1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'IŞİD neredeyse tamamen çıkarıldı'
IŞİD neredeyse tamamen çıkarıldı

'IŞİD neredeyse tamamen çıkarıldı'

Koalisyonun son 21 günde Kobani ve çevresine yönelik düzenlediği 100 hava saldırısı IŞİD'i kentten uzaklaştırdı. Kürt kaynaklar, kentin neredeyse tamamında kontrolü sağladıklarını duyurdu.

A+A-

Suriye'nin Kobani kentinde Kürt güçleri ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında haftalardır devam eden yoğun çatışmalar yeni bir boyut kazandı. Bölgedeki Kürt güçlerinin verdiği bilgilere göre IŞİD, kentin neredeyse tamamından çıkarıldı. Kürtler, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun düzenlediği hava saldırısı sonucunda IŞİD militanlarının birçok bölgeden çekilmek zorunda kaldığını bildirdi. BBC'ye konuşan YPG'nin kadın militanlardan oluşan kolu YPJ liderlerinden Baharin Kendal, IŞİD'in kontrolündeki son iki bölgede çatışmaların sürdüğünü ifade etti. Kendal, yakında kuşatmayı kırmayı ümit ettiklerini de belirtti. YPG güçlerinin dört gün önce IŞİD'den geri aldığı kentin batısındaki Til Şeir tepesinde de YPJ'lilerin rahatlıkla hareket ettikleri görüldü. Ancak bazı haber kaynaklarında Kobani'nin yüzde 15'inin hala IŞİD'in elinde olduğu bildirildi. Bu arada Halep'te, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde cuma namazı sonrası gösteri yapan Suriyeliler, Türkiye'nin güvenli bölge önerisine destek verdi. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI 
IŞİD militanlarının Irak'ın başkenti Bağdat'a doğru yaklaşması ise sürüyor. Irak merkezi hükümeti IŞİD'in Bağdat'ın batısındaki Enbar vilayetindeki ilerleyişi karşısında sokağa çıkma yasağı başlattı. Yasak Enbar'ın başkenti olan Ramadi'nin batısındaki bölgede geçerli olacak. IŞİD'in Bağdat'ın 115 km batısındaki Ramadi'yi tamamen ele geçirmesi halinde önemli bir stratejik üstünlük sağlamasından endişe ediliyor. Irak ordusunun IŞİD'in elinde bulunan Tikrit'te ise bazı bölgeleri yeniden ele geçirdiği bildirildi. Irak ordusunun Tikrit'te bir camiyi bombalaması sonucu 10 sivilin öldüğü açıklandı. 

PİLOT EĞİTİMİNE BAŞLADILAR
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SNHR) bölge kaynaklarına dayandırdığı raporuna göre IŞİD militanları Suriye'nin Halep kentinde pilot eğitimine başladı. IŞİD'in daha önce Beşar Esad ordusuna ait Halep'teki El Carrah askeri üssünü ve savaş uçaklarını ele geçirdiği hatırlatıldı. Bölgede pilot eğitimini de Saddam Hüseyin döneminde Irak ordusunda görev yapan ve şimdilerde IŞİD'e katılan eski Baasçı subayların verdiği kaydedildi. Bölge sakinleri üç adet uçağın üsten havalanıp tekrar iniş yaptığını aktardı. MiG 21 veya MiG 23 tipi olduğu belirtilen uçakların herhangi bir mühimmat taşıyıp taşımadığı konusunda bir bilgi verilmedi. ABD "uçuşlardan haberimiz yok" dedi.(sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.