1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. "Gümüşhane’nin 'Dağlık Coğrafya' Bahanesine Sığınmayın'
Gümüşhane’nin Dağlık Coğrafya Bahanesine Sığınmayın

"Gümüşhane’nin 'Dağlık Coğrafya' Bahanesine Sığınmayın'

Gümüşhane’de düzenlenen ‘İşbirliği Ortaklık ve İnovasyon’ konulu panelde konuşan ekonomi yazarı Dr.

A+A-

Gümüşhane’de düzenlenen ‘İşbirliği Ortaklık ve İnovasyon’ konulu panelde konuşan ekonomi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Gümüşhane’nin 'dağlık coğrafya' bahanesine sığınmadan potansiyellerini incelemesi gerektiğini söyledi. Dr. Rüştü Bozkurt, yeni dönemde modern seracılıkta dönem başına 30 ton salatalık veya başka bir sebze üretildiğini ve toprak gerekmediğini dikkat çekti.

        Gümüşhane İşadamları Derneği (GİAD) tarafından Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Dünya Gazetesi işbirliğinde 'İşbirliği, Ortaklık ve İnovasyon' konulu panel düzenlendi. Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Dünya Gazetesi Ekonomi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, şunları söyledi: “Dünya ekonomisi ve iş çevrelerinde talep ve kurallar, faktörler, karşılıklı bağımlılık ilişkileri, rekabet şartları köklü biçimde değişti. Nüfus hızla kent merkezlerinde toplandı. İstihdam tarım ve imalat kesiminden hizmet kesimine doğru kayma başladı. Söz dağarcığımızda bulunan, ‘küçük olsun benim olsun’, ‘bizde ortaklık olmaz’, ‘ortak atın beli eğri olur’ gibi kültürel önyargılarımızın mutlaka kırılması gerekmekte. Dünyanın gelişen ekonomileri ölçek ekonomisinin erişebilirliği ile küçük ve orta ölçekli yapının esneklik ve hızına dayanıyor. Bu nedenle kültürel ve inanç sistemimizde var olan birleşme, dayanışma, ortak iş yapma gibi özelliklerimizi öne çıkarmalıyız."

        Ortaklık ve işbirliği kurarken dikkat edilmesi gereken hususlara da dikkat çeken Bozkurt, önemli maddeleri şöyle sıraladı: “Ortaklık kurmadan önce mutlaka daha önce ortaklık kurmuş ve başarısı olmuş en az beş kişiyle, başarılı olmuş en az iki kişiyle konuşun. Ortaklığınızı mutlaka yazıya dökün, mukavele yapmadan ortaklık yapamayın, oğlunuzla bile bir yabancıyla ortaklık yapıyormuş gibi mukavele ederek ortaklık yapın. Ortaklık yaparken A, B ve C diye 3 ayrı planınız olsun, işler iyi giderse ne yapmalı, kötüye giderse ne yapmalı, planlandığı gibi giderse ne yapmalı gibi bütün senaryoları hesaplayarak mukavele metnine yazın. Asla ve asla işler hep iyiye gidecekmiş gibi hareket etmeyin, ortaklığın sonlandırılmasının, işin tasfiye edilmesinin de nasıl olacağını ortaklık metnine ekleyin. Çünkü işin tasfiye edilmesi de kutsaldır.”

        Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise dünyada her geçen gün farklı şeyler üretenlerin öne çıkabileceğini belirterek, üniversitenin sanayi ile işbirliği yapmaya hazır olan bir altyapıyı oluşturduğunu söyledi.

        GİAD Başkanı Abdullah Yavuz da işletmelerin dünya piyasalarında rekabet edebilmeleri, işbirliği, güç birliği ve ortaklık faaliyetlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve inovasyon konusunu daha iyi kavramak adına bu paneli düzenlediklerini anlattı.

        Panele, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Ak Parti İl Başkanı Ercan Çimen, KOSGEB Trabzon İl Müdürü Dr. Mehmet Turhal, KOSGEB Gümüşhane İl Müdürü Osman Güney, GİAD Başkanı Abdullah Yavuz, kurum amirleri, sivil toplum temsilcileri, iş adamları ve akademisyen ve öğrenciler katıldı. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.