1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. IMF yine tutturamayacak!
IMF yine tutturamayacak!

IMF yine tutturamayacak!

Türkiye'nin 2020'ye kadar yılda yüzde 3.5 büyüyeceği öngörüsü nedeniyle IMF'yi eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Tahminlerini hep aştık. Yine tutturamayacaklar!"

A+A-

Latin Amerika ziyaretinin ikinci durağı Peru'da DEİK ve Lima Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen Peru-Türkiye İş Forumu'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala da katıldı.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin Peru ile ilişkilerin geliştirilmesine özel önem verdiğini belirterek, "Mevcut durum bu ilişkileri hedeflediğimiz düzeye çıkarmak için ilave çabaların gerektiğini gösteriyor. Biz Peru ile 2012-2015 döneminde yakaladığımız 350 milyon dolarlık ticaret hacmini dahi yetersiz bulurken ticaretimizin geçtiğimiz yıl üçte birden fazla oranda azaldığın üzülerek gördük. Ticaret hacmini neden 1 milyar dolara çıkarmayalım? Her iki ülkedeki siyasi irade sağlam olursa bu hedefi tutturabiliriz" dedi. Siyasilere düşen görevin işadamlarının önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirten Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde hızlı bir yükselişi hep birlikte temin etmeliyiz" dedi. Peru'nun Pan Amerikan Oyunları'nda birçok altyapı yatırımına ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde Türk müteahhitlerin bu konuyla ilgili olarak ikinci bir ziyaret yapacağını da açıkladı.

IMF'YE SERT ELEŞTİRİ
Erdoğan, IMF 2015 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre Türkiye'nin 2020'ye kadar yıllık ortalama yüzde 3.5 büyüme performansı gösterecek ülkeler arasında olduğunu belirterek, "Biz bu rakamın kesinlikle çok daha yüksek gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü IMF bizimle ilgili tahminlerini çoğu zaman tutturamadı. Biz hep onun üstünde çıktık. Yine tutturamayacaklar" dedi. Erdoğan, göreve geldiğinde IMF'ye olan 23,5 milyar dolar borcu bitirdiklerini hatırlatarak şöyle dedi: "IMF verdiği parayı idare etmiyor. Borcu verdikten sonra sizi siyaseten de idare etmeye çalışıyor. Bunu IMF Başkanı'na söylemiştim. 'Eğer bizi siyaseten idare edeceksiniz kusura bakmayın. Ben öyle bir Başbakan değilim' dedim. Borcunuzu verdiniz, belli aralıklarla bu para nereye harcanıyor bunu takip edersiniz. Ama siyaseten yönetmeye kalkarsanız kusura bakmayın. Biz öyle bir yönetim değiliz. Taksitlerinizi alıyor musunuz? Alıyorsunuz. Mesele bitmiştir. 23,5 milyar dolar ödendi, bitti. Ardından bizden 5 milyar dolar borç istediler. Şu ana kadar daha kapıya gelmediler, herhalde ihtiyaçları yok."

5 ANLAŞMA İMZALANDI!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından iki liderin nezaretinde işbirliği anlaşmaları imzalandı. İki ülke arasında askeri, savunma, ticari, altyapı, siyasi, kültür, eğitim alanlarında yapılacak işbirliği konuları görüşüldü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Lima Ticaret Odası, Anadolu Ajansı ile Peru Haber Ajansı Andina, TİKA ile Peru Uluslararası İşbirliği Ajansı, KOSGEB'le Peru Üretim Bakanlığı arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı imzalandı. İki ülke hükümetleri arasında teknik işbirliği anlaşmasını ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Perulu mevkidaşı Ana Maria Sanchez De Rios imzaladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.