1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 'İŞİ EHLİNE VERMEK'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

'İŞİ EHLİNE VERMEK'

A+A-

‘İŞİ EHLİNE VERMEK’

 

MEHMET MUŞ CAMİA İÇİN KAZANÇTIR!

 

‘İşi ehline vermek’ terimi özellikle iş yaşantısında sıkça karşımıza çıkan bir terimdir. İşi ehline verenler ile vermeyenlerin yaşadıklarına ise çokça örnek verebiliriz. Batan şirketler, kazanan şirketler, işlemeyen bürokrasi veya saat misali tıkır tıkır işleyen bir bürokrasi.

 

NE DEMİŞ ALLAH RESULÜ...

 

Dinen de işi ehline vermenin önemi insanoğluna sıkça belirtilmiş. Örneğin “Allah, size emanetleri ehline vermeniz, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder” denmiştir.

Yine Allah Resulü Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: ''Müslümanların bir işine bakan kimse, o işi daha iyi yapacak biri varken bir başkasına verirse Allah'a, Resul'üne ve müminlere hıyanet etmiş olur.''

 

GÜNÜMÜZE ÖRNEK DERSENİZ;

 

İşin ehline verilmesi deyimini kendi konumuzla birleştirecek olursak size yeni Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş'u örnek gösterebilirim.

Lisans öğrenimini Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümü’nde tamamladıktan sonra Yüksek Lisans Eğitimi için yurt dışına gitti. Washington State University School of Economic Sciences’de Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. Doktora Öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Anabilim Dalında tamamlayan Mehmet Muş, özel sektörde Bütçe Planlama Uzmanı olarak çalıştı.

AK Parti İstanbul Gençlik Kolları teşkilatında aktif görevler üstlendi ve çalışmalar yürüttü. Sırasıyla; AK Parti İstanbul Gençlik Kolları İl Yönetim Kurulu Üyeliği, Ekonomi İşleri Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı görevlerini icra etti. 2011 yılında 24. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 25, 26. ve 27. Dönemlerde de İstanbul Milletvekilliği görevini sürdürdü. TBMM’de Dışişleri Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu üyelikleri yaptı. NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği’nin yanı sıra AK Parti Genel Merkezi’nde Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. 2014 yılında MYK üyeliğine seçilerek AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşleri Başkanlığı görevinde bulundu. Özel bir firmada mali iç denetçi olarak çalıştı. Temmuz 2010 tarihinden bu yana bütçe planlama ve raporlama uzmanı olarak çalışan Muş, çok iyi düzeyde İngilizce bilmektedir. Kısaca Mehmet Muş Ticaret Bakanlığı görevi için ehil bir kimliktir.

 

PEKİ, NE YAPMIŞTIR BU EHİL KİŞİ?

 

Değerli okuyucularım, 01-Mayıs-2021 tarihli ‘Akaryakıt Cambazı Artık Top Oynatabilecek Mi?’ başlıklı köşe yazımın yazar notları bölümünde Ticaret Bakanlığı görevine atanan Sayın Mehmet Muş’un gümrük camiasına çokta uzak bir isim olmadığını ve bunu ilerleyen günlerde sizlere aktaracağımı belirtmiştim.

 

Sayın Bakan AK Parti Grup Başkanvekili iken gümrük camiası ve gümrüklerde iş yapan ticaret erbabını yakında ilgilendiren bir açıklama yapmıştı.. Muş, Gümrük Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin detaylarını gazetecilerle paylaştı ve paylaşılan bilgi satırı satırına aynen şöyleydi:

 

AK Parti grup başkan vekili muş açıklamasında, 'Gümrük Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi'nin 20 maddeden oluştuğunun altını çizerek; "1 Ekim'de yasama faaliyetleri başlayacağı için toplumda ihtiyaç duyulan meselelerle ilgili kanun tekliflerimizi vermeye devam edeceğiz." dedi. Muş basına yaptığı açıklamanın devamında, teklifin öne çıkan maddelerini paylaştı.. AK Parti Grup Başkan Vekili Muş, Gümrük Kanunu’nun idari para cezalarına ilişkin usul hükümleri ile ceza miktarlarının, günümüz ekonomik koşulları dikkate alınarak güncelleneceğini bildirdi. Muş, merakla beklenen açıklamasında gümrük mevzuatına aykırı fiillere ilişkin mükerrer ceza uygulamaları olabildiğini hatırlatan muş, "bunlar sadeleştiriliyor, dolayısıyla mükerrer bir ceza uygulamasının önüne geçilecek." dedi. Ak partili muş, teklifle gümrük mevzuatına aykırı hareket edenlerin, idare tarafından tespit edilmeden gelmeleri halinde uygulanacak cezalarda bazı indirimlerin söz konusu olacağını aktardı.”

 

SAYIN ERDOĞAN KABUL ETTİ!

 

Sayın Muş’un kanun teklifinde yıllarca siyasi partiler tarafından Meclis gündemine getirilip bir türlü kanunlaşamayan gümrük muhafaza çalışanlarının emekli olduklarında zati silah edinmelerinin önünün açılacağını dile getiren Muş, “aynı emniyet teşkilatında, jandarma ya da sahil güvenlik komutanlığında olduğu gibi gümrük muhafaza çalışanları da adli kolluktur. Dolasıyla emekli olduktan sonra bedelini ödemek kaydıyla zati silah edinmelerinin önünü açmış oluyoruz” dedi ve Sayın Muş’un Gümrük Kanunu’nun 20 maddeden oluşan kanun teklifi Genel Kurulda kabul edildi.

Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe girdi.

 

Bu Konularda Elbette Benim de Yorumum Olacak:

 

Aslında ehil bakanın yaptığı ve örnek olarak bu konuyu işlediğimiz yazımızda, Muş yıllardır kanayan bir yaranın üzerine önce merhem sonra sargı bezi koyarak tedavi etmiştir. Anlayarak ve bilerek tedavi etmiştir. Yara tam kapanmış mıdır? Hayır...!

 

Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’un görevinde başarılı olmasını canı gönülden dilerim. Allah yardımcısı olsun. Hem yazılı basında, hem de görsel basında yıllardır gümrüklerde yaşanılanları kamuoyuyla paylaşan bir gazeteci-yazar olarak sizin bu konuda yorumunuz ne derseniz benim siz kıymetli okuyucularıma ve Sayın Bakan Muş’a TBMM grubu olan siyasi partilere altını çizerek söyleyeceğim şunlardır:

 

BU BİR EKSİKTİR

 

Gümrük muhafaza personelinden başlayalım. Diğer kolluk kuvvetlerine tanınan haklardan faydalanması güzel bir uygulamadır. Böylece kolluk kuvvetleri arasında görülen bazı haksızlıklar ortadan kalkacaktır. Ama şunu da söylemeliyim ki, burada sadece silahla ilgili emekli olunduğunda beylik tabanca taşıması ve harç alınmaması değerlendirilmesi ne yazık ki eksik kalmaktadır.

 

YOKUŞA SÜRÜLMEKTEDİR

 

Emeklilikte maaş ve mesai ücretlerinin bordroda gösterilip, emekli maaşının personeline o bedel üzerinden yapılması gerekmektedir. Ayrıca kazanılmış hak olan çifte gelir vergisi alınması bedelinin iadesinin mahkemeler yolu ile değil yasa ile hemen yapılması gerekmektedir. Kazanılmış hak idare ve otorite tarafından tek taraflı yokuşa sürülmesi bırakılmalıdır. Taşrada uzmanlık statüsü bölge müdürlüğü personeline ve muayene memurlarına verilmelidir. Bugüne kadar geciktirmeye çalışan idare içi uzmanlaşma karşı muhalefet yıkılmalıdır.

 

FAYDASI OLUR SAYIN BAKAN
 

Sayın Bakan, siz göreve başlamadan kısa bir süre önce 11 Mayıs 2021 tarihli ve 31481 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliği ile ilgili olumlu yönlerin olduğu kadar, olumsuz yönlerin de olduğu yüksek sesle dillendiriliyor dolayısıyla bu konuyu bir an evvel inceletmenizde fayda olacağı kanaatindeyim.
 

VE EN ÖNEMLİSİ SAYIN MUŞ
 

Ve en önemlisi Sayın Mehmet Muş... Sizin sayfalarınızda da var. Gümrüğün alın teriyle çalışan görevlilerin vatan sevdasıyla, namusuyla, ülkenin geleceği için yaptığı birbirinden değerli operasyonlar var.

 

Biliyorum ki, sizde bu konuda oldukça duyarlı birisiniz. Lütfen ama lütfen Sayın Muş bu bölge müdürlerine altında çalışanlarına yüce devletin şefkatiyle sahip çıkın! Lütfen bu personeli ezdirip, Ankara'daki ayak oyunlarına kurban etmeyin. Lütfen Sayın Bakan Mehmet Muş..

 

Sayın Bakan, zaman zaman köşemde teşkilatla ilgili olarak olumlu olumsuz yazılarım olacaktır ve bir kez daha bu yeni görevinizde yürekten başarılar dilerim.

 

 

- YAZARDAN SON DAKİKA NOT -

SAYIN YETKİLİ;

KAPIDAN ARADILAR 'OTOMOBİL BİR GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPSIN' DEMİŞLER!

Sayın yetkililer – Sayın ilgililer bu iş ciddi haberiniz olsun! Kapıdan aradı çocuklar. Ünlü konfeksiyoncunun otomobili için kendilerine ricada bulunulmuş dün gece.  Hani demişler ki; ‘araç bir giriş-çıkış yapsın’ Bakın bu rica taa Başkent Ankara'ya kadar ulaşmış. Ricadan sonra mevzuat gereği 15 gün yurt dışında kalması gerektiği için tescilde görevli muhafaza memuru arkadaşlar işlemi yapmak istememiş. Ancak çocuklara gümrük müdürü, müdür yardımcısı ve kaymakam tarafından baskı yapmış! Hatta kaymakam ‘bu konuda herhangi bir soruşturma olursa izni verecek benim merak etmeyin izin vermem’ şeklinde konuşarak memurları mevzuata aykırı işlem yapmaları konusunda ikna etmeye çalışmış. Araç sahiplerinin gelmeden önce arayarak konu hakkında bilgi verdikleri ve bizzat gümrük müdür yardımcısı tarafından işlemlerinin yapılacağı sözü aldıktan sonra gümrüğe geldikleri belirtiliyor.

Bakın tekrardan uyarıyorum, bu iş taaaa Ankara'ya kadar ulaştı. Sakın bir yanlış yapmayınız! Yanlışa tahammül yok…!

 

- YAZARDAN FLAŞ NOT -

'BOLU'NUN SAHTE BEYİ'

Ne istersin garibanın yolluğundan, kursağından geçecek lokmadan..

Doymadın mı seni besleyen o yılandan?

Unutma Sakın!

Uzun Adam ve Yeni Bakan gelir senin hakkından.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
69 Yorum