1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. HABUR'DA 13 GÖZALTI!
HABURDA 13 GÖZALTI!

HABUR'DA 13 GÖZALTI!

Sigara kaçakçılarına yardım ettikleri belirlenen ve Habur Gümrüğü’nde görev yapan 8 gümrükçü gözaltına alındı!

A+A-

Türkiye’nin en önemli gümrükleri arasında yer alan HABUR Gümrüğü’nde, Kuzey Irak’tan gelen ve içi eşya yüklü TIR’ların “vergisiz geçiş” yapmalarını sağladıkları tespit edilen beş gümrük görevlisinin açığa alınmasıyla başlayan soruşturma yeni boyut kazandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı idari soruşturmanın yanı sıra harekete geçen Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını mercek altına aldı. Şırnak Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne (KOM) adli soruşturma talimatı verilmesinin ardından, emniyet güçleri haklarında idari soruşturma yapılan gümrükçüleri izlemeye aldı. Mahkeme kararıyla yapılan fiziki ve telefon takipleri sonrasında, kaçakçılık olaylarına karışan başka gümrük görevlilerinin de bulunduğu ortaya çıkarıldı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, polis, takipler sırasında altı gümrükçünün daha adını belirleyip savcılığa bildirdi.

Savcılıkça oluşturulan soruşturma dosyası kapsamında, sigara başta olmak üzere eşya kaçakçılığı yapan gruplara yarım ettikleri anlaşılan 11 gümrük görevlisi ile gümrükçülere menfaat sağladıkları belirlenen beş firma sahibini gözaltına alınması planlandı. Dosyanın tamamlanması sonrasında polisin gerçekleştirdiği operasyonda sekiz gümrük görevlisi ile beş firma sahibi gözaltına alındı. Polis, firari olan gümrükçünün yakalanması için harekete geçti.
İlk kez Milliyet’in Mayıs’ta kamuoyuna duyurduğu ve gümrük kayıtlarında geriye doğru başlatılan “gizli” incelemede, isimleri ve görevleri tespit edilen gümrük memurlarının, içinde mevzuatta “emtia” olarak tanımlanan malların yüklendiği TIR’ları, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye “vergisiz geçiş” yapmalarını sağladıkları tespit edildi. TIR’ların içleri dolu olmasına rağmen, “vergisiz geçiş” uygulamasıyla gümrük kayıtlarında içi boş gibi gösterilerek Türkiye’ye girişinin sağlandığı belirlendi. Böylelikle, hem vergi kaçakçılığının gerçekleştiği hem de ülkeye kayıt dışı ticari mal girdisinin sağlanarak organize suç örgütlerinin haksız kazanç elde etmesinin sağlandığı ortaya çıkarıldı.

habur.jpeg

60’a yakın TIR
Söz konusu gümrük memurlarının görev yaptığı mesai saatleri içinde yaptıkları işlemler sonucu 60’a yakın TIR ve kamyonun usulsüz olarak Kuzey Irak’tan Türkiye’ye giriş yaptığı ve tonlarca gıda ve tüketim malının ülkeye sokulduğu anlaşıldı.

Milyonlarca TL haksız kazanç
İncelemelerde, içi boş gibi gösterilen ancak dolu olan TIR’ların daha sonra Silopi’deki TIR parklarına çekilerek organize suç örgütlerince boşaltıldığı ve Silopi’de belirli yerlerde depolandığı anlaşıldı. Bu depolama işlemleri sonrasında kaçak statüsündeki malların ucuz bedelle, küçük kamyon ve kamyonetlerle batı kentlerine sevkiyatının yapıldığı günışığına çıkarıldı. Bu yöntemle, oluşturulan organize suç örgütlerinin milyonlarca liralık haksız kazanç elde ettiği tespit edilmişti.

TOLGA ŞARDAN/MİLLİYET

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.