1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İmo Şube Başkanı: Bursa’da Kentsel Dönüşüm Karmaşası Yaşanıyor
İmo Şube Başkanı: Bursa’da Kentsel Dönüşüm Karmaşası Yaşanıyor

İmo Şube Başkanı: Bursa’da Kentsel Dönüşüm Karmaşası Yaşanıyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa’da kentsel dönüşüm karmaşası yaşandığını söyledi.

A+A-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa’da kentsel dönüşüm karmaşası yaşandığını söyledi.

    Necati Şahin, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık ile birlikte Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda basın toplantısı düzenledi. Oda toplantı salonunda gerçekleştirilen basın toplantısında şehirdeki kentsel dönüşüm projeleri konusunda sunum yapıldı.

    İMO Başkanı Şahin, son 9 yılda Bursa’da 50 bin kaçak bina yapıldığını, bunun yüzde 30’unun ise Yıldırım ilçesine inşa edildiğini ifade etti. Şahin, şöyle konuştu: “Yıldırım tarihe bir iz bıraktı. Yıldırım’da başkanının yaptığı bir nikah şahitliğidir. Sürekli olarak müteahhitlerle toplantılar yapıyor. Halk ayağı olmayan sadece müteahhitlere yönelik bir süreç sürüyor. Asıl sorumluluk nikah şahidinin değildir. Nikahı kıyanındır. Bu yapılanlar topu orta sahada gezdirmekten başka bir şey değil. Yıldırım Belediyesi’ne Ankara’dan ‘bu işi burada yapamazsın’ dendi. Daha sonra 6306 sayılı kanuna göre belediye meclisten bir karar çıktı. Sadece 64 mahallenin bulunduğu ilçede 7 mahalle ile ilgili bir karar ortaya atıldı. Binaların hiçbirisi incelenmedi. Bu mahallerin yer aldığı bölge ‘riskli ilan’ edildi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 5 Eylül 2012 tarihinde koca raporların, girdiği gün ile çıktığı gün aynıdır. Daha sonra alınan bir kararla, 500 hektarlık proje 50 hektarlık alana düştü. 7 mahalle sayısı, bir anda 1 mahalleye indi.”

    Yıldırım’daki kentsel dönüşüm projesinin sosyal ve ekonomik ayağının bulunmadığını ileri süren Şahin, şöyle devam etti: “Olan vatandaşın hayaline oldu. Bu planlar uygulanırsa insanlar göçe zorlanacak. İnsanların yaşama şansı tamamen ortadan kalkacak. Rezerv alanı olarak gösterilen yer, tamamen sakat bir alandır. Burayı yeniden imara açıyorsunuz. Evi olana ev vereceğim diyordu. 100 metrekaresi olana 40 metrekare vereceğim diyor. 41 metrekarelik evde insanları oturtturmaya çalışacaksınız. 2 kat 100 metrekare olana 48 metrekare bir daire verilecek. 100 metrekare arsası olana ise 27 metrekarelik bir daire verilecek. Burada yüzde 60’a varan bir iskonto söz konusu. 7 mahallede sosyal doku ile ilgili olmayan, rezidanslar yapılmak isteniyor. Bu ‘Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesidir’ dendi. 50 bin konut gitti. Bu rakam 5 bine düştü.”

    Bursa’da ikinci rezerv alanının Paşa Çiftliği olduğunu dile getiren Şahin, şu soruları sordu: “Bugün bir simit parası 75 kuruş. Siz bir simit parasıyla 3 metrekarelik yer almışsınız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İller Bankası. 190 bin metrekarelik alan, İller Bankası'na devredilirse ayrı bir protokol yapıldı mı? Burası rezerv alanı olarak mı kullanacak mı? Büyükşehir Belediye başkanımız Recep Altepe burası ile ilgili Ankara’ya gitti mi? Bu konuların kapalı kapılar ardından konuşulmasını istemiyoruz. Bursa kamuoyu bu konuda aydınlatılmalı. Kentsel Dönüşüm Yasası'nda rezerv alanları adı altında yeni imar alanları çıkartılmak isteniyor. Bu yasaya yapılan bir saygısızlıktır.” CİHAN

İMO Şube Başkanı: Bursa’da kentsel dönüşüm karmaşası yaşanıyor

İMO Şube Başkanı: Bursa’da kentsel dönüşüm karmaşası yaşanıyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.