1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hollanda Expo’da ‘mehteranlı’ Türk Günü
Hollanda Expo’da ‘mehteranlı’ Türk Günü

Hollanda Expo’da ‘mehteranlı’ Türk Günü

Hollanda'nın Venlo kentindeki Floriade 2012 Dünya Bahçecilik Fuarı'nda açılan Türk Bahçesi’nde, milli gün etkinliği düzenlendi. Etkinlik, mehteran gös...

A+A-

Hollanda'nın Venlo kentindeki Floriade 2012 Dünya Bahçecilik Fuarı'nda açılan Türk Bahçesi’nde, milli gün etkinliği düzenlendi. Etkinlik, mehteran gösterisiyle başladı. Süs Bitkileri ihracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, EXPO ziyaretçilerine Antalya’dan getirdikleri çiçekleri dağıttı.

Amfi tiyatroda gerçekleşen milli gün etkinliğinde, ilk olarak Türk ve Hollanda bayrakları göndere çekildi. Ardından Floriade 2012 Genel Direktörü, J.D. Gabor, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin 400 yıl öncesine dayandığını söyledi. Gabor, ilk ilişkilerin ise Osmanlı İmparatorluğu’nun yaptığı asker yardımıyla başladığını kaydetti.

Süs Bitkileri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ise 200 kişilik bir heyetle geldiklerini belirterek, “Avrupa’da Türk damgası vuruyoruz.” dedi.

Bağdatlıoğlu, “Burada öğrendik ki 400 yıl önce, Türkiye ordusunu gönderip Hollanda’ya yardım etmiş. Biz de buraya mehteran takımıyla geldik, çiçek dağıtarak ve barış içinde geldik.” dedi.

Bağdatlıoğlu, önlerinde EXPO 2016 sürecinin olduğunu belirterek, “Hollanda’nın 2012’de çok tecrübeleri var. Biz de 2016 için bu tecrübelerden yararlanacağız.” diye konuştu.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise EXPO’yu gündemde tutmak için burada olduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Günde 10 bin kişi bu alanı ziyaret ediyor. Şu an bu EXPO’nun kurulduğu yer, önceden çorak bir alandı. Buranın 8 yıllık bir geçmişi var. Buraya etrafına, otobanlar yapılarak ve düzenlemesiyle bir cazibe alanı oluşturuldu. İki otoban yapılıp, bir tren istasyonu yapıldı. Venlo’yu 10 yıllık bir gelişmişlik düzeyine geldi. Asıl hedef bu. Biz de Antalya için aynı hedef doğrultusunda çalışıyoruz.”

Türkiye’nin Rotterdam Konsolosu Togan Oral da yaptığı konuşmada, Türklerin doğa ile dostluğuna vurgu yaptı. ‘Gül’ ismini örnek veren Oral, “Biz doğayı o kadar çok benimseriz ki, çocuklarımıza doğayı simgeleyen isimler veririz. Gül ile ilgili onlarca ismimiz var, Gülşen, Gülbahar, Gülay, Gülderen, Gülçiçek, Gülseli gibi. Ayrıca Güneş, Ay, Rüzgar gibi isimler veririz.” diye konuştu.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.