1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. HAYALİ İHRACATTA ŞİFRE SORUŞTURMASI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

HAYALİ İHRACATTA ŞİFRE SORUŞTURMASI

A+A-

HAYALİ İHRACATTA ŞİFRE SORUŞTURMASI

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI'NDA ŞİFRE SORUŞTURMASI

GÜMRÜK, ŞİFRELERİN NASIL SIZDIĞININ PEŞİNDE..

Değerli etkihaber okuyucuları, bir kıyamettir kopuyor Halkalı Gümrüğü'nde.. Kıyamet ki ne kıyamet!. Hayali ihracat dosyaları ardı ardına patlıyor. Hayali ihracat yaptıkları ve devleti milyonlarca dolar zarara uğrattıkları iddia edilen şirketlerin dosyaları müfettişlerce incelendikten sonra ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına veriliyor. Bir yandan ifadeler alınıyor; bir yandan da şirketlerin ihracatları sıkı bir şekilde inceleniyor. Kısacası devlet gereğini yapıyor. Yani devlet iş başında!! Basında işin önemini geçte olsa anlamış¸vurguna ilk sayfalarında yer ayırıyor.

‘GÜMRÜK SIZMANIN PEŞİNDE’

Kıyametin telaşın yaşandığı bir yerde Gümrük Müsteşarlığı. Müsteşarlık, telaşında da bir hayli haklı. Müsteşarlık, hayali ihracat yapan şirketlerin gümrük muayene memurlarına ihracat işlemleri sırasında verilen şifrelerin nasıl ele geçirildiğinin peşinde.. Kulağıma gelen bilgiler arasında ise, Gümrüklerden Sorumlu Bakan Hayati Yazıcı bu konuda çok hassas.

Sayın Bakanın teşkilat içerisindeki çürük elmaları ayıklamakta bayağı kararlı olduğu da kulağıma gelen diğer bilgiler arasında.. Bu nedenle, şifrelerin ele geçirilmesiyle ilgili olarak Muhabere ve Elektronik Daire Başkanlığı'ndan ayrıntılı rapor istemiş. Rapor, hem Bakan Yazıcı'ya hem de soruşturmayı yürüten Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sunulmuş. Tabiî ki, Halkalıdaki hayali ihracat olaylarını önce kimden duyduysanız bu raporun ayrıntılarını da ondan öğreneceksiniz.

Yani bendeniz Aykut Onur Kalaycı'dan.

Şırnak, Hakkâri ve ilçeleri Silopi ile Yüksekova gibi yerleşim yerlerinde konuşlu bazı şirketlerin 10 ayda 1 milyar doların üzerinde ihracat yapmasından şüphelenilerek başlatılan ve daha sonra birçok ildeki gümrük kapılarında da benzeri olaylara rastlanan hayali ihracat soruşturmasında önemli gelişmeler yaşanıyor.

Rapora ilk bakışta, Muhabere ve Elektronik Daire Başkanlığı’nın şifre hırsızlığı olayında gümrük memurlarını üstü örtülü olarak suçladığı görülüyor. Raporda şu ayrıntılara yer veriliyor: Kurumun web sayfalarına dışarıdan ve içeriden bir saldırı olamayacağı, bu olayda görevlilerin ihmali olabileceğinin altı çiziliyor. Gümrük Müsteşarlığı Muhabere ve Elektronik Daire Başkanlığı'nın raporunda şu önemli bilgilere de geniş yer veriliyor:

BİR MEMUR VEYA YÜKÜMLÜNÜN ŞİFRESİNİN ÖĞRENİLMESİ OLASILIKLARI;

1- Kendisi tarafından sisteme giriş yaparken birisinin onu gözetleyerek; aklında tutması her zaman mümkün olabilecek bir durum olasılığıdır.

2- Kendisi tarafından bir diğer kişiye söylenmesi her zaman mümkün olabilecek bir durumdur.

SİSTEME İÇERİDEN MÜDAHALE OLDUĞU VARSAYIMI

“Müsteşarlığımız network'üne bağlı tüm pc'lerde Domain yapısı olduğundan çalıştırılan bir uygulamanın (şifre çalan bir yazılım gibi) yüklenmesine izin verilmemektedir. Ayrıca şifreler sistemde kriptolu olarak tutulmaktadır”

SİSTEME DIŞARIDAN MÜDAHALE OLDUĞU VARSAYIMI

—Memurlara verilen kullanıcı kodu ve şifreler, Kullanıcı Şifreleri Veri Tabanı Yönetim Sisteminde kriptolu tutulmakta kullanıcı dışında kimse tarafından bilinmemektedir.  Müsteşarlığımızın bilişim sistemleri gelişmiş bir "Güvenlik Duvarı (firewall)" sistemi ile korunmaktadır. Teknolojisi gereği kaynak port ve IP adresi tabanlı filtreleme yanında, üzerindeki saldırı koruma sistemi (IPS) ile de Layer 7 (OSI uygulama seviyesi) saldırıları bertaraf etmektedir.

—Firewall sisteminin çalışması sebebiyle, dışarıya servis veren veb uygulamaları (www, e-posta, web servisler) askerden arındırılmış bölgede (DMZ) konumlanmakta olup, bu bölgeden içeriye geçişte çok kısıtlı erişim hakkı verilmektedir.

—Direkt olarak internete açık olmayan Halkalı Gümrük Müdürlüğü yerel alan ağına dışarıdan direk erişim mümkün olmayıp, DMZ’deki sunucular üzerinden de erişim bulunmamaktadır. Dolayısıyla olayların dışarıdan yapılması olanağı bulunmamaktadır.

—Teknik açıklamalardan da anlaşılacağı üzere sistemde bir manipülasyon yapılması mümkün görünmemektedir.

İşte sevgili dostlar; gümrüğün teknik dairesinin raporu böyle. Raporda açıkça yazılmasa bile deniliyor ki; “Şifreler ancak ve ancak memurlar ve yükümlüler tarafından bir başkasına verilmiştir. Yani gereği yapılmalıdır.”

Gereği yapılmalıdır dedim ya aklıma bir şey daha geldi. Yazımın sonuna eklemeden geçemeyeceğim bu detayı...

Bazı gazetelerde operasyonla ilgili ilginç şeyler yazılmış!. Sanki operasyonu yapan bir kahraman yaratılmış. Zannedersiniz ki, bütün yolsuzluğu o çıkarmış ortaya. Sakın yalancı kahraman olmasın o kişi. Sakın bu kişi de gereği yapılacaklar arasında olmasın. İsterseniz arşivi bir kurcalayın. Benden Söylemesi..!!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum