1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Hayali İhracatta Çok Önemli Gelişmeler
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Hayali İhracatta Çok Önemli Gelişmeler

A+A-

-HAYALİ İHRACATTA ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER-

Sevgili okurlarım, çok değerli Etki Haber dostları. Yazımın başlıklarından da anlayacağınız üzere yeni haftanın, yeni yazısında yine çok önemli gelişmeler ve iddialarla karşınızdayım. Yeni haftanın sizlere hayırlar getirmesi temennisiyle hemen yazımın konularına geçmek istiyorum.

İzmir'de ortaya çıkarılan milyonlarca dolarlık hayali ihracat vurgununu bir önceki yazımda sizlere duyurmuştum. Ankara merkezli sözde şirketlerin devleti nasıl soyduklarının detaylarını sizlerle paylaşmıştım. Bu yazımda da, soruşturmada gelinen son bulguları, detayları aktarmak istiyorum.

İZMİR SAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI!

İhracatların Yapıldığı Gümrükler ve Tutarları

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Ekipleri'nin Gürcistan'a 6 milyon değerinde hayali ihracat vurgununun ortaya çıkarması ardından, aynı şirketlerin 7 ayrı gümrük kapısından 13 milyon liraya yakın hayali ihracat yaparak devleti 3,5 milyon lira dolandırdığı ortaya çıktı.

Ankara'da kurulan 6 şirketin adreslerinin ise büfe ve masa, sandalyesi bulunan 6 ayrı ofis üzerinde gösterildiği, bir şirketin de sadece tabelada ismi bulunduğu belirlendi. Gümrük ekipleri, 7 ayrı gümrük kapısından geçen malların değerinin tahmini 400 bin lira olduğu, paravan şirketlerin malların değerini 19 milyon lira göstererek yüzde 18 KDV aldığı ve 3,5 milyon yakın devleti zarara uğrattığı ortaya çıktı.

İşte o 7 ayrı gümrük kapısından yapılan ihracatların tutarları…

Ankara Gümrük Müdürlüğü’nden 03.02.2014 tarihinde 2.517.995.00 TL 29.03.2014 tarihinde 1.627.845.00 TL 16.04.3014 tarihinde 1.675.120.00 TL ihracatlar bölünmüş beyannamelerle gerçekleşmiş. Derince Gümrük Müdürlüğü'nden 30.05. 2014 tarihinde 636.000.00 TL ihracat gerçekleşmiş. Gemlik Gümrük Müdürlüğü'nden 20.09.2014 tarihinde 2.916.000.00 TL ihracat gerçekleşmiş. Hopa Gümrük Müdürlüğü'nden 23.07.2014 tarihinde 1.462.000.00 TL 30.06.2014 tarihinde 632.713.02 TL ihracat gerçekleşmiş. Halkalı Gümrüğü'nden 02.06.2014 tarihinde 564.025.04 TL ihracat gerçekleşmiş. Erenköy Gümrüğü'nden 07.05.2014 tarihinde 362.967.16 TL ihracat gerçekleşmiş. Nusaybin Gümrüğü'nden 03.03.2014 tarihinde 961.871.60. TL ihracat gerçekleşmiş! Toplam ihracat tutarı ise 13.568.799.40 TL’dir.

Değerli okurlarım; 7 ayrı gümrük kapısından gerçekleşen ihracatları ayrıntılarıyla aktardım. Söz sırası bende, bu ihracatlarla ilgili birkaç gümrüğün dışında kıymet araştırması isteyen olmamış yani kısacası mallar uçmuş! Bu ihracatlardan birinin yapıldığı Derince Gümrüğü’nden söz edeceğim bu gümrükte yakın tarihte bir firma ihracat için başvurur, firmanın eşyaları sanayi odasına yönlendirilir daha sonra başka kuruma yönlendirilir ve neticede firmayı kaçakçılık şubesine verirler. Peki, Derince gümrüğünün yetkileri sizler SÖVE TAKIMI uzmanı mısınız ki bu eşyaları sanayi odasına göndermediniz bu bir niçin söve takımlarının kıymet araştırması istediniz bu iki eşyaları niye gönderdiniz bu üç. Bu konuda yakın tarihte akçeli işleri sizlere aktaracağım.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BAŞLATILDI!

Gümrük yetkilileri, soruşturmayla ilgili bilirkişi incelemesi de başlattı. Bilirkişi incelemesinde, beyannamelerde ortalama birim fiyatı yaklaşık 760 Euro (yaklaşık 2.100 TL) olarak beyan edilen "Söve Takımı" cinsi eşyaların gerçek fiyatının 9 ile 11 TL arasında olduğu, beyannamelerde ortalama birim fiyatı yaklaşık 690 Euro (yaklaşık 1.900 TL) olarak beyan edilen "Dekoratif Kaplama Takımı" cinsi eşyaların gerçek fiyatının 9 ile 16 TL arasında olduğu belirlendi.

Bu kapsamda, 24 adet beyannamede yüksek beyan edilen söve takımı ve dekoratif malzeme cinsi eşyaların toplam değeri yaklaşık 6 milyon lira beyan edilmesine karşın gerçek değerinin 80 bin lira olduğu ve bazı malların değerinin yaklaşık 200 kat fazla beyan ettiği tespit edildi.

YEMEYEN KERİZ

Paravan şirketlerin, 1 yıl içerisinde kâğıt üzerinde ve yüksek değer beyan ederek gerçekleştirdiği hayali ihracat sonucunda devletten 4 milyon liraya yakın haksız şekilde KDV aldıkları incelemelerde belirlendi. Sevgili okurlar,  ABD, AB gibi gelişmiş ülkelerde hayali ihracat ve vergi kaçakçılığı en önemli suçlardır. O kadar ki, ABD'de adam öldürsen kefaletle serbest kalabilirken, vergi kaçakçılığı yapan birinin cezaevinden kurtulması olanaksızdır.  Türkiye'ye gelindiğinde ise geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de, "Devletin malı deniz, yemeyen keriz" mantığı halen devam etmekte.. İşte bu ay içerisinde İzmir ve İstanbul'da ortaya çıkarılan hayali vurgunlar buna en iyi örnek.  Turgut Özal döneminde hortlayan hayali ihracat olayları AK Parti hükümeti döneminde de sürmekte.. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, bu hükümet döneminde yapılan mücadelenin de hakkını yememek lazım.

                                                             

                                                      - YAZARDAN FLAŞ SON DAKİKA NOTUDUR-

ANKARA'NIN BAĞLARI BÜKLÜM BÜKLÜM YOLLARI

ANKARA'NIN EN ŞANSLI BÜROKRATI

Üzüm Ekecek Bağı, Bostan Dikecek Arazisi Var!

Durun hemen üzerime gelmeyin, adını hemen açıklamayacağım. Ama inanın o Ankara'nın en şanslı, en zengin bürokratlarından biri. Görev yerini söyle derseniz, iyi hadi onu söyleyeyim. Bu gencecik ve önemli bir birimin yetkilisi olan bürokratımız artık gökten mi yağdı, yoksa miras mı kaldı bilinmez Ankara Gölbaşı'nda milyonlarca liralık araziler kapatmış! Anlayacağınız artık mangırları nereden bulmuşsa, kendini aşıp yalnız kendinin değil; yedi sülalesinin geleceğini garanti altına almış! İşin ilginç tarafı bizim bu bürokrat milyonlarca liralık arazileri alırken, İstanbul'da bu bürokrata bağlı bir yetkili başka göreve atanmış. Bekleyin yakında atom bombasını patlatıyorum. Selam ve saygılarımla...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum