1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ‘ihracatta Elde Edilen Başarının İthalata Bağlı Olmaması Tarihi Fırsattır’
‘ihracatta Elde Edilen Başarının İthalata Bağlı Olmaması Tarihi Fırsattır’

‘ihracatta Elde Edilen Başarının İthalata Bağlı Olmaması Tarihi Fırsattır’

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, 2012 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracatı, 2011’in aynı dönemine göre kıyaslandığında yüzde 13 civarında artış görüldüğünü belirtti.

A+A-

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, 2012 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracatı, 2011’in aynı dönemine göre kıyaslandığında yüzde 13 civarında artış görüldüğünü belirtti. Özer, ihracatın, dünya ticaretinin kriz döneminde gerçekleştirilmiş olmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ihracat rakamlarını değerlendiren Özer, 2011 yılı Ocak-Kasım dönemi 11 aylık ithalat rakamının 212 milyar 231 milyon dolar olduğunu, bu rakamın, 2012 yılının aynı döneminde 2 milyar 898 milyon dolar azalarak, 209 milyar 733 milyar dolara gerilediğini ifade etti. Özer, "İhracat ise 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde 130 milyar 266 milyon dolar iken, 2012 yılında 18 milyar 779 milyon dolar artarak 149 milyar 45 milyon dolara çıkmıştır. Yüzde 13 civarındaki bu artışın, dünya ticaretinin kriz döneminde gerçekleştirilmiş olması, ayrı bir önem taşımaktadır. Bu gelişme, 2012 yılının Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH)'nın büyümesinin önemli bölümünün ihracattan kaynaklandığını göstermektedir.” dedi.

Türkiye’nin, ihracatta elde ettiği başarının ithalata bağlı olduğu iddiasının geçerli olmadığının anlaşıldığını vurgulayan Özer, “Bu rakamlar, ithalat artışı-ihracat kısır döngüsünün kırıldığını göstermektedir. Bu yapısal dönüşüm, ülkemiz kalkınmasında ortaya çıkan tarihsel bir fırsattır. Bu ivmenin devam etmesi istikrarlı, dengeli, sürdürülebilir büyümeyi getirecektir. 2013-2014 yıllarında ihracat artışının, ithalat artışını geride bırakarak büyümeye devam etmesi en önemli beklentimiz ve temennimizdir. Bunun için iç talebin iyi yönetilerek, ihracatın ödüllendirilmesi, önünün açılması şarttır. Bu tarihi fırsatı değerlendireceğimizi umuyorum.” diye konuştu.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.