1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜRBULAK’TA MÜTHİŞ İDDİALAR
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜRBULAK’TA MÜTHİŞ İDDİALAR

A+A-

-GÜRBULAK’TA MÜTHİŞ İDDİALAR-

GÜRBULAK’TA VAHİM İDDİALAR

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNE BİR KULAK VERİN!..

Bu haftaki yazımıza, Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’den belki de haklı bir sitemle başlamak istiyorum. Biliyorsunuz bir önceki yazımda, İzmir’de ortaya çıkartılan 1 Milyon Liralık Hayali İhracat olayını yazmış ve emeği geçen herkesi tebrik etmiştim.

Ancak bu ilimizde görev yapan muayyene memurları, belki de haklı olarak bana sitem etmişler. Bu operasyonda kendilerinin öne çıkması gerektiğinden söz ederek çok emek sarf ettiklerini belirtmişler. Haklıdırlar ama bunun çok önemi var mı bilmiyorum. Üzülerek görüyorum ki, yıllardır kanayan yara halen devam ediyor. Yani teşkilat içerisinde halen gümrük muayene-gümrük muhafaza çekişmesi kaldığı yerden devam ediyor. Bence vurgulanması gereken, devleti hortumlayanları kimin yakaladığı değil; böylesi önemli bir kaçakçılık olayının gün yüzüne çıkarılması ve fakir fukaranın boğazından geçecek lokmayı yemeğe çalışanları dur diyebilmektir. Haksız mıyım? İyice bir düşünün haklı olduğumu göreceksiniz.

Gürrrrrbulak…!

Yine bir önceki yazıma dönecek olursak, Gürbulak Gümrüğü ile ilgili bir takım iddiaları köşeme taşıyacağımı önemle belirtmiştim sizlere.. Bu iddiaları kendi haber kaynaklarımla bende sorguladım. Kimseyi suçlamak, rencide etmek veya kırmak haddim işim değil ama bu iddialar da haklılık payı olduğu düşüncesindeyim. Bu iddiaların ilgili merciler ve uzman görevlilerce araştırmasından yanayım. Nedir bu iddialar diyecek olursanız; işte tarafıma Gürbulak Gümrüğü ile ilgili gönderilen mailler! Sizlere bu mailleri noktasına-virgülüne dokunmadan aktarıyorum. Dikkatlice okuyun lütfen! Ey yetkililer eğer gereği yapılacaksa elinizi çabuk tutun…

“Gürbulak gümrük sahasına yolcu taşıyorum diyerek; kişi olarak boş, mazot olarak ful gelen otobüsler neden gece 00:00 den sonra gelirler. Neden bazı muayenelere ( bazı muayene arkadaşlar almaz) ve muhafazadan sadece kısım amir v. e para verirler (otobüs rayici: otobüs başı muayeneye 500, kısım amir v.e:gecelik 500) bu otobüslerden dolayı kısım amir vekilleri ve bölge amiri, sırf gecelik nöbet sayımız düşecek diye personelin yeterli olduğu zamanlarda bile muhafaza memurunu 24-24 çalıştırmışlardır. Kısım amir v. nin sorumlu olduğu misafirhane neden hem işletildiği, hem çalışanlarına sigorta yaptırmadığı, hem de tüm memurlar için yıllık 60000TL yemek ödeneği geldiği halde neden 50-60 bin TL zarar etmiştir. Hangi başmüdürler, müdürler burada bedava yemek konaklamadan faydalanmıştır. İdareciler özet beyan servisinde neden düzgün muayene memurlarını çalıştıramazlar. Lütfen araştırınız özet beyan servisinde hangi muayene ve muhafaza memurları ne kadar süre ile çalışmışlardır. Hangi muayene memuru geçen yıl ki ceviz olayından sonra trilyonu götürüp, sadece kademe ilerleme cezası alıp başmüdürlükte çalışmaktadır. Hangi memur buradan kontenjan fazlasıyım diyip 30 km ötedeki ithalat ve antrepo cenneti Doğubayazıt gümrüğünü talep edip gider. Hangi tecrübeli muayene memuru Gürbulak’a senede toplam 2-3 ay uğrayıp ben burada çalışmam diyip kafasına göre gidip gelmektedir. Şimdiye kadar özet beyan servisinin gözetiminde ve komisyonunda hangi belirli muhafaza memurları çalıştırılmıştır. Bunların çalıştırılmasında hangi idareci rol oynamıştır. Free-shoptan yılbaşında hangi idareciler alışveriş yapıp hesabı neden kısım amir v. ödemiştir. Hangi idareci lojman tahsisinde Trabzonlu (çok ciddi şaka değil) olma şartı aramaktadır.”

GÜRBULAK DEVAM

Sevgili okurlarım, hemen araya girmek istiyorum. Evet! Gürbulak ile ilgili birinci mail aynen yukarıdaki gibi. Ancak ikinci mail yenilir yutulur cinsten değil! Bu maili yazmadan önce, devletin yalnız gümrük kanadına değil; polis, savcılık ve hatta İçişleri Bakanlığı’nın sayın yetkililerinin de bu maille ilgilenmeleri talebinde bulunuyorum. Maille ilgili bazı bölümleri kısaltmak ya da çıkartmak zorunda kaldım. Örneğin bazı güvenlik birimleri ile bölgede görevli olan ve mail içerisinde suçlanan devlet görevlilerinin adlarını çıkartmak zorunda kaldım. Dediğim gibi, iddialar mutlaka araştırılmaya değer!!

İşte ikinci mail!

“Size Gürbulak’ta yaşananlardan daha doğrusu bazı kişilerin yaptıklarından bahsetmek istiyorum. Bunlardan birisi Doğubayazıt gümrüğünde görevli muhafaza memuru H.’dir. Bu arkadaş 2 yıldır Doğubayazıt Gümrüğü’nde görevlidir. Kendisi 100.000 TL değerinde passat marka arabaya binmekte, bir taktığını bir daha takmadığı ve her birinin değeri en az 5.000 dolar olan saatler takmaktadır. Peki! Bir memur bunu maaşıyla nasıl yapabilmektedir? Bu arkadaş halen Doğu Anadolu gümrük bölge müdürlüğünde görevli şube müdürü H.S.’nin kankasıdır. H.S. 2 yıl Doğubayazıt Gümrüğü’nde üst düzey görev yapmıştır. H.S. Doğubayazıt Gümrüğü’nde neler döndüğünü çok iyi bilmektedir.

H. haftanın en az 3 günü bölge müdürlüğüne gitmekte ve Gürbulak’tan sorumlu devlet görevlileriyle H. alenen görüşmektedir. İşi takılan herkese de ben işinizi hallederim diyerek piyasa yapmaktadır. İşleri takılan kişilerden büyük paralar almakta ve bunu yardımı olan herkese pay etmektedir. Neredeyse Gürbulak’tan geçen her tırdan birçok kişi adına komisyon almakta ve karşı çıkanlar kırmızı hat veya x-ray e sevk edilmekle tehdit edilmekte ve günlerce eziyet çektirilmektedir. H. bu konumunu kullanarak ithalatçı firmalardan, antrepo işleticilerinden yukarıda sayılan kişilere ilave olarak bazı güvenlik birimleri adına da para toplamakta ve bunu alenen ve büyük bir pervasızlıkla yapmaktadır. Peki! Bu şahsa neden kimse dur dememektedir. Aksine makamlarında ağırlayarak taltif etmektedirler. Çünkü yetkili makamlarda oturanlar, kendi operasyonlarını bu şahıs üzerinden yürütmektedirler.

Sigara değil, peçete çıktı!

Doğu Anadolu Bölgesi’nin nerdeyse bütün illerinde yakalanan kaçak sigaralar imha edilmek üzere Doğubayazıt Gümrüğü’ne bağlı antrepolara teslim edilmektedir. Doğubayazıt Gümrüğü’nde 2012 yılında yaklaşık 50 trilyonluk imha işlemi yapılmıştır. Tabi gerçekte imha edilenlerin %90’ı sigara değildir. Çünkü imha işleminden önce bu sigaralar antrepo firmaları tarafından çalınarak piyasaya sürülmektedir. İçi boş kartonlar doluymuş gibi imha işlemine tabi tutulmaktadır. Tabii ki antrepolar buradan elde ettikleri kazançtan önemli bir meblağı da H.’ye vermektedirler. Nerden baksanız bu şekilde yıllık 3-4 trilyon para almakta ve bunu paylaşmaktadırlar.”

Sevgili okurlarım, maili bölüp tekrar araya girmek istiyorum. Lütfen altta büyük harflerle yazacaklarımı dikkatle okuyun. Tabii siz yetkililerde..

2012 YILI ARALIK AYINDA DOĞUBEYAZIT GÜMRÜĞÜ’NDE BİR İMHA İŞLEMİNDE DOĞUBEYAZIT KOM EKİPLERİ İMHA EDİLEN EŞYANIN LİSTESİNİ TUTACAKLARINI SÖYLERLER. ANTREPOCULAR BUNA YETKİLERİ OLMADIĞINI SÖYLEYİNCE POLİSLER ARKADAŞLARINI ÇAĞIRIRLAR. İMHA EDİLECEK VE İÇERİSİNDE SİGARA OLAN KARTONLARDAN NE ÇIKAR BİLİYOR MUSUNUZ AYKUT BEY PEÇETE, PEÇETE...Doğubayazıt savcılığınca adli soruşturma açılır. Fakat her ne hikmetse ne Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü’nce hiçbir idari işlem başlatılmaz. H. bu olaydan sonra antrepo firmasından ‘ben işinizi halledeceğim siz rahat olun’ diyerek BAZI KAMU GÖREVLİLERİNİ VE GÜVENLİK BİRİMLERİNİ DEVREYE SOKAR BU GÖREVLİLER ADINA 100.000 LİRA PARA TOPLANIR.

Süre Aşımı…

Tüm bunlar ortadayken, hakkında gümrük müfettişlerince idareci olamayacağına dair birçok rapor olan ve bu yüzden araştırmacı iken şube müdürü olarak dahi atanmayan bilahare bölge müdürünce şube müdürü yapılan H.S. bölge müdürünün ( ve tabii bu iş için 25.000 ABD dolarını cebine indiren Ankara’da bir yetkilinin gayretiyle gümrük müdürü yapılmaya çalışılmaktadır. Kendisi Doğubayazıt’ta 2 yıl ve bölge müdürlüğünde de 1,5 yıl olmak üzere 3.5 yıl görev yapmış olmasına rağmen ve bölgede çalışan herkes daha göreve başladığı ilk aylarda bölgeden kaçmaya çalışırken H.’nin 1 yıl daha kalmak istemesi düşündürücüdür. Hele de buna H. K. da 3 yıllık süresini doldurmasına rağmen 1 yıl daha kalmak için talepte bulunmuş olmasını eklerseniz demek istediğim daha iyi anlaşılır.”

Söyleyecek söz bulamıyorum. Sayın yetkililer kamu görevi yapan bir gazeteci olarak duyurmak benden gereğini yapmak sizden. Dediğim gibi kimseyi suçlamak, rencide etmek işim değil ama bana gelen mail de bu!

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN SIKINTILARI

Gümrük müşaviri bugünlerde çokça mailler alıyorum. Kendilerine elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Müşavirlerin hem bu yazımda, hem de diğer yazılarımda seslerini ilgililere duyurmak isterim. Bakın ne diyor gümrük müşavirleri bir kulak verelim. İstanbul gümrük müşavirlerinden yazılar ve belgeler alıyorum. Şikâyetlerin konusu nedir diye soracak ve ilgilenecek olursanız açıklayalım:

Ücret tarifesi sıkıntısı

Önce gümrük müşavirlik hizmeti veren firmaların, ulusal transit işlemlerinde karşılaştıkları ücret tarifesindeki sıkıntıları sizlere aktarmak istiyorum. Gümrük müşavir derneklerinde, gümrük müşavirlerinin yapacakları iş ve işlemler karşılığı alacakları asgari ücreti gösteren ve takvim yılı bazında belirlenen asgari ücret tarifesi, gümrük ve ticaret bankalığınca uygun görülerek onaylanmak suretiyle uygulamaya konulur. Asgari ücret tarifesi, yasal düzenlemeler kapsamında gümrük müşavirlerinin yapacakları iş ve işlemler karşılığı alacakları asgari ücretleri belirlenmesine karşın doğrudan temsil sıfatıyla transit işlemleri yapan acente ve taşımacı firmalar kapsam dışında bulunmaktadır.

Gümrük müşavirlerinin transit işlemleri hizmet bedeli asgari ücret tarifesi üzerinden faturalandırılacağı noktasından hareketle, acente taşıyıcı firmaların transit gümrük işlemleri için hizmet bedelinin herhangi bir tarifeye bağlı kalmaksızın diledikleri bedel üzerinden faturalandırmaları haksız rekabet oluşturacağı aynı hizmetin farklı ücretlerle faturalandırılması ve bu bedeller üzerinden vergilendirilmelerinin eşitlik ilkesine aykırı olacağından vergi kaybına da yol açacağı açıkça görülmektedir.

Gümrük müşavirleri bu uygulamalarının kendilerine uygulanan sistemle aynı olmasının yani başka bir deyişle zararlarının önlenmesi açısından acente ve taşımacı firmaların yaptığı bu tür işlemlerin de asgari ücret tarifesi kapsamında alınmasını istemektedirler. Buradan bu konuyla ilgili yetkililerin acilen harekete geçmelerini istiyorum.

-YAZAR NOTLARI-

1-) Bundan önceki yazımda, yazar notunda yer alan araştırmaların bittiği taktirde yazacağımdan bahsettiğim Ü….D GLOBAL LOJİSTİK A.Ş. YÖNETİM KURULU ÜYESİ YUSUF B. Ö. ile ilgili yaptığım araştırmalar neticesinde şirketle ilgili olarak bir olumsuzluğun olmadığı, profesyonel bir kadro ile çalışmalarını güzel bir şekilde yürüttükleri, İstanbul’da ihracat bazında işlemler yürütmekte ve birinci sırada bulundukları ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bana gönderilen mektupta ise, sözü edilen olayların bu firmayla uzaktan yakından alakası olmadığını da yine görmüş bulunmaktaydım. Buradan bana mektup yoluyla mail yoluyla faks yoluyla ulaşan tüm okurlarıma sesleniyorum ve gönderdiğiniz şeyler, yalan veya yanlış diyemem tamam ama ben birkaç yerden teyit etmeden gönderilen hiçbir şeyi asla kaleme almıyorum duyurulur.

2-) Tasiş’te Yoluk Meselesi. Bir okurum diyor ki, Mersin Diyarbakır Trabzon ve Ankara’da Tasiş’te çalışanlara yolluk ödenmiyor. Bunun dışında kalan yerlerde personele yolluk ödeniyor. Bu adaletsizliğe ne zaman bir dur denilecek diye soruyor; bende buradan yetkililere bu yolluk meselesine lütfen eğilin diyorum!!

3-) Mersin’den başlayıp Gaziantep’e kadar uzanan ceviz ithalatındaki soruşturmaları müfettişlerin raporuna dayanarak çok ama çok yakında köşemde işleyeceğim, ilgilisine duyurulur.

4-) Gürbulak Gümrüğü ile ilgili iddialar bitmek bilmiyor. Bu gümrüğümüzle ilgili çok önemli iddiaları sonraki yazımda da işleyeceğim.

5-) Gaziantep merkezli müthiş bir hayali ihracat dosyası hazırlıyorum. Bu hayali ihracat soruşturmasını mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Bekleyin!

6-) İstanbul Gümrüklerinde TSE alınmadan yapılan hırdavat ithalatlarını da mercek altına aldım. Özellikle de, Ambarlı Gümrüğü’ndeki ithalatlarla ilgili şahsıma bir takım bilgi ve belgeler gönderildi. Bu konuda çok yakında köşemde olacak!.. Bekleyin!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum