1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Harita Ve Kadastro İşlerinde Yıllık 80 Milyon Tl Tasarruf Sağlayacak Proje Tamam
Harita Ve Kadastro İşlerinde Yıllık 80 Milyon Tl Tasarruf Sağlayacak Proje Tamam

Harita Ve Kadastro İşlerinde Yıllık 80 Milyon Tl Tasarruf Sağlayacak Proje Tamam

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Harita Genel Komutanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ‘Türkiye Ulusal Sabit GPS (GNSS) İstasyonları Ağı-TUSAGA – Aktif projesi tamamlandı.

A+A-

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Harita Genel Komutanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ‘Türkiye Ulusal Sabit GPS (GNSS) İstasyonları Ağı-TUSAGA – Aktif projesi tamamlandı. TUSAGA ile ileri teknoloji kullanılarak arazi ve araziye yönelik coğrafi tabanlı her türlü verinin hızlı, doğru, güvenilir ve ekonomik biçimde toplanıyor. Proje ile harita ve kadastro işlerinin zaman ve maliyet olarak tasarruf sağlandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “4 bin 200’ün üzerinde kullanıcısı var ve yılda 80 milyonun üzerinde de tasarruf sağlanmakta.” diye konuştu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) ile Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı’nın ortak çalışması olan ‘Türkiye Ulusal Sabit GPS (GNSS) İstasyonları Ağı-TUSAGA - Aktif Açılış ve Kullanıcılar Sempozyumu düzenlendi. Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda TUSAGAKTİF projesinin tanıtım filmi gösterildi.

Harita Genel Komutanı Vekili Dr. Mühendis Kıdemli Albay Onur Lenk, TUSAGAKTİF’in sadece bir bölge ve şehirle sınırlı olmadığını tüm Türkiye ve KKTC’yi kapsadığını söyledi.

Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, projenin kurumlar arası birlikte çalışabilirliğinin en bariz örneği olduğunu kaydetti. Toplam 4 bin 201 aktif kullanıcı arasında 423 Tapu Kadastro birimin bulunduğunu belirten Güney, TUSAGA AKTİF projesi sayesinde genel müdürlük olarak yüzde 30 tasarruf sağlandıklarını vurguladı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedefleri olduğunu kalkınma için tüm kaynakların etkin kullanılması gerektiğini belirtti. Yaklaşık maliyeti 7 milyon lira olan proje ile yılda 70 milyon lira tasarruf sağlanacağını belirten Yılmaz, “Maliyet ve zamanda çok büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Sistemin 4 bin 200 kullanıcısı bulunuyor. Bunun 3 bine yakını özel sektör. Bundan sonra itilaf ve kavgaları azaltarak ülkenin arazi kullanımını da en etkin şekilde yapılacaktır.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise bilgi ve teknolojinin insan hayatı ve kamu hizmetinin bir parçası haline geldiğini söyledi. Uydudan hassas konumlamaya dayalı TUSAGA-Aktif sisteminin hayata geçirildiğini belirten Bayraktar, “Bu yapı ile devletimiz vatandaşın hayatında önemli bir yeri olan adalet, güvenlik, eğitim, sağlık, alt yapı ve ulaşım gibi kamusal hizmetleri daha etkili sunabilecek, ayrıca bu yapı sayesinde devletimiz serbest piyasa ekonomisinde istikrarı sağlama ve ona yön verme faaliyetlerinde aktif hale gelecektir.” diye konuştu.

Harita ve coğrafi bilgi iletiminin tekrarının önüne geçilebilmesini sağlayan ‘Harita Bilgi Bankası Projesi’ni tamamladıklarını kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

“TUSAGA-Aktif Projesi de tamamlandığı.4 bin 200’ün üzerinde kullanıcısı var ve yılda 80 milyonun üzerinde de tasarruf sağlanmaktadır. TUSAGA-Aktif Projesi sadece harita ve kadastro işlemlerinde değil, deprem hareketleri ve meteorolojik hareketlerin iyileştirilmesinde de kullanılacak. TUSAGA-Aktif, herhangi bir yer ve zamanda birkaç saniye içinde istenilen yerin santimetre doğruluğunda harita ve konum bilgisinin uydudan elde edilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem ile çok hızlı bilimsel doğrulukta konum belirlenecek ve bu bilgiler enerji, çevre, bayındırlık, ulaşım gibi kalkınmaya yönelik çalışmalarda kullanılabilecektir. Türkiye ve çevresine ait tektonik hareketler sürekli olarak izlenebilecek. Hassas ve güvenilir navigasyon sayesinde araç ve personel izlenebilecektir. Elektronik haberleşme ve savunma uygulamalarına katkı sağlayacak şekilde bölgesel iyonosferik modellendirme çalışmaları yürütebilecek.”

TUGASA AKTİF SİSTEMİ NEDİR?

TUSAGA-Aktif sistemi, TKGM ve Harita Genel Komutanlığı’nın müşterek müşteri kurumlar olarak yer aldığı, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu bir TÜBİTAK Kamu Ar-Ge projesi. Projenin amacı; tüm ülke ve KKTC genelinde 24 saat gerçek zamanda (RTK) coğrafi konumu cm duyarlılığında belirlemek ve mevcut haritaları,Uluslararası Yersel Referans Sistemi (International Terrestrial Reference System-ITRS) dönüştürmek. Proje kapsamında Türkiye ve KKTC genelinde 146 adet TUSAGA-Aktif İstasyonu ile TKGM ve HGK da TUSAGA-Aktif Kontrol merkezleri kuruldu. 4 bin 200 kullanıcısı olan TUSAGA-Aktif Projesi, TKGM tarafından işletiliyor.

TUSAGA-Aktif projesi ile; ileri teknoloji kullanılarak arazi ve araziye yönelik coğrafi tabanlı her türlü verinin hızlı, doğru, güvenilir ve ekonomik biçimde toplanıyor. Böylece, harita ve kadastro çalışmalarının daha hızlı ve ekonomik olarak gerçekleştirilmesi, e-devlet çerçevesinde yapılan çalışmaların mekânsal altyapısının oluşturulması, yerkabuğu-plaka hareketlerinin incelenmesi gibi faydalar sağlıyor. Harita ve kadastro işlerinin zaman ve maliyet olarak yüzde 30’unu oluşturan nirengi/poligon tesis ve ölçümüne ihtiyaç olmamakta, yılda yaklaşık 250 milyon TL kaynak ayrılan harita işlerinde önemli miktarda tasarruf sağlanıyor.
CİHAN

Harita ve kadastro işlerinde yıllık 80 milyon TL tasarruf sağlayacak proje tamam

Harita ve kadastro işlerinde yıllık 80 milyon TL tasarruf sağlayacak proje tamam

Harita ve kadastro işlerinde yıllık 80 milyon TL tasarruf sağlayacak proje tamam

Harita ve kadastro işlerinde yıllık 80 milyon TL tasarruf sağlayacak proje tamam

Harita ve kadastro işlerinde yıllık 80 milyon TL tasarruf sağlayacak proje tamam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.