1. YAZARLAR

  2. Av.Murat ÇOBAN

  3. İŞ YERİNDE MOBBİNG
Av.Murat ÇOBAN

Av.Murat ÇOBAN

ETKİHABER
Yazarın Tüm Yazıları >

İŞ YERİNDE MOBBİNG

A+A-

-İŞ YERİNDE MOBBİNG-

Mobbing, gelişmiş sosyal devletlerin gündeminde uzun yıllardır bulunan bir kavramdır. Mobbing kavramı hakkında konuşulmaya başlanması tamamen bir farkındalık meselesidir. Çalışanların iş sağlığına ve iş güvencesine, sosyal haklarına ilişkin ciddi sorunların tam manasıyla düzenlenmediği ya da düzenleme olmasına rağmen uygulamada sorunların yaşandığı ülkelerde mobbing olgusu, hakkında burun kıvrılan lüks bir kavram gibidir.

Çünkü mobbing sorunundan önce halledilmesi gereken, birçoğu da mobbing kaynağı olan daha pek çok problem vardır. İş yaşamı ve buna ilişkin hakların sağlandığı ülkelerde gelişen bilinç ve farkındalıkla  birlikte mobbing kavramı da yavaş yavaş çalışma hayatının gündemine gelmektedir. Daha huzurlu, barışçıl ve verimli bir çalışma ortamı özlemi kişilerde buna en büyük tehdit olan mobbing ile ilgilenme ve yaşanan bazı olguların bu kavram altında toplanması ve ifade edilmesi sonucunu doğurmuştur.

Terminoloji anlamı olarak mobbing, kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlayan bir süreçtir. Latince kararsız kalabalık anlamına gelen mobile vulgus sözcüklerinden türeyen mob sözcüğü, İngilizce kanun dışı şiddet uygulayan düzensiz kalabalık veya çete anlamına gelmektedir. Mob kökünün İngilizce eylem biçimi olan mobbing ise, psikolojik şiddet, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamına gelmektedir. Mobbing olgusunun birinci değişmez özelliği işyerinde gerçekleşmesidir!! Bu nedenle eylemin muhakkak işyerinde geçtiği belirtilmelidir. Ancak hem eylemi ifade eden, hem eylemin işyerinde gerçekleştiğini belirten tek bir sözcüğün türetilmesi diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de zor gözükmektedir.

Gerçekleşen eylemle ilgili olarak, çeşitli yazarlar çeşitli sözcükler kullanmışlarsa da amaç bireyi bir şekilde rahatsız etmek; canından bezdirmek; huzursuz etmek ve sonunda bir şekilde ortamı terk etmesine sebebiyet vermek olduğuna göre eylemi Türkçe’de en güzel ifade eden sözcük ‘’ taciz ’’ dir. Nitekim Türkçede taciz sözcüğü tedirgin etme, canını sıkma şeklinde açıklanmaktadır. Mobbing olgusundaki taciz, fiziksel bir taciz olmayıp hedef alınan kişiye karşı küçültücü, aşağılayıcı, dışlayıcı, yok sayıcı, iğneleyici sözlerle veya bu çeşit imalı davranışlarla sergilenen, bir diğer deyişle kişinin ilk adımda psikolojisinin bozulmasını hedefleyen bir tacizdir. Bu nedenle mobbing kavramı kapsamında ifade edilen eylemin yerine kullanılması en uygun sözcük grubu ‘’ psikolojik taciz’’ dir. Mobbing kavramı, bizim İş Kanunu’muzda ve Ceza Kanunu’muzda açık bir şekilde düzenlenmemiştir.

Hukukun temel görevi, toplum yaşamını düzenlemek kadar güçsüzlerin ezilmesine mani olmaktır. Bu nedenle, barışçıl bir iş yaşamının tesisi, insanların hayatlarını devam ettirmek için özgürlüklerinden vazgeçtikleri ve yaşamlarının zaman olarak en büyük kısmını içine alan çalışma zamanlarında, psikolojik olarak yıpranmaması, huzurlu bir yaşam sürdürebilmeleri ve yaşam kalitesi için vazgeçilmezdir. Barınma yeme içme gibi temel ihtiyaçların sorun olmaktan çıktığı modern toplumlarda, bu temel ihtiyaçlara yaşam kalitesi ve iç huzuru da dâhil olmaktadır. Bu nedenle iş yaşamına ve hayata bakışımız değiştikçe, insanların iş ve çalışmadan olan beklentileri de yeni şekiller alabilmektedir. Hukuk bu beklentileri düzenleyecek ve koruyacak düzenlemelerle hayata yetişmelidir. Bu nedenle mobbing İş Kanunu’nda açıkça, Ceza Kanunu’nda da suç olarak düzenlenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum