1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜRBULAK'TA 'SÖZLEŞMELİ' GEÇİŞ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜRBULAK'TA 'SÖZLEŞMELİ' GEÇİŞ

A+A-

GÜRBULAK'TA 'SÖZLEŞMELİ' GEÇİŞ
 

GÜRBULAK!.. ANKARA HALİNE VERİR Mİ KULAK?

 

Gürbulak... Çok önemli bir sınır kapımız... Sadece yapılan ihracat ve ithalatlarla ilgili değil, Gürbulak güvenlik açısından da çok önemli bir kapımız. Gürbulak sadece Türkiye Cumhuriyeti için değil, Türkiye Cumhuriyeti’ni hedef almış illegal suç unsurları içinde çok önemli bir sınır kapımız. Örneğin bebek katili PKK için, örneğin hayali ihracatçı, gümrükte alavere dalavere çevirenler için ve örneğin uluslararası uyuşturucu kaçakçıları için...

****

MİT, Emniyet, Jandarma ve Gümrük Teşkilatı istihbarat raporlarında Afganistan'dan başlayan uyuşturucu sevkıyatının önemli bir geçişi bu kapımızdan gerçekleşir. Sonra ver elini Kapıkule, oradan Avrupa ve ta Amerika'ya kadar. Çokça okumuşsunuzdur geçmişte bu sınır kapısında yapılan uyuşturucu operasyonlarını.. Dağı andıran uyuşturucu yakalamalarını, çokça görmüşsünüzdür ellerini birbirine vurarak 'çak' yapan, başarılarını kutlayan gümrük görevlilerini.. Evet..! Eskiden çok görmüşsünüzdür. Ama eskiden...

****

Yeni yazımızın konusunu kafanızda oluşturduğunuzu düşünüyorum. Çünkü o muhteşem görüntüler, akıtılan alın teri son dönemlerde yok! Ha haberleri okumuyor muyuz? Ya da duymuyor muyuz Gürbulak ile uyuşturucu ekseni içerisinde yaşanılanları? Duyuyoruz elbette.

Ancak genelde basında çıkan haberlerin girişi şöyle başlıyor; 'Gürbulak sınır kapısından sokulduğu anlaşılan uyuşturucu falanca yerde yakalandı'... Peki...! Gürbulak Sınır Kapısı’nda neden uyuşturucu yakalanmıyor? Geçtiğimiz yıllarda rekor yakalamalar yapılan Gürbulak’ta hiç yakalama olmuyor? Haberlerde gururla okuduğumuz ‘helal olsun çocuklar gerçekten iyi çalışıyor ne güzel yakalama’ diye methiyeler dizdiğimiz Gürbulak’a ne oldu? İşin özü Gürbulak'ta yetkililer ve personel değişikliğinden sonra neden bu önemli kapıdan uyuşturucu ile mücadelede elde edilen başarılı haberleri okuyamaz olduk?

*****

Kimsenin kalbini kırma, kimseyi karalama, başarısızlıktan pay kazanma gibi bir niyetim yok, olamazda! Ama sorun çok açık ve irdelenmek için bekliyor. Ben gazetecilik içgüdüsüyle şöyle bir araştırma yaptım. Kısacık araştırmamda bile kapının büyük problemleri olduğunu, kimse kızmasın ama ameliyata yani neştere ihtiyacı olduğunu gördüm. Önce şunu söylemeliyim: Eskiden dediğimiz yani geçmişte o dağ büyüklüğündeki operasyonları yapan gümrük personelinin dağıtıldığını, tabiri caizse kızağa çekildiğini öğrendim. Tecrübeli memurların suçsuz yere, haksız ithamlara maruz kaldığını, iki şerefsizin söylemiyle kaçakçı damgası yediklerini öğrendim. Ve öğrendim ki, Gürbulak'ta bu çocukların yerine sıkı durun 'SÖZLEŞMELİ' personel alındığı, konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan bu sözleşmelilerin dünya uyuşturucu trafiğiyle mücadele ettiğini öğrendim. Ne yazık ki, uyuşturucu kervanlarının fener alayı gibi Gürbulak'tan gelip geçtiğini öğrendim. Yok, yok kızmayın 'feneralayı' sözüme. Bakın bunu ben demiyorum, aşağıda vereceğim bir, iki örnek benim yerime söyleyiveriyor:

****

Örneğin Erzurum'daki yakalama. Tam bir dehşet, al şapkayı koy önüne düşün tarzından yaşanılan bir örnek. Bakın şöyle diyor haberde;
 

Erzurum'da Cumhuriyet tarihinin en büyük tek seferde uyuşturucu yakalaması gerçekleşti. İRAN'dan geldiği (hangi kapıdan geçtiğini yazmaya gerek var mı bilmem) ve İstanbul'a gideceği anlaşılan tırın gizli bölmelerinde yapılan aramada tam 1 ton 535 kilogram eroin yakalandı. Uyuşturucu operasyonunda yakalanan şahıslar sorgulanmak üzere İçişleri Bakanlığı'nın tahsis ettiği uçakla İstanbul'a getirilmişlerdir. NOKTA... Kızmayın, gücenmeyin.. Ben demiyorum hem basın, hem Erzurum Valiliği hem de İçişleri Bakanlığı böyle diyor.

****

2019’da yaşanılan bu düşündüren operasyonun ardından yakın zamandan da bir örnek verelim.

‘Kapıkule'de afyon sakızı operasyonu’.. Ben değil basın söylüyorrrr. Gürbulak Sınır Kapısı'ndan giren ve içerisinde afyon sakızı olduğu bilinen minibüse operasyon yapıldı. Operasyon kapsamında minibüsün içerisinde zulalanmış 23 kilo afyon sakızı ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor. NOKTA...

****

Şimdi sorulması gereken soru şu: Yaşanılanlar tesadüf mü, ihmal mi, kasıt mı, yoksa işi bilmeyen personelden mi kaynaklanıyor? Kapıdaki personel, fener alayı geçişleri için mi kızağa alındı? Ankara bu işin neresinde?

Kızmayın, darılmayın.. Ben işimi yapıyorum, sizde yapın!...

 

-YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ NOTTUR-

"Her zaman diyorum ya amacım; ne birini 'incitmek, ne sövmek, ne dövmek' diye, işte son yazım Gürbulak Gümrük Kapısı'nda yaşananları da bu düşünceyle kaleme almıştım. Tek bir amacım vardı, dünya uyuşturucu güzergâhının önemli geçiş kapılarından olan Gürbulak Gümrüğü'ne dikkat çekebilmek!

Önce bu eşsiz vatanın bir bireyi daha sonra da kamu görevi yapan bir gazeteci olarak Allah'a şükürler olsun. Gürbulak'ta yaşananları irdelediğimiz son yazımız, Ticaret Bakanlığı tarafından dikkate alındı. Yapılan kadro değişikliklerinden sonra, uyuşturucu yakalamalarının neredeyse dibe çakıldığı kapıya uyuşturucu yakalamalarında uzman personelin gönderilmesine karar verildi. Geçici olarak Gürbulak Gümrüğü'nde görevlendirilecek uzman gümrükçüler, şuan itibariyle yeni görev yerlerine gitmek üzere bavullarını toplamaya başladı.

Yolunuz açık olsun, konunun vehametini anlayanlara da buradan selam olsun.. "

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
41 Yorum