1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Haydar İbadi: Askerlerin 50 bini sahte
Haydar İbadi: Askerlerin 50 bini sahte

Haydar İbadi: Askerlerin 50 bini sahte

Başbakan Haydar İbadi, orduda aşağı yukarı 4 tümenin sahte olduğunu belirtip askeriyedeki 'büyük çapta yolsuzluğu' bitirme sözü verdi.

A+A-

Başbakan Haydar İbadi, orduda aşağı yukarı 4 tümenin sahte olduğunu belirtip askeriyedeki 'büyük çapta yolsuzlukğu' bitirme sözü verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin eğitip donattıktan sonra 2011'de güvenliği teslim ettiği Irak ordusunda 50 bin sahte asker olduğu belirlendi. Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin sözcüsü Rafid Cuburi, asker sayımı ve maaş bordrolarını karşılaştırırken büyük bir yolsuzluğa rastladıklarını söyledi. Bir güvenlik yetkilisi yolsuzluğun yapıldığını şu şekilde anlattı.

"İki tür fedai var. Mesela her subaya 5 asker koruma olarak veriliyor. O subay da ikisini tutuyor üçünü evlerine gönderiyor. Evlerine yolladığı üç askerin parasını da subay cebine indiriyor. İkinci tür fedai ise daha büyük bir grup. Bu birlik düzeyinde oluyor. Bir birlik komutanı, 30-40 askeri evlerine gönderiyor. Burada da sorun şu ki, o komutan kendi pozisyonunda oturabilmesi için üstlerine yüksek miktarda rüşvet yediriyor."

Aynı askeri yetkili bu nedenlerle binlerce askerin firar ettiğini ya da öldürüldüğünü ancak bunların hiçbir şekilde kayıtlara da geçmediğini söyledi.

Irak ordusuyla ilgili tartışmalar 10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u 800'e yakın savaşçıyla kısa bir sürede ele geçirmesiyle başladı. Amerikan model zırhlı araçlar ve silahlarla donatılmış 30 bin asker üniformalarını bile giymeden, IŞİD gelir gelmez Musul'dan kaçmıştı. Irak ordusundaki yolsuzluklar IŞİD'le mücadelede kapsayıcı hükümet ve orduda reform isteyen ABD'yi de rahatsız etmişti. Washington'ın çağrısının ardından İbadi hükümeti onlarca komutanı görevden almıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.