1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Güneş Işığında 'dumansız Mangal Keyfi'
Güneş Işığında dumansız Mangal Keyfi

Güneş Işığında 'dumansız Mangal Keyfi'

Güneş ışığından yararlanan ilköğretim öğrencileri, geliştirdikleri 'dumansız mangal keyfi' projesi ile çevreye zarar vermeden doğal yöntemlerle mangal keyfi sunuyor. Bursa'nı

A+A-

Bursa'nın Keles ilçesi 1. Murat İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından geliştirilen 'dumansız mangal keyfi' isimli proje ile çevreye zarar vermeden doğal yöntemlerle lezzetli mangal yapılabilecek. Bursa'nın Keles ilçesi 1. Murat İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından geliştirilen 'dumansız mangal keyfi' isimli proje ile çevreye zarar vermeden doğal yöntemlerle lezzetli mangal yapılabilecek.

Fen ve teknoloji çalışmaları kapsamında güneş enerjisi ısısı ile mangal imkânı sunan proje üreten öğrenciler İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Bilim Şenliği'ne katıldı. Öğrencilerin projesi, başta protokol üyeleri olmak üzere, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Projeyle vatandaşların yakmakta zorlandığı, daha sonra da yanması, duman ve is kapması ile sağlığa zararlı olan, ayrıca geride bırakılan ateşler sonucu binlerce hektarlık ormanın yanarak kül olmasına sebep olan mangal eziyeti son bulacak. Geliştirilen proje ile tamamen doğal ortamlarda güneş ışığı ile mangal yapılabilecek. Muhammed Karakuş ve Aynur Vuran isimli öğrenciler tarafından geliştirilen proje ile havayı kirleten dumanla, doğanın dengesini bozmadan mangal keyfi yaşanırken, doğaya da zarar verilmeyecek.

Rehber öğretmen Mehmet Resul Satıcı'nın danışmanlığında üretilen projede alüminyum folyo, mukavva, yapıştırıcı, renkli ve siyah karton, 2 oyuncak araba motoru, 2 adet plastik çubuk, 2 adet pil, kablo, şemsiye demirleri, mangal, ip ve lehim araçları kullanıldı.

Projenin mucitlerinden Muhammed Karakuş, proje ile vatandaşların dumansız, issiz ve doğaya zarar vermeden mangal yapma keyfi yaşayabileceğini vurguladı. Karakuş, "Projemizi yapabilmemiz için mangalı ısıtmak içinde çukur aynaya ihtiyacımız vardı. Bunu bulamadığımız için şemsiyeyi kumaşından ayırıp, demirlerini birbirine bağlayarak, şemsiyenin içini kartonla bağladık. Kartonun üzerini ise güneş ışınlarını yansıtması için alüminyum folyo ile kapladık. Ardından bir mangalın yarısını keserek siyaha boyadık. Mangalı yaptıktan sonra üzerine ise çocuk arabalarından çıkardığımız motoru taktık. Bu motorların görevi ise kokuyu dağıtmak. Bu proje ile dumansız ve kokusuz bir mangal keyfi sunmaktayız." şeklinde anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.