1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İddianame 2: İşte O Müdürler
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İddianame 2: İşte O Müdürler

A+A-

HAYALİ İHRACATTA GÜMRÜK MÜDÜRLERİNE ŞOK SUÇLAMA

İŞTE O MÜDÜRLER

GÜMRÜK MÜDÜRLERİNE AĞIR SUÇLAMA

BÜYÜKÇEKMECE SAVCISI MUSTAFA KEMAL GÜL:

“ SABİHA GÖKÇEN, HAYALİ İHRACATIN HAVALİMANI OLARAK KULLANILIYOR”

İstanbul Gümrükleri’ndeki hayali ihracat iddianamesinin birinci bölümünü anlattığım yazımı aynen şöyle bitirmiştim; “ Savcı Gül, hayali ihracat oluşumunun gümrüklerde işleri nasıl götürdüklerini işte böyle açık ve yalın bir dille anlatıyor iddianamesinde.. Peki! Bu organizasyonun tosunları kim? Ya da gümrük görevlileri?  Merak etmeyin onlarda bu köşede yer alacak! Bir sonraki yazımda, onların adlarına da yer vereceğim. Hayali ihracat zanlılarının savcılık izniyle dinlenen telefon dinlemelerinde gümrük müdürleriyle olan ilişkilerini de gün ışığına çıkaracağım”

Suçlu-Suçsuzu yargı belirleyecek!

Size söz verdiğim gibi, iddianamenin ikinci bölümünde hayali ihracat yaptıkları iddia edilen organize suç örgütü yöneticileri ve üyeleri ile gümrük görevlilerinin bağlarını aktaracağım. Tabii ki bunları anlatırken, devletin savcısının hazırladığı iddianameye sadık kalacağım. Hep yazmışımdır, bu yazımda da üzerine basarak söylüyorum; kimseyi suçlu ya da suçsuz olarak ilan etmek benim görevim değil! Suçlu ve suçsuzu ayırt etmek, şüphesiz Yüce Türk Adaleti’nin işi. Bizim ki sadece kamu görevi yapan bir mesleğin gerekliliğini yerine getirip, toplumu olaylardan haberdar etmek..

İddianamedeki o müdürler

Savcı: “Gümrük Müdürleri suç örgütüyle irtibatlı..”

Savcı Mustafa Kemal Gül iddianamesinde, hayali ihracat organizasyonu zanlıları ile gümrük görevlilerinin bağlantılarına da geniş yer vermiş. Savcı Mustafa Kemal Gül, dinlenen telefonlar ile yapılan fiziki takip sonucunda bu bağı aynen şöyle iddianamesine şöyle geçirmiş;“Gümrük müdürlerinin de suç örgütüyle irtibatlı oldukları tespit edilmiştir”

Gül’ün iddianamesindeki yazısı ise aynen şöyle:

“ Şüpheli Halil G.’nin  liderliğindeki suç örgütünün gümrük işlemlerini şüpheliler Şaban K.,  İlker G., Memduh A. ve Oktay A.’nın yaptığı; şüpheli Abbas K.’nın suç örgütünde toparlayıcı rol oynadığı; şüpheliler Abdurrahman A., Nuri B.,Yılmaz E., Şeyhmus G., Şahap K., Mustafa K., Abdulkadir A.’nın ise örgütün hayali ihracat eylemlerinde kullanacakları  malları temin ettikleri; şüpheliler Mehmet Sait Ş. ve Mehmet Y’nin örgüt yapılanması içindeki görevlerinin firmaların dahilde işleme taahhütlerini kapatmak olduğu; şüpheli Beytullah E.’nin kamu görevlileri olan  Mehmet Y.ve Şemsi Şahin O.’dan aldığı yardımlarla bu örgütün gümrük işlemlerinde karşılaşmış ya da karşılaşma olasılığı olan  sorunları meydana gelen  usulsüzlükleri çözdükleri; İsmail P., İlhan İ. ve Nusret E.isimli gümrük müdürlerinin de bu suç örgütü ile ‘İRTİBATLI’ oldukları tespit edilmiştir.”

İşte Telefon Dinlemeleri

Peki! Savcı Bey, daha neler koymuş iddianamesine devam edelim. Dosyanın içerisindeki önemli delillerden biri de, yasal izinle dinlenen şüphelilere ait telefon kayıtları.. Bu kayıtları incelediğinizde hayali ihracat organizasyonunu gerçekleştiren şüphelilerin, kendilerine yardım ettiği iddia edilen gümrük görevlileriyle bağlantısının olduğu görür gibi oluyorsunuz. İddianamede yer alan hayalici-gümrükçü bağlantısını gösteren telefon dinlemeleri ise şöyle:

Başmüdür aramış;

-15.02.2011 tarih ve 12.06 sıralarında Bayram K.’nın Binnaz M. ile yapmış olduğu görüşmede;

Bayram K:Tamam geri çekiyoruz malı hemen. Şey yap dilekçe yaz. Beyannameleri iptali müşteri siparişimizden dolayı tamam mı?

Binnaz M:‘Tamam Nihat Beyin haberi var zaten BAŞMÜDÜR aradı”

Kim bu Nihat müdür?

*15.02.2011 tarih ve 18.59 sıralarında Binnaz M.ile Bayram K.nın yapmış olduğu görüşmede;

-Binnaz M: “Canım bunlar sıçıp batırdılar. Müfettişler almışlar bunların elinden dosyaları. Seni sordu nerde diye. Dedim o 2 de gitti. Zaten yani burada beklemesinin de bir manası yoktu sizle konuşmuş dedim gitti ondan sonra söyle ona dedi elimize yüzümüze bulaştırdık s….k batırdık dedi”

-Bayram K: "Müdür mü dedi bunu."

-Binnaz M: "He aynen kendisi söyledi. Ondan sonra telefonda konuşmayın birbirinizle de dedi. Hiç bu kadar hayatımda utanmamıştım dedi. Sanki ben sizin işinizin peşinden koşuyormuşum gibi bir hava esti dedi. İçeridekiler öyle demiş ona.

-Bayram K: “Kim bunu söylüyor sana”

- Binnaz M: “Şey NİHAT”

500 bin Euro ne parası?

Yasal dinlemeler içerisinde şüpheliler arasında geçen ilginç diyaloglarda iddianame içerisine girmiş!.. Örneğin; hayali ihracat zanlılarının binlerce Euro’dan söz etmeleri, gümrükte kolcuya verilecek para iddianamede şöyle yer almış:

*16.02.2011 günü saat 16.57 sıralarında Battal K.ile gümrük memuru Vahap I’nin yapmış olduğu görüşmede;

-Vahap I: Şoförler geldiyse şoförleri bana yolla da ben ön evrak hazırlayım fatura varsa faturaları ver CMR’lerini yazalım,

-Battal K: Bu beyannamelerin bu tonaj demiştin ya bana. Bunlar da galiba 1,5 ton falan fazlası var. Bir şey olur mu?

-Vahap I: Kolcu ister 50 lira falan para ister.

- Battal K: Beş beyanname olsa da geçer misin?

- Vahap I: Geçerim, geçerim önemli değil

-Battal K: 500 bin Euro?

-Vahap I: Onu ilgilendirmiyor.

Savcı: Sabiha Gökçen hayali ihracatta kullanılıyor!..

İstanbul Gümrükleri ile ilgili hayali ihracat, kaçakçılık, rüşvet ve sahtecilik iddianamesini hazırlayan Savcı Mustafa Kemal Gül’ün iddianamesindeki en ilginç bölümü ise İstanbul’un hava trafiğini azaltmak için kurulan Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili yazdıkları oluşturuyor. Savcı Gül iddianamesinde havalimanının hayali ihracatta kullanıldığını belirtiyor. Bu bölüm iddianamede şöyle geçiyor.

“ Suç örgütünün 23.12.2010 tarihinde gerçekleştirdiği eylemde örgüt mensuplarının Laleli esnafının turistlere faturasız olarak satmış oldukları malları topladıkları, topladıkları bu mallar ile kendi firmaları üzerinden ihracat yaptıkları, yapılan ihracatlarda Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kullanıldığı, Abdurrahman A.’nın şirketleri olan Y. Tekstil Ürünleri Dış Ticaret Limited Şirketi unvanlı firmanın üzerinden ihracatları gerçekleştirdikleri, fatura ve beyannameye yazmaları gereken karşı tarafta bulunan alıcı isim ve adreslerini şahısların uydurma yoluyla yazdıkları belirlenmiştir.”

Müdür Yardımcısı Örgütle İrtibatlı

İ.İ.’nin de suç tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanı Kargo Gümrük Müdür Yardımcısı olduğu, örgütün gerçekleştirmiş olduğu hayali ihracat kaçakçılığı eylemlerinden şüphelinin haberdar olduğu, nöbet listelerini örgütün taleplerine göre ayarladığı tespit edilmiş, bu öylemi örgüte yardım etme olarak değerlendirilmiştir.

950 Bin Euro’luk İhracat

Soruşturma kapsamında Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğünden alınan cevabi yazılarda 23.12. 2010 tarihinde C. Tekstil Ürünleri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti, Y. Tekstil Ürünleri Dış Ticaret Limitet Şirketi unvanlı firmalar tarafından 950.000 Euro ihracat gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Bahse konu ihracatların kırmızı hattan işlem gördüğü, işlemleri Mehmet Y. isimli muayene memurunun yaptığı alınan cevabi yazıdan anlaşılmıştır.

YAZARIN NOTU:

Sevgili okurlarım, İstanbul Gümrükleri ile ilgili iddianamenin içeriğiyle ilgili yazılarım seri şekilde devam edecek. Elimdeki bilgi ve belgeler ışığında hayali ihracat, kaçakçılık, rüşvet ve sahtecilik iddialarını size aktarmaya devam edeceğim. Yeni yazımın başlıkları ise şimdiden sizi merak içerisine düşürecek. Yeni yazımın başlıkları ‘Dakika dakika soygun ve gümrük memuru değil sanki fabrikatör’ olacak. Tabiî ki hayali ihracat iddianamesini size aktardıktan sonra benimde bu konuda birkaç sözüm olacak. Kime mi söyleyeceğim bu sözleri hani Ulus halinin orada kocaman bir gümrük binası var ya işte o binada bütün bu olaylar olurken p…...u meşin koltuğundan kaldırmayanlara söyleyeceğim. Final yazımı mutlaka bekleyin. Sağlıklı ve mutlu kalın!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum