1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ 'İKİ MESLEĞİ'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ 'İKİ MESLEĞİ'

A+A-

İNSANLIK TARİHİNİN EN ESKİ İKİ MESLEĞİ

BAKIN BAKIN NASIL SOYUYORLAR...!

‘GÖZETİM KIYMETİ KAÇAKÇILIĞI’

OYUNCAKTA OYUN VAR!

- ESENDERE'NİN OYUNCAĞI SEVİNDİRİR YUMURCAĞI -

 

Tarihçilere göre insanlık tarihinin en eski iki mesleği fahişelik ile hırsızlıkmış. Nedeni ise, yine tarihçiler tarafından kitaplarda, söyleşilerde şöyle açıklanmış: Hem hırsız hem de fahişe yatarak para kazanıyorlarmış. Yani açıklamanın detayını verecek olursak, hem hırsız hem de fahişe çalışmadan, alın teri dökmeden, emek, güç harcamadan para kazanıyorlarmış.

Yine söylem odur ki; o tarihten bu yana hem hırsız, hem fahişe olası yatarak para kazanmalarına engel olacak her türlü sorunu şekil ve davranış geliştirerek savuşturmuşmayı bilmiş. Yani fahişe dekolteyi bulurken, hırsız da nasıl soyacağının hesabını yapmış. Aynı bizim gümrüklerde iş yapan hırsızlar gibi...

VURGUNUN YENİ ADI: (GÖZETİM UYGULAMASI)

Değerli okurlarım, uzun yıllardır sizlere Etki Haber portalımızdaki köşemden gümrüklerde mevzuata aykırı olayları, kaçakçılık yöntemlerini, gümrüklerdeki sorunları-sıkıntıları aktarır dururum. Hani biter mi derseniz? En az 10 tane daha bendeniz eskitir. Bitmez gümrüklerde yaşanan alavere dalaverenin sonu.. Yukarıda dedik ya hem hırsız hem fahişe yatarak para kazanmaya alışmış bir kere' diye. Her ikisi de tadını almış kolay paranın. Kolay para kazanırken tek yapacakları şey kendilerine engel olacak, örneğin kolluğu bertaraf etmek Yani şekil ve yöntem değiştirmek. Kaçakçılık faaliyetlerinde değişime gitmek.

Bunlardan birisi uzun zamandır olan ama artık her kaçakçının başvurduğu gözetim kıymeti uygulamasının suiistimal edilmesidir. Sizleri gözetim kıymeti uygulamasının mevzuatı ile boğmak istemiyorum. Yapılan kaçakçılığın boyutu gün geçtikçe artıyor. Örneğin, yakın zamanda 07.06.2020 tarihinde 37 adet gözetim tebliğinde değişikliğe gidildi ve gözetim kıymetleri yükseltildi.

KORUNMA TEDBİRİNDEN SÖZ EDİLEMEZ!

Ticaret Bakanlığı’nca yerli üreticilerin talebi üzerine veya re sen, belli bir malın ithalatının, o malın yerli üreticileri ve ülke ekonomisi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurup doğurmadığının tespit edilmesi amacıyla incelemeye başlanılarak inceleme sonucunda gözetim uygulaması öngörülebilmektedir. Gözetim uygulaması başlatılması durumunda, herhangi bir korunma tedbirinden söz edilemez. Yani bu aşamada, o malın ithalatında herhangi bir kısıtlama, vergi oranında artış, eksik kıymet belirlenmesi veya ek mali yükümlülük uygulaması söz konusu olmamaktadır. Sadece bir malın ithalatında, yerli üreticilerin zarar görmesine sebebiyet verebilecek miktarda artış olup olmadığının belirlenebilmesi için o malın ithal seyrinin izlenmesi amaçlanmakta ve bu amacın gerçekleştirilebilmesi için o malın ithalatında İthalat Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen bir gözetim belgesi ibrazı zorunluluğu getirilmektedir.

TAHAKKUK YAPILMASINI GEREKTİRİR

Gözetim belgesinin ibraz zorunluluğu, o malın belli bir değerin altında kıymetle ithal edilmek istenmesi durumuna münhasır olup gözetim önlemi uygulanmasına karar verilen eşyanın, belirlenen bir kıymetin altında ithal edilmek istenilmesi halinde sadece ''gözetim belgesi'' ibrazı zorunluluğu getirildiğinden bu zorunluluğa uyulmaması Gümrük Kanunu hükümlerine göre ek tahakkuk yapılmasını gerektirir bir durum değildir. Öte yandan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğlerde belirtilen birim kıymet, eşyanın Gümrük Kanunu hükümlerine göre belirlenmiş gerçek satış bedeli değildir.

Yargı kararları ile garanti altına alınmış uygulamayı sizlere örnekle açıklayacağım mesela bizim Esendere'nin oyuncağı çok sevindirir yumurcağı. Nasıl mı? Bakın şimdi...

Örneğin 9503 tarifesinde yer alan plastikten oyuncaklar veya herhangi bir gözetime tabi eşyada kamu otoritesince belirlenmiş gözetim kıymetine bakalım örneğin plastikten oyuncaklarda brüt tonda 15.000 USD gözetim kıymeti uygulaması vardır bu belirlenmiş gözetim kıymetinin gelişmekte olan ülkemizde enflasyon, kur dengesizliği gibi ekonomik nedenlerle geride kaldığı da bilinen bir gerçektir. Analizi basitleştirmek için diğer ek mali yükler vb. unsurlarla bu malın ülke içerisinde brüt ton da 18.000 USD’den satıldığını varsayalım. İyi niyetli olmayan ithalatçımızın ki bence kaçakçının ki bu çalışmayı yapanlar Esendere’den ve diğer gümrüklerden mal ithalatı yapmaktadırlar. Sözde ithalatçımızın Çin’ den bu eşyayı brüt tonda 14.000 dolardan aldığını varsayarsak ithalat aşamasında gözetim kıymetine ulaşmak için brüt tonda sadece 1.000 dolar yurt dışı gider yazması gerekmektedir. Ancak iyi niyetli olmayan bu ithalatçılar eşyanın fiyatını gerçek dışı fatura ile brüt ton da 3.000 dolar göstermekte ve gümrük idaresine gittiğinde beyannameye yurt dışı gider olarak brüt tonda 12.000 dolar yurt dışı gider yazmaktadır. Sonuçta vergileri ve diğer ek mali yükümlülükleri 15.000 dolar üzerinden ödediğinden gümrük idaresi hiçbir kıymet araştırması yapmadan beyannameyi kapatmaktadır. Gözetim kıymeti kaçakçımız beyanname kapandıktan sonra soluğu mahkemede almakta ve yurt dışı gider olarak yazdığı 12.000 dolara isabet eden vergileri geri almaktadır. Bu gözetim kıymeti kaçakçımız ithal ettiği eşyayı brüt tonda 15.000 doların üzerinde satarak ayrıca kar elde etmektedir. 2020 itibariyle Ticaret Bakanlığı’nca geri verilen vergiler milyon dolar düzeyindedir.

BİNLERCE ÜRÜN ÜZERİNDEN VURGUN YAPILIYOR!

Vergi mahkemeleri 4 ay gibi kısa sürelerde davayı sonuçlandırmakta ve yurt dışı gider kalemindeki tutara denk gelen vergilerin geri verilmesine hükmetmektedir. 600’ ün üstünde GTIP’te gözetim uygulaması vardır ve binlerce ürününün bu şekilde kaçakçılığı yapılıyor. Piyasada rekabeti bozan, kazanç dengesizliğine yol açan bu uygulamada ayrıca geri alınan bu milyonlarca doların gelir vergisinin ödenip ödenmediği de meçhuldür çünkü gümrük idareleri her geri verme işleminde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirim yapmamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanı’nın son zamanlarda yapmış olduğu ithalat kolay olmayacak sözü de bu uygulama ile boşa düşmekte aksine gözetim uygulamasına tabi eşyalarda ithalat artmakta gözetim kıymetinde artış yapmakla da ithalat teşvik edilmektedir.

Esendere, oyuncaklar, yumurcaklar derseniz devam edeceğiz Allah'ın izniyle.

Hele acele etmeyin bakalım..

Evrakları şöyle bir inceleyelim..

 

- YAZARDAN SON DAKİKA ANKARA NOTUDUR –

Başkent kulislerinden en taze bilgidir!..

Pandemi (Kovid-19) dolayısıyla tayin müracaatlarının 1 ay geç alındığı, buna rağmen gece-gündüz hatta hafta sonları bile bu konu üzerinde personelde görevli en alt kademeden en üst kademeye kadar hummalı bir şekilde çalışıldığı, çok titiz ve hakkaniyetle çalışmanın yürütüldüğü, kimsenin mağdur edilmeksizin bu sürecin en kısa sürede sonuçlandırılması için çalışmaların neticelendirilmek üzere olduğu bilgisine ulaştım.

Umarım tarafıma gelen bu kulis bilgisi, bahsedildiği şekilde en kısa sürede sonuçlandırılır.

 

- YAZARDAN ÖNEMLİ NOT -

19-06-2020 günü Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı MERSİN SERBEST BÖLGEDE ne oldu? Bekleyin!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
29 Yorum