1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere o büyükelçiliği kapattı!
İngiltere o büyükelçiliği kapattı!

İngiltere o büyükelçiliği kapattı!

ABD’nin ardından İngiltere de İran destekli Husi isyancıların yönetimi ele geçirdiği Yemen’in başkenti Sana’daki büyükelçilik faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

A+A-

Reuters haber ajansının haberine göre, İngiltere Sana'daki Büyükelçiliği'ni son dönemlerde yaşanan gelişmeler ışığında çalışanların güvenliğini düşünerek kapattı.

Londra, büyükelçilik çalışanlarını çekme kararı aldı.

ABD de salı günü, başkent Sana'daki elçiliğini kapatma kararı almıştı. Elçilik çalışanları, ABD'nin Türkiye ya da Cezayir'den, kendisini Yemen'de temsil etmesini isteyeceğini açıklamıştı.

Başkent Sana eylül ayından bu yana Husilerin kontrolü altında. Silahlı Husi milislerin Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basmasından bir süre sonra Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi istifa etmişti.

Yemen'in bazı bölgelerinde Husiler ile Sünni kabile üyeleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Al Jazeera muhabiri, ülkenin orta kesimlerinde bulunan Bayda kentine bağlı Reda'da yaşanan çatışmalarda en az 20 Husinin öldüğünü söyledi.

Bayda kentine giren silahlı Husilerin ise hiçbir direnişle karşılaşmadan kenti teslim aldığını söyleyen muhabir, Husilerin askeri elbiseler giydiğini ve bazı ordu yetkilileri tarafından desteklendiğini söyledi.

Yemen'de İran destekli Şii Husiler, 4 aydan beri başkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile başkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi'nin Özel Kalemi Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Cumhurbaşkanı Hadi'nin konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
Cumhurbaşkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve Başbakan Halit Bahhah'ın hükümeti, Husilerin ülkeyi otorite altında tutmasını protesto ederek eş zamanlı istifa ettiğini açıklamıştı.

Husiler, cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluşan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduğunu ilan etmişti.
Buna göre Konsey, 5 kişiden oluşan Başkanlık Konseyi'ni seçecek. Başkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Yemen'de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise İran'ın desteğini alan Şii Husiler ile Sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.