1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İhracatta menzilin artırılması için 15 hedef ülke belirlendi
İhracatta menzilin artırılması için 15 hedef ülke belirlendi

İhracatta menzilin artırılması için 15 hedef ülke belirlendi

Ticaret Bakanlığı, Uzak Ülke Stratejisi ile ihracatın menzilini artırmayı hedeflerken, 15 uzak ülke belirledi. Bu kapsamda, Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri, Güney Afrika ile Uzak Doğu ülkelerine yönelik ihracatın artırılması amaçlanıyor.

A+A-
Ankara

Mal ve hizmet ihracatının menzilini artırma, ülkeye coğrafi olarak uzak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticareti geliştirme hedefine yönelik "Uzak Ülkeler Stratejisi"nin hayata geçirilmesi kararlaştırılırken, bu karara 2022-2024 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program'da da yer verildi.

Konuya ilişkin hazırlıklarını hızlandıran Bakanlık, sivil toplum kuruluşlarına buna yönelik bir yazı gönderdi. Yazıda, Bakan Mehmet Muş'un talimatıyla, özellikle dış ticaret açığının fazla olduğu, geleneksel pazarların dışında kalan uzak ülkelerle bilişim, yazılım ve iletişim hizmetleri ihracatının artırılmasına yönelik bir strateji belgesi oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapıldığı belirtildi. Oluşturulacak strateji belgesinde yer alacak hususların ve eylem planlarının ilgili pazarlardaki koşulları gerçekçi bir şekilde yansıtmasının önem taşıdığına vurgu yapılan yazıda, hazırlık çalışmalarında faydalanılmak üzere sektör paydaşlarının görüşleri talep edildi.

15 ülkeye 15,3 milyar dolarlık ihracat

Yazıda, Uzak Ülke Stratejisi kapsamında 15 ülke belirlendiğine işaret edilerek, bu ülkeler ABD, Brezilya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Şili, Tayland ve Vietnam olarak sıralandı.

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, bu yılın 8 aylık döneminde söz konusu ülkelere 15 milyar 286 milyon 326 bin liralık ihracat gerçekleştirdi. ABD'ye ihracat bu dönemde 7,9 milyar dolar olurken, Çin'e yönelik dış satım ise 2,2 milyar doları aştı.

Türkiye, ocak-ağustos döneminde Brezilya'ya 699,5 milyon dolar, Endonezya'ya 180,2 milyon dolar, Filipinler'e 65 milyon dolar, Güney Afrika'ya 518,8 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

Söz konusu dönemde Güney Kore'ye yönelik ihracat 362,5 milyon dolar, Hindistan'a ihracat 664,2 milyon dolar, Japonya'ya ihracat 286,5 milyon dolar, Kanada'ya yönelik ihracat ise 949,8 milyon dolar oldu. Malezya'ya 257 milyon dolar, Meksika'ya 442,2 milyon dolar, Şili'ye 356,5 milyon dolar, Tayland'a 145,9 milyon dolar ve Vietnam'a 194,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş konuya ilişkin, Türkiye'nin ihracat menzilinin ortalama 2 bin 500 kilometre olduğunu, bu menzilin 8 bin kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi. Muş, "Çalışmaları devam eden Uzak Ülke Strateji'miz ile ihracatçılarımızı Uzak Doğu'ya, Latin Amerika'ya taşımak istiyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

"Uzak Doğu'ya ticareti geliştirmeliyiz"

TİM Başkanı İsmail Gülle de AA muhabirine, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarının Avrupa ülkeleri olduğunu ve bu pazarın ihracatta yüzde 57'lik paya sahip bulunduğunu söyledi. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde çok büyük bir ekonomi ve potansiyel olduğuna işaret eden Gülle, "Orada çok büyük bir nüfus, tüketim ve üretim var. Bu bölgeye olan ticaretimizi geliştirmemiz gerekiyor." dedi.

Gülle, Uzak Doğu ile ticaretin Türkiye aleyhine olduğunu ve bu bölgeye yönelik ihracatın artırılması gerektiğini belirterek, "İhracat ve ithalatın dengelenmesi için buraya ihracata yoğunlaşmamız gerekiyor. Hindistan, Çin, Güney Kore gibi ülkelere ihracatı artırmamız ve dengelememiz, strateji kurarak buralara yoğunlaşmamız lazım." diye konuştu.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.