kulis bilgilerine göre, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile birkaç yakın mesai arkadaşı sıcaktan insanların kolunu bile kaldıramadığı bir ortamda harıl harıl çalışıyor. Kolay değil gümrük sil baştan yaratılıyor. Yaratılmak istenen Modern Türk Gümrüklerinde önce kadrolar oluşturulmaya çalışılıyor. Kadrolar oluşturulurken de ince dokunup sık eleniyor. Gümrüğü bilen, bu konuda eğitim almış ancak adları çeşitli iddialar ve söylentilerle anılmamış adayların adları masaya yatırılıyor.

Ayak sesleri duyuluyor!..

Gümrük Müsteşarlığı’nın ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili bölümleriyle oluşturulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda yakın bir gelecekte yapılacak atamaların ayak sesleri şimdiden duyuluyor. Bana ulaştırılan bilgiler ışığında, öncelikle bakanlıkta neler olacak şöyle bir bakalım; Öncelikle 18 gümrük ve muhafaza başmüdürünün yeni oluşturulacak bölge müdürlüklerine atamaları yapılacak. Eski başmüdürlerden yeni adlarıyla müşavirlerden hangilerinin hangi bölge müdürlüğüne atanacağı ise merak konusu. Ama duyumlarıma göre İstanbul, İzmir, İzmit, Trabzon, Gaziantep, Edirne, Hakkari, ve Habur başmüdürlerinin bazılarının görevden alınacağı, bazılarının görev yerlerinin değiştirileceği gümrük koridorlarında yüksek sesle dillendirilmekte..

Bakanlık Zorlanacak!!

Bence atamalarda bakanlığı zorlanacağı durum 18 bölgenin gümrük müdürlerinin atamasında yaşanacak. Kısaca özetleyecek olursak buradaki zorluk şu; gümrük muhafaza müdürlükleri kaldırıldığı için havuzda çok sayıda müdürden oluşan yeni adlarıyla araştırmacı arasından seçilecek kişilerden gümrük müdürü atamaları yapılacak. Bir de yine seçiminde zorluk yaşanacak atama da 18 bölgenin bölge müdür yardımcılığı seçiminde olacak. Burada zor olan olay da çok sayıda gümrük muhafaza kökenli kişilerin olması.. Dedik ya bakanlığın işi zor hep birlikte göreceğiz bu önemli atamaların sonuçlarını..

‘Bir De Merkeze Bakalım’

Aldığım bilgiler ışığında, merkezde de tam anlamıyla atama rüzgârları esecek. Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde bazı daire başkanlarının görevden alınacağı aynı uygulamanın Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nde de yapılacağı bakanlıkta açık ve net olarak konuşuluyor. Yazımın yukarıdaki bölümünde söz ettiğim gibi atamalar sonucu çok sayıda çalışanın ataması yapılamayacak. Bu personelin bir kısmı müşavir olarak bir kısmı da araştırmacı olarak kadrolarda istihdam edilecek!

Durum şu;

Çok sayıda okuyucum kanun hükmünde kararname kapsamında denetmen olarak görevlendirilecek gümrük muayene memurları ve muhafaza memurlarının durumunu sormakta ve benden bu konuda aydınlatıcı bilgi beklemekte olduklarını yazmışlar.  Hemen bu okuyucularıma taze bir bilgiyi aktarayım. Yaptığım araştırmaya göre Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı başta olmak üzere Gümrük Müsteşarlığı Personel Dairesi Başkanı ve diğer ilgililerin konu üzerinde yoğun çaba sarf ettikleri ancak Maliye Bakanlığı’nın kadro konusunda sıkıntı çıkarttığı duyumlarını aldım. Ancak şuna da inancım tam. Sayın Bakan Yazıcı’nın, nasıl ki müsteşarlığı bakanlığa çevirdiyse bu sorunu da hani derler ya tereyağından kıl çeker gibi halleder.

Ağustos’ta Tatlı Telaş

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Ağustos ayında da farklı bir telaşı var. Ağustos ayında yeni alınacak personelin sözlü mülakatları gerçekleştirilecek. Anlayacağınız gümrüğe taze kan geliyor. Yeni neferler ‘Bismillah’ diyerek görevlerine başlayacak. Gümrük kadrolarında görev alacak bu arkadaşlarıma şimdiden canı gönülden başarılar diliyorum.

SİNCAN’A GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ Kuruluyor!!

www.etkihaber.com duyurduk. Ankara’nın yeni bir gümrük müdürlüğü daha oluyor. Yeni kurulacak gümrük müdürlüğünün yeri başkentin önemli ilçelerinden Sincan’da olacak. Müdürlük, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde faaliyet gösterecek. Yeni gümrüğün bölgenin sanayicisine ithalat ve ihracat işlemlerinde zaman kazandıracağı için ayrı bir önemi var. Aldığım bilgilere göre daha önce kurulan Lojistik üssün işyerlerine uzak olması gerekçe gösterilerek bölgedeki işadamları ve ticaret erbabı böyle bir girişim başlattıkları, gümrük yetkililerinin de ilgili yer için araştırma yaparak raporlarını bakanlığa gönderdikleri yönünde. İnşallah hayırlı olur!

YAZARIN NOTU:

Değerli Okurlar bir sonraki yazımda size bir başmüdürün portresini, çalıştığı bölgedeki başarılarını satır satır anlatacağım. Elimdeki bilgilere göre ise, hem kendi hem de birlikte çalıştığı personeli adeta kuş uçurtmamış! Kim mi bu başmüdür? Şimdilik biraz merak edin.

Önemli Not: Yazarımız Aykut Onur KALAYCI’ya ulaşmak isteyen tüm okurlarımız, 0312- 473-66-08 nolu fakstan ulaşabilirler!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum